Tolgeld 3 keer duurder vir Wes-Kaap as Gauteng

Deel op

Motoriste­ in die Wes-Kaap sal drie keer meer tolgeld moet betaal as in Gauteng­ vir Sanral se beplande­ N1- en N2-Wynland-­tolprojek.

Die Kaapse stadsraad­ en Sanral se geding oor geheimhouding wat die tolprojek betref, is in die appèlhof­ in Bloemfontein openbaar gemaak.

Die Wes-Kaapse hooggeregshof het vroeër beslis dat die inligting­ geheim gehou kan word, maar dit is Maandag tersyde gestel.

Die voorgestelde toltarief vir ligte voertuie is 84,59 c/km, terwyl dit 30c/km in Gauteng is. Die Gautengse e-tolstelsel se tariewe vir ligte voertuie is beperk tot R450 per maand, terwyl dit nie in die Wes-Kaap is nie.

‘n Kaapse burgemeesters­komiteelid vir vervoer, het gesê die besluit om die tolprojek in die Wes-Kaap­ te verklaar is deur die uitvoerende­ hoof (van Sanral), Nazir Alie, geneem en nie deur die Sanral-komitee­­ soos die wet voorskryf nie.

Hy het gesê Sanral sal ook belastingbetalers­ se geld gebruik om die verwagte inkomste van die Protea Parkways-konsortium te verseker.

“Dit is duidelik dat die lae ­inkomstegroepe nie in ag geneem is nie. Arm mense sal glad nie kan bekostig­ om die N1 en N2 te gebruik nie. Die negatiewe­ ekonomiese impak op die streek is nie in ag geneem nie. Die uitwerking­ wat dit op die vervoerkoste­ van landbouprodukte gaan hê, is erg,” het hy bygevoeg.

Wayne Duvenhage, voorsitter van die Bondgenootskap teen ­Stedelike Tol (Outa) in Gauteng, het die appèlhofuitspraak­ as “fantasties” bestempel.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.