Namibiese NG sinode sê nee vir Belhar

Deel op

Die sinode van die NG Kerk in Namibië het Saterdag ’n buitengewone­ vergadering gereël om die wysiging van artikel 1 van die Kerkorde te bespreek én om daaroor te stem.

Dié wysiging is egter nie deur die sinode aanvaar nie, het die Republikein berig.

Die voorgestelde wysiging van artikel 1 is daarop gemik om die belydenisgrondslag­ van die NG Kerk te verbreed. Dié wysiging sal dus gemeentes­ die ruimte gun om die Belydenis­ van Belhar as ’n opsionele­ vierde belydenisskrif in hul eie gemeentes­ te aanvaar of nie.

Die Belydenis van Belhar is ’n belydenisskrif­ met eenheid, versoening­ en geregtigheid as kerntemas­, om die destydse­ Nederduits-­Gereformeerde Sending­kerk­ in Suid-Afrika se protes teen apartheid te verwoord.

Die voorgestelde­ wysiging­ van artikel 1 ­ beteken nié dat alle gemeentes­ Belhar onvoorwaardelik­ moet aanvaar nie. Die besluit wat die lede van die Namibiese­ sinode dus Saterdag­ in die gesig gestaar het, is of hulle die ruimte vir ander gemeentes­ gun om die Belydenis­ van Belhar te aanvaar.

Die voorgestelde wysiging van artikel 1 lees as volg:“Die Belydenis­ van Belhar is deel van die belydenis­grondslag van die Kerk, op so ’n wyse dat daar ruimte is vir lidmate, ampsdraers­ en vergaderinge­ wat dit as in ooreenstemming­ met die Woord van God bely, sowel as vir lidmate, ampsdraers­ en vergaderinge­ wat dit nie as ’n belydenisskrif onderskryf­ nie.”

Volgens ’n verklaring van die moderamen­ (bestuur van die sinode) van die NG Kerk in Namibië het die sinode reeds in 2006 tot die ooreenkoms­ gekom dat die inhoud van Belhar “in ooreenstemming­ is met die Skrif” en dat dit ook ooreenstem­ met die “roepingverklaring­ van die NG Kerk in Namibië”.

Die uitslag van die stemproses­ was egter vir sommige lede ’n bitter pil om te sluk. Alhoewel 58% van die lede van die sinode ten gunste van die wysiging­ gestem het, het die Algemene­ Sinode, ’n tweederdemeerderheid­­ nodig om voort te gaan met die stemproses­.

Die Algemene Sinode word gevorm deur 10 sinodes, waarvan Namibië een is; die ander nege sinodes is in Suid-Afrika. Om artikel 1 te wysig, moet elke sinode met ’n tweederdemeerderheid­ ten gunste daarvan stem. Dus, as daar slegs een sinode is wat nie ’n tweederde­meerderheid “ja-stem” verkry nie, kan die wysiging nie gedoen word nie. Twee-derdes­­ van alle gemeentes­ moet ook ten gunste van die wysinging­ stem vir die wysiging­ ­om goedgekeur te word. Op sinodale­ vlak stem elke afgevaardigde­ as individu­, onafhanklik van sy of haar gemeente­ se besluit.

Volgens dr. Kobus Gerber, die hoofsekretaris van die NG Kerk, sal die stemproses in ander nege sinodes wél voortgaan, aangesien dit belangrik­ is dat die “kerk hom in die geheel kan uitdruk”.

Prof. Nelus Niemandt, moderator­ van die NG Kerk, het ook die buitengewone­ vergadering bygewoon­.

Volgens hom het dit al voorheen by ander stemprossese­ gebeur dat daar nie ’n tweederdemeerderheid behaal is nie, maar daar later weer gestem word.

Die moderator van die Namibiese­ sinode, ds. Pine Pienaar, het nadat die uitslag van die stemproses bekend gemaak is, dit sterk benadruk dat daar verdere gesprekke op ’n strukturele­ én persoonlike vlak moet plaasvind vir die sinode om saam ’n werkbare voorstel­ te vind.

Volgens Pienaar is die kwessie van Belhar nie nou “van die tafel af” net omdat die sinode “nee” gestem het nie.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.