Groep wil handel in renosterhoring gewettig hê

Deel op

‘n Groep Suid-Afrikaanse renostertelers het die regering hof toe geneem om die plaaslike verbod op renosterhoringverkope opgehef te kry, het voorsitter van die groep Donderdag gesê.

Wettiging van horinghandel sal help om die bedreigde spesies te red, het die Private Rhino Owners Association (PROA) Pelham Jones aan dpa gesê.
 
Honderde Suid-Afrikaanse renosters word gestroop van elke jaar weens ‘n groot aanvraag vir hul horings, veral in Asië, waar daar geglo word dat seksuele potensie hupstoot kry daardeur maar ook in tradisionele medisyne.
 
‘n Verbysterende 1 215 renosters is verlede jaar in Suid-Afrika geslag, wat ‘n geskatte 25 000 swart en wit renosters huisves, die tuiste van die wêreld se grootste troppe.
 
Dit beteken ‘n toename van 21% in stropery van die vorige jaar.
 
“Ons sien dit duidelik dat die handelsverbod nie stropery in enige manier laat afneem nie. In teendeel, dien dit as stimulasie vir die swartmarkhandel,” het Jones gesê.
 
Die groep beplan ‘n regsgeding teen ‘n moratorium van 2009 wat die handel in renosterhoring in Suid-Afrika verbied. Internasionaal, is die verkope sedert 1977 verbied.
 
Die vereniging, wie se 320 lede sowat ‘n vyfde van renosters van die land se bevolking besit, sê horingverkope sal fondse vir die bewaring van die bedreigde spesies genereer.
 
“Net meer as 1 000 renosters is dood op private grond sedert 2008,” het Jones gesê. “Dit beteken R400 miljoen se renosters is verloor, plus R300 miljoen wat bestee is aan sekuriteit om hulle te beskerm.”
 
Die wettiging van binnelandse handel sal beteken dat renosterhoring aangekoop sal kan word deur kommoditeitspekulante wat die horings geneties sal kodeer en in veilige bewaring sal kan stoor totdat die internasionale handelsverbod opgehef word.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.