Elsevier over Zuid-Afrika: ‘Anti-blanke en -Joodse sentimenten onder zwarte studenten’

Deel op

Die groot Nederlandse nuustydksrif, Elsevier, het so pas oor die toenemende anti-Joodse en anti-blanke gevoelens onder swart Suid-Afrikaanse studente berig. Sowel die uitspraak deur Mcebo Dlamini van Wits dat hy “Hitler bewonder” as die Rhodes-standbeelddebakel op die Kaapstadse kampus word hierby betrek. Hier volg die artikel, tesame met die skakel na die oorspronklike heel onder aan dié plasing.

Steeds vaker uiten zwarten in Zuid-Afrika anti-blanke en anti-Joodse sentimenten. Zo bewondert student Mcebo Freedom Dlamini de nazi’s.

De zwarte Zuid-Afrikaanse student Mcebo Freedom Dlamini is fan van Adolf Hitler, zo liet hij via Facebook weten. Toen hij die opmerking maakte, was Dlamini nog voorzitter van de studentenraad van de hoog aangeschreven Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg.

Desgevraagd vertelde Dlamini de universiteitskrant Vuvuzela dat hij Hitler hoog acht wegens diens charisma en zijn gave om mensen te mobiliseren in barre tijden.

Genocide

Nadat er een stroom van (blanke) verontwaardiging was losgebarsten, gooide Dlamini het over een andere boeg: hij vergeleek de Holocaust met kolonialisme, apartheid en slavernij waarbij volgens hem zeker 2,5 miljoen mensen om het leven kwamen en de Afrikanen op gewelddadige wijze hun land, menselijkheid en waardigheid werd af­genomen.

‘Niemand heeft de verantwoordelijkheid genomen voor deze genocide die door blanken is begaan,’ aldus Dlamini, die eraan toevoegde dat in iedere blanke een stukje Hitler schuilt.

Massamoordenaar

Een week na zijn Facebook-comment en zijn weigering om zich te verontschuldigen, verloor Dlamini zijn positie als voorzitter van de studentenraad – overigens officieel niet vanwege zijn Hitler-adoratie, maar vanwege eerdere problemen.

Dlamini mag dan vertrokken zijn als studentenvertegenwoordiger, daarmee is deze affaire nog niet ten einde. Commentatoren wijzen erop dat anti-Joodse en anti-blanke sentimenten steeds vaker de kop opsteken in Zuid-Afrika.

Zo werd in maart op de Universiteit van Kaapstad met succes fel actie gevoerd tegen een standbeeld van de ‘massamoordenaar’ Cecil Rhodes (1853-1902).

En in februari zei de studentenleider van de Durban University of Technology dat Joodse studenten die zich niet voor de Palestijnen uitspraken, zich moeten laten uitschrijven – een uitspraak waarvan de studentenraad zich haastig distantieerde. Ook zijn er acties gaande tegen Woolworths-supermarkten wegens Israëlische producten, waarbij onder meer varkenskoppen in de winkels werden gedumpt.

Ras

Er is veel woede onder zwarte jongeren, die zich geconfronteerd zien met enorme jeugdwerkloosheid (50,2 procent) en een sociale en economische ongelijkheid die vaak is gekoppeld aan ras.

Bovendien is er een felle richtingenstrijd binnen het ANC en de aan de partij gelieerde vakbonden en communisten, waarbij de roep om ‘radicale hervormingen’ de leidende mantra is. In dergelijke omstandigheden, leert de geschiedenis, is het zoeken naar zondebokken een populair tijdverdrijf.

Maar je kunt Dlamini’s uitspraken en de steun die hij van jonge zwarten kreeg, ook zien als een noodkreet, waarbij de meest banale voorbeelden worden gebruikt om maar te worden gehoord – ook al betreft het iemand die juist zwarten classificeerde als ‘Untermensch’.

door Fred de Vries 15 mei 2015

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.