Zuma se seun wil van buitelanders ontslae raak

Deel op

President Jacob Zuma se seun, Edward, het ter ondersteuning van koning Goodwill Zwelithini se omstrede oproep beaam dat buitelanders uit Suid-Afrika gedeporteer behoort te word.

“Ons moet bewus wees dat as ‘n land sit ons op ‘n tydbom van hulle [buitelanders] wat die hele land oorneem.

“Die rede waarom ek dit sê is omdat sommige van die buitelanders werk vir private sekuriteit maatskappye waar hulle in diens geneem word vir goedkoop arbeid. Hierdie maatskappye hardloop weg vir die nakoming van Suid-Afrikaanse arbeidswetgewing,” sê die president se oudste seun.

‘Buitelanders moet die land te verlaat’

Zuma het aan Nuus24 in ‘n onderhoud gesê hy het ten volle saamgestem met Zwelithini se sentimente dat “buitelanders die land behoort te verlaat.”

Zwelithini het na bewering dié kommentaar gelewer by ‘n morele herlewingsbyeenkoms in Pongola, KwaZulu-Natal, twee weke gelede.

Die Zoeloe-koning het glo gesê dat buitelanders die aard van Suid-Afrikaanse samelewing aantas omdat hulle voordeel trek uit die swak en ongedissiplineerde gedrag van inheemse swartes.

Zwelithini het ook glo gesê: “Ons moedig alle buitelanders aan om hul tasse te pak en te gaan.”

Ten spyte van die Suid-Afrikaanse Menseregtekommissie wat tans die Zoeloe-koning se uitsprake ondersoek, het Zuma junior gesê as ‘n burger van Suid-Afrika, het hy ten volle saamgestem met die koning.

Hy het gesê sommige buitelanders het nie wettige dokumentasie wat hulle toelaat om in die land te wees nie.

Voormalige soldate ‘n gevaar

Die tydbom, sê Zuma, is dat sommige buitelanders gewapen is en ‘n paar van hulle was voorheen soldate in hul eie lande.

“In Suid-Afrika moet jy ‘n wapenlisensie kry om ‘n wapen te dra. Waar is hulle lisensies? Ons kan nie die moontlikheid van ‘n staatsgreep in die toekoms uitsluit nie. Die regering moet almal wat onwettig in die land is uitskud. Hulle moet weg,” het Zuma gesê.

Hy het gesê buitelanders is die oorsaak van Suid-Afrika se dwelmprobleem.

“Hulle is die rede waarom daar is so baie dwelms in die land is. Hulle voorsien en verkoop die dwelms aan gemeenskappe in ons land. Neem Radovan Krejcir byvoorbeeld wat in die land gekom het, want hy het geweet dat hy misdaad kan pleeg en daarmee wegkom,” het Zuma gesê met verwysing na die Tsjeggiese voortvlugtige tans in aanhouding.

“Ek praat nie net oor buitelanders uit Afrika-lande nie, ek praat ook oor Asiërs en Europeërs. Hulle is ‘n ware sekuriteitsbedreiging vir die land en die polisie kan hulle nie vang nie, want hulle kan nie opgespoor word nie, want sommige van hulle het nie behoorlike dokumentasie nie,” het Zuma gesê.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.