Jonathan Jansen wil Kovsies nou finaal verengels

Jonathan Jansen, die rektor van die Universiteit van die Vrystaat, het Maandag in sy weeklikse brief aan personeel sterk standpunt ten gunste van die afskaffing van Afrikaanse lesings en totale verengelsing ingeneem. “Wat vir my duidelik is, is dat die bestaande taalbeleid (Engels en Afrikaans) vir ons studente op kampus en, ek vermoed, vir baie van ons personeellede, ‘n probleem is,” skryf Jansen. ‘n “Gesprek” oor die afskaffing van Afrikaans en die oorskakeling na uitsluitlik Engels is blykbaar reeds by die universiteit aan die gang.

Volgens Jansen “voel die meeste studente baie sterk daaroor dat onderrig in Afrikaans en Engels heeltemal te veel nadele in die klasse, asook vir die dosente, meebring”. Daarom is die aangewese oplossing om na ‘n enkelmedium-onderrigtaal oor te skakel, “wat vir die meeste studente teenwoordig Engels is”.

Jansen hou ook nie daarvan dat die Afrikaanse klasse grotendeels deur blanke studente bygewoon word nie. Hy meen dit is “strydig met die UV se integrasiebeleid” en gedwonge rasvermenging wat elders, byvoorbeeld in koshuise, afgedwing word.

Die Kovsie-rektor voel ook dat Afrikaanse studente tydens eksamens “bevoordeel word” omdat dosente aan hulle meer kernagtige leermateriaal tydens lesings verskaf, teenoor die swart Engelse studente wat vermoedelik nie so goed presteer nie.

Die voorstel om die universiteit voortaan uitsluitlik Engels te maak, is reeds Dinsdag tydens ‘n senaatsvergadering te berde gebring en dit sal ook aan die raad oorgedra word. Blykbaar het Jansen die senior bestuur van die universiteit gevra “om met ’n proses te begin wat die insette van alle personeellede en studente, wat met die gevolge van ons bestaande taalbeleid moet saamleef” sal ondersoek.

Hoewel “insette” van studente en personeel gevra word, is die kanse skraal dat daar noemenswaardige teenstand teen Jansen se verengelsingsvoorstel sal wees. Tot dusver het die personeel en studente Jansen se outokratiese “transformasie” van die universiteit klakkeloos aanvaar, wat ook toenemende verengelsing insluit.

Jansen is oorspronklik op aandrang van regter Faan Hancke van Bloemfontein as rektor aangestel, wel wetende dat hy sowel anti-wit as anti-Afrikaanse beleide sou invoer.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Riana

  Hier is ‘n fantastiese geleentheid vir Afriforum om die verengelsing by Kovsies te keer. Dit is hulle organisasie se missie en hulle ontvang miljoene rande per maand waarmee hulle ‘n veldtog teen verengelsing sal kan voer. Uiteindelik sal die mense wat bydra tot Afriforum kan sien waarvoor gaan hulle geld!

  • Riempies

   Riana – Ek hoop baie hoor hierdie stem van jou wat tans n stem in
   die woestyn is. Sal nogal graag enige reaksie van Afriforum wou hoor.

  • G

   Efwee se skape glo nie eers self in wigte/teenwigte en die Grondwet nie. Hulle het dan ‘n nuwe universiteit opgerig. Jy kan boekhou en boekhou en nog boekhou daar studeer. Niks anders nie.

 • Jared van Niekerk

  Bruines soos Jansen en die ander komma-vyf rektums, askies, rektore, is nie Afrikaans of Afrikaners se bondgenote nie.

 • Betzie van Rensburg

  Rookskerms hou ook net so lank . Aanvanklike mooipraatjies en heuning om die mond smeer
  is n walglike kombinasie .Jakkalse verander van haar , maar nie van vel nie .

  Riana , die koeël is deur die kerk by die Oefs .

  • Dolk

   Betzie van Rensburg: “Jakkalse verander van haar , maar nie van vel nie .”

   Sy vel kan ook maar verander – selfs totdat hy na sappige skaaptjops ruik… Dis sy natuur wat hom weggee – selfs al leer hy om soos ‘n broeise tortelduif te koer… (Trek jou been hoor – ek weet wat jy bedoel :))

 • Gs
 • Afrikaanse Beer

  RectumAnus, die uitgestorwe spesie, het uiteindelik voortande gekry. Mag Djonafin verbied word om ooit weer Afrikaans te praat, soos kortbroek gaan sy base hom vreet, nog n Marxis du Preez. Die libs leer net nie.

 • leonlemmer

  Jansen het lank gelede reeds voorspel dat die UV eentalig Engels gaan word (Praag 10.08.2014). Sy belofte in sy intreerede, dat die UV Afrikaans sal wees so lank hy die rektor is, is lankal vergete. Die bewering dat aparte klasse in Afrikaans en Engels apartheid bevorder, is voorheen deur sy etniese en politieke genoot, Russel Botman, geopper. Soos Jansen was Botman ‘n voorstander van gedwonge rasse-integrasie. Botman het dubbelmedium (Afrikaans en Engels) in klasse verkies, al het hy geweet dat sodanige klasse akademies-opvoedkundig nadelig is (Pieter Kapp, Maties en Afrikaans, Pretoria: Protea Boekhuis, 2013, p 205). Sowel Botman as Jansen gee voorkeur aan ANC-politiek bo akademiese oorwegings. Daarom behoort so ‘n mens nie in ‘n rektorstoel te wees nie.

 • Karel Combrinck

  Watter kwade dag dat ons ons moet steur aan wat hierdie walglike Khoi te sê het. Die feit wat hom dwars in die krop steek, is dat die meeste van die studente wat lesings in Afrikaans bywoon, wit is. Arme etter.
  Maar dit is nou eenmaal wat ons wou hê en dit is wat ons gekry het.

 • Willem

  Taalbul van Tonder was in sy tyd van mening dat dit nie die Afrikaner in die Kolonie se “Taalstryde” was wat die Taal staande gehou het nie maar die Boere Republieke en hulle oorloë teen die Britse Ryk en ander.
  Ná 1910 het ons almal Afrikaners geword en siedaar – die “Taalstryd” is verlore.

 • Rifrug

  Mag ek vra waarom die berig se foto verander is?

  • Praagredaksie

   Iemand het vir ons ‘n oorspronklike spotprent gestuur. Het jy meer van die foto gehou?

   • Rifrug

    Beurtkrag hier… sal die vraag later antwoord

   • Rifrug

    Dankie Praagredaksie.

    Ek dink regtig fotos werk beter as swak spotprente (baie jammer JJL … ek het lank gedink oor hoe ek dit sagter of meer diplomaties kon stel.)

    • Karel Combrinck

     Persoonlik hou ek meer van die foto waar hy die piesang probeer vashou.

     • Rifrug

      Of die foto waar hy wys hoeveel hy van Afrikaans weet …

     • Dolk

      Of die foto – waar sy dalk wys hoeveel sy van hom en/of Afrikaans weet…?

      Die een bely – die ander getuig… Beide is ‘n getuienis.

    • Dolk

     Al ooit gewonder of dit takt is – wat iemand nie daarop wys dat sy rits nie gerits is nie?

     Ek self het dekades terug karikatuur vir Elsenburg se kwartaalblad geteken. Helaas, in die land van die blindes is die eenoog koning. (So het ek myself toe beskou – ek sou dalk vrek van die honger, sou ek dit ‘n beroep wou maak. Hehe!) Sou ek jansen wel skets, sou ek hom in kleur skets… Rooi lippe met helder blou oog-maskara… – met ‘n sykous op die kop – sien sy geplooide kop… ;))

 • Dolk

  Gas: “My ervaring is dat dit moeiliker is om in twee tale te moet dink en skryf maar uiteindelik word beter kwaliteit werk gelewer. Die unieke ding omtrent SA is juis sy taalverskeidenheid, so waarom dit wil verskraal?”

  Dis nou wat ek as ‘n diaboliese perspektief beskou…