Brief: Help tog met die swart kannetjie van die tydsgees

Deel op

Dagsê, Piet

Jong, ek het jou rubriek oor die brutale vrug van die  tydsgees (Beeld, 18 September) geweldig geniet, lekker gelag. Slim geskryf. Jy het darem ‘n manier om dinge lekker raak te vat. Ek hou so van jou skryfstyl dat ek die artikel net so gekopieer, en met spoeg-en-plak ‘n paar woorde vervang het om dié slag jóú lagspiere te prikkel. Hoop jy geniet my poging net soveel soos ek joune geniet het.

Reënbooggroete.

Jou vriend,

Dawie Theron

NASKRIF: Ánder mense, wat minder verlig is as ons twee, sal dalk ‘n klankie van rassisme in ons skryfsels kry, maar as reënboogbroers is ons twee darem al verby sulke kleingeestigheid, of hoe?

Piet Matipa: Help tog met die brutale vrug swart kannetjie van die tydsgees

Verskoon tog . . . Jammer om te pla, ek het regtig u hulp nodig.

Ek weet nie wie anders om te vra nie. Ek hoop u kan iets doen, want ek is by ’n doodloopstraat wat hoop betref. Ek het die hele Pretoria Mamelodi deurgedraf en daar is geen reuk van sukses op my pad nie.

Ek wil moed opgee, maar hou duim vas dat daar ’n kers aan die einde van my dilemma-tonnel brand.

Ek is op soek na ’n kakiebroek swart sweetpakbaadjie-met-’n-hoodie, maar nie enige een nie. Daardie koekkort ghetto-verslete sweetpakbaadjies-met-die-hoodie wat alles op hul plek hou soos goeie Botox ‘n brutha se kroeshare wegsteek soos ‘n goeie baseball cap.

Jy weet mos, die Afrikaanse Swart jongetjies is vreeslik lief daavoor om dit te dra. Moet asseblief nie so verward lyk nie, dit sit soos ’n laerskool oorgroot hand-me-down kortbroek sweetpakbaadjie-met-die-hoodie wat ’n volwasse man OTM-bommer dra. Nou is u by. Ek soek bitter graag een, maar ek kry dit nêrens nie.

Ek het ’n paar weke gelede in die volkstaat bantoestan, Potchefstroom Ikageng, gaan goedkoop drank drink toe sien ek ’n swerm knape met dié sweetpakbaadjies-met-die-hoodie aan met sulke stywe hemde verslete vyf-nommers-te-groot jeans – dit het ietwat soos ’n trek-jou-kleuterklere-aan kom-ons-gaan-pleeg-‘n-plaasmoord byeenkoms gelyk. Hulle was so gemaklik in die sweetpakbaadjies-met-die-hoodies.

Dit is klein genoeg om die bene te beklemtoon nie jou wegholspoed te belemmer nie maar groot genoeg om nie dieliggaam se verrassings ‘n mes te versteek. My hart is seer vir so ’n sweetpakbaadjie-met-‘n-hoodie.

Eerstens sal ek dit met ’n knopiesMadibahemp aantrek, nie een wat lyk asof ek daarmee gaan mielies plant, nie, maar een met interessante patrone – dié Madiba-hemde is mos vreeslik in die mode. Dit moet lyk asof ’n reënboog op jou hemp genies het.

In die voetafdeling sal ek swart, boetserige skoene knockoff Nikes aantrek. Ek is nie mans genoeg vir vellies Gucciknockoffs nie, want dit vat nogal ’n biergelaat gangsta attitude om dié skoene goed te laat lyk. Ek geniet die goedkoop drinkgoed – jy weet, sletsappies sjebiensletsappies – te veel.

Die plannetjies is my kop vol, maar my kas is sonder die broek sweetpakbaadjie-met-‘n-hoodie. Ek het my al voos gevra waar ek so ’n kakie- swart-situasie kan kry, maar die antwoorde is so skaars soos blonde reguit hare op my kop.

Iemand het iets genoem oor waar dit beskikbaar is. Ek het die naam vergeet, maar die plek het vir my geklink soos ’n kamp waar hulle tieners voorberei vir ’n soort oorlog. As jong seun was my droom nie om eendag ’n proefkonyn te wees nie. Ek het liefs nie gegaan nie.

Daarom klop ek aan u deur soos ’n man wat Bybels verkoop en pleit om hulp. My krete van desperaatheid besoedel al die lug. Waar op hierdie aarde kan ek vir my ’n koekkort ghetto-style kortbroek swart sweetpakbaadjie-met-’n-hoodie kry? Of is dit iets wat slegs in families gangs bly en van geslag tot geslag oorgedra word?

Ek sal dit baie waardeer as u my kan bystaan in my somer van nood. My grootste wens vir die seisoen is om te lyk soos ’n modieuse boer  plaasmoordenaar geklee in my kakie verslete, blommehemp dr*lvanger-jeans swart skoene Gucci knockoffs en met ’n Brutal Fruit Black Label in my hand. Hoor graag van u.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.