2015: Wat kan Afrikaners doen?

Hier aan die begin van die nuwe jaar en terwyl die Desembervakansie in sy doodsnikke verkeer, is ‘n mens altyd vol moed vir die berge wat jy nog moet versit. Deesdae moet ‘n mens bloot om in Suid-Afrika te oorleef reeds daardie spreekwoordelike berge versit!

danr2Ek het voorheen al verwys na Jan Smuts wat gesê het dat Suid-Afrika se toekoms altyd vanuit die buiteland bepaal sal word. Dit is in ‘n hoë mate waar, maar tog ook nie heeltemal nie. Deur die geskiedenis het Afrikaners getoon dat al werk Engeland hoe hard om ons in ‘n rigting te dwing, soos om ons land te annekseer of Engels op ons af te dwing, ons nog altyd deur harde werk en verbeeldingryke optrede daardie funeste “invloed van buite” kon neutraliseer.

Hier skryf ek immers in Afrikaans wat, indien dit van Engeland of die Suid-Afrikaanse liberalisme afgehang het, nooit moes bestaan het nie! Toe die eerste Afrikaanse hoërskool in Johannesburg, Helpmekaar, net voor 1920 gestig is, het The Star in ‘n hoofartikel geskryf: “There is something rotten in the state of Denmark.”

In vele opsigte is die hedendaagse liberaliste reeds teen die toue. Hulle “veelrassige” utopie waarin ‘n gemengde mulatbevolking al dansend soos in SABMiller se bieradvertensies mekaar om die hals val, die onderbroekvlag swaai en Madiba, Madiba, Madiba… in al die kerke, sinagoges en moskees prewel, is toenemend besig om te misluk. Elders vandag skryf Leon Lemmer oor die letterkundige en digter TT Cloete wat olangs vir die Europese beskawing in die bres getree het. Sulke uitlatings moet die liberaliste (om van die marxiste en kommuniste nie te praat nie!) die horries gee. Daar is twee dinge wat vir hulle verkeerd is aangaande die begrip, “Europese beskawing”: die woord “Europees” en die woord “beskawing”. Beide begrippe is in die hoofstroommedia en aan die universiteite volledig gediskrediteer. Alles is genivelleer. Rembrandt is gelyk aan die kralewerk wat enige landelike swart vrou kan produseer. Die grootste argitektuur wat ons blankes in dié land geskep het – en wat deesdae feitlik voor die voet deur die ANC en sy liberale meelopers gesloop word! – is nie beter as ‘n plakkershut wat met ‘n paar sinkplate aanmekaar gelap is nie.

Die ironie is dat die hoofstroommedia vandag téén die ANC skryf en praat. Hul geliefde ANC en SAKP wat ons land onder leiding van Joe Slovo en die “goddelike” Mandela sou kom verlos, is geweeg en te lig bevind. Wat nou?

Eintlik beskik die liberaliste oor geen antwoorde meer nie. Wet en orde stort in duie; die ligte gaan af as Eskom se hoogs besoldigde “ingenieurs” sonder kwalifikasies maar Gods water oor Gods akker laat loop; die matriekslaagsyfer daal nadat hy eers “wonderbaarlik” gestyg het; die rand verswak al hoe meer, ens.

slangenbezweerder6Die liberalis se enigste strategie is ‘n hernieude “anti-apartheidstryd”. Hy (of soms veral sy) skaduboks teen die apartheidspook wat gereeld soos met die fluit van ‘n Indiese slanggoëlaar weer opgetower word. Alle linkses verlang na die goeie ou dae van apartheid toe daar nog goedkoop, betroubare elektrisiteit was en jy PW geredelik kon slegsê in die wete dat die Amerikaanse en Britse media aan jou kant was.

Vandag is dinge baie meer gekompliseerd. Amerika en Brittanje maak een oorlog na die ander in ‘n vergeefse poging om die opkoms van China as ‘n wêreldmoondheid te verhoed. Deur hul nuwe koue oorlog het hulle Rusland in ‘n alliansie met China gedwing en sodoende Europa nogmaals tussen Oos en Wes verdeel. Die VSA, nes Suid-Afrika, streef ‘n mulat-ryk na waarin blankes as ras, kultuur en beskawing uitgefaseer sal word en swartes of rasgemengdes ‘n polities korrekte baasskap sal afdwing.

Oor die groter konflik wat daarbuite in die noordelike halfrond woed, kan ons per definisie nie veel doen nie. Daar geld die Smuts-beginsel: wat ook al die uitkoms van die stryd tussen die VSA en Rusland, of dié tussen Israel en die Arabiere, sal ons die gevolge moet dra.

Maar dit sou dom wees van Afrikaners om nie, noudat die “Suid-Afrikaanse” (eintlik Anglo-Amerikaanse of Afro-Saksiese) stelsel begin wankel, nie ook ‘n paar goeie houe in te kry nie. ‘n Mens weet nooit, miskien vel ons tog die sikloop neer en smaak ons weer die vryheid waarvoor ons voorouers so hard gestry het.

Elke Afrikaner en middelklasblanke wat nog waarde aan ons beskawing en norme heg, moet dink aan wiele, speke en stokke. Solank jy iewers ‘n stok in die wiel kan wees, maak jy ‘n bydrae. Vergeet van die FW de Klerk-idee dat ons “die stelsel moet laat werk”. Hierdie stelsel kán nooit werk nie, al probeer elkeen sy bes. Dis baie nader aan die kommunisme wat sewentig jaar lank die helfte van Europa en groot dele van Asië op sy knieë gehad het as wat meeste mense besef. Dus, hoe meer krisisse die liberaliste en hul geliefde ANC van nou af aan beleef, hoe beter.

Breek die Berlynse Muur af; moenie sy gate toestop nie. Word deel van die kontrakultuur.

aweregs

Hier is ‘n lysie van dinge wat elkeen kan doen om sosiopolitieke verandering in Suid-Afrika te verhaas en Afrikaners weer ‘n sê te gee.

 1. Dring aan op Afrikaans. Ons taal is ‘n las op die staat en anti-blanke maatskappye soos Woolworths, daarom wil hulle daarvan ontslae raak en alles verengels. Maak hofsake oor Afrikaans en appelleer tot by Oom Daantjie in die kallerhok, ook na internasionale tribunale soos die Statebond, Europese Unie en die Verenigde Nasies.
 2. Produseer boeke en musiek in Afrikaans. Sodoende groei die Afrikaanse kultuurekonomie waar regstellende aksie moeilik toegepas kan word. Uit die kultuurekonomie spruit weer ‘n hele ander ekonomie wat boere en verbruikers in ‘n nuwe alliansie kan verenig, buite die staat en groot monopolieë wat ons uitbuit en met politieke korrektheid wil vernietig.
 3. Verhoog die druk op die staat oor misdaad en geweld. Die hele internasionale beweging teen “wit volksmoord” is ‘n positiewe verwikkeling, al word dit soms deur verregses en neo-Nazi’s gekaap. Die blote feit dat blankes elders ter wêreld omgee oor wat met wittes in Suid-Afrika gebeur, is amper al ‘n wonderwerk, gegewe die haat wat die liberaliste plaaslik en oorsee reeds jare lank oor ons uitspuug.
 4. Beveg die liberaliste waar jy ook al kan: op jou skoolbeheerraad, in die media, op die internet, in boeke, briewe en op sosiale media. Die groot rede waarom Afrikaners in die negentigerjare gekapituleer het, is omdat hulle vyandsbeeld afgetakel is. Ons vyande het skielik ons “vriende” geword waarmee ons moes “versoen”, terwyl ons vyande natuurlik in hul mou oor hul “slim strategie” gelag het. Elke stryd het ‘n vyand nodig. Die liberalis met sy kopdoek en sy renons in wit-wees, Beethoven, Standaardafrikaans, wiskunde en logika is die vyand. Kultiveer jou vyand, maak hom kwaad, terg hom en lok hom uit dat hy sy vriendelike masker kan afsmyt en hom in al sy naakte boosheid kan onthul.
 5. Skep kleinsake, veral op die internet en wat globaal kan handeldryf. Regstellende aksie is besig om die staat en die groot maatskappye in ‘n groot polities korrekte welsynsorganisasie om te tower wat ons almal se hulpbronne opslurp. Dis kommunisme met ‘n rassesous. Al skep jy net een werkgeleentheid vir jouself, het jy reeds ‘n groot slag teen die heersende orde geslaan, wat jou werkloos en ‘n wit plakkerskamp wil sien krepeer. Soos wat ons egter meer en meer met mekaar begin sake doen, asook met ander lande, sal ons ekonomie buite die beheerde SEB-ekonomie begin groei en sal ons ekonomies onafhanklik wees nog voordat ons polities onafhanklik raak.
 6. Betaal so min as moontlik belasting. Ek weet dis makliker gesê as gedaan, veral as mens ‘n salaristrekker is. Koop egter liewer ‘n tweedehandse motor as ‘n nuwe motor, dan betaal jy nie BTW nie. As jy ‘n nuwe motor van R300 000 koop, skenk jy R42 000 aan die ANC-bewind! Ry liewer ‘n tweedehandse motor wat jy deur ‘n betroubare mede-Afrikaner laat versien. Só spaar jy geld en sit jy kos op die tafel vir iemand anders.
 7. Draai jou sente om. Die Suid-Afrikaanse verbruikerskultuur met winkelsentrums wat soos paddastoele oral verrys, is op die duur nie vir ons voordelig nie. Ons produseer al hoe minder en waar eens fabrieke was, is nou net pakhuise vol ingevoerde Chinese goedere.
 8. Onttrek uit die Engelse onderwyssektor. Te veel Afrikaners werk steeds in onderwys en opleiding wat deur medium van Engels geskied. Terwyl Afrikaners deur regstellende aksie van onderwysgeleenthede – veral aan die universiteite – uitgesluit word, word ons mense aangewend om die nuwe onderdrukkersklas van twyfelagtige grade te voorsien! Raak eerder betrokke by die entrepreneuriële en globale ekonomie of lei Afrikaners op om ons sterker te maak en die vyand swakker.
 9. Bly aan die lewe. Beveilig jou woonbuurt of trek na ‘n goeie veiligheidsbuurt. Raak betrokke by buurtwagte, plaaswagte en ander gemeenskapsveiligheidsaksies. Blanke volksmoord is vir seker deel van die links-liberale strategie, in Suid-Afrika, maar ook elders ter wêreld. Hoe meer Afrikaners uitgemoor word, hoe minder die gevaar dat die liberalis se geplunder van die staat en die land se hulpbronne ooit gestuit gaan word.

Bogaande is ook so min of meer waarmee PRAAG hom vanjaar op allerlei maniere sal besig hou. Terwyl die magtige Naspers die Afrikaner versaak het om hom aan liberale propaganda en die Kaapse bruines te wy, sien ons ‘n groot geleentheid om Afrikaans-wees in die een-en-twintigste eeu te herbevestig, maar ook te vernuwe. Daar is ‘n nuwe wêreld wat wag, anderkant politieke korrektheid en gewillige ondergang.

Persoonlik is ek baie opgewonde oor wat in 2015 vir ons voorlê. “Soet is die stryd vir die stryder,” soos ID du Plessis gesê het. En dis nie net ‘n fisieke stryd nie, maar veral ook ‘n intellektuele en ekonomiese stryd.

Aanval is die beste geweer, soos die spreekwoord lui. Of soos my gunstelingtoneel uit die Bloemfonteins gebore JRR Tolkien (wat waarskynlik Afrikaans magtig was) se Lord of the Rings ook uitbeeld.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • william

  Die blankes word verswelg deur die hordes en steeds kom hulle soos swerms springkane oor die grens van ander Afrika lande. In hulle eie lande is daar niks meer oor nie .Hulle kry permanente verblyfreg met die goedgunstige toestemming van die ANC. Dit plaas n geweldige druk op die ekonomie maar wat gee hulle om?
  Die blanke bevind hom inderdaad in n onbenydens waardige posisie. Omgekeerde diskriminasie, werks reservering, armoede, moorde en plaas moorde noem maar op. Wat staan ons te doen?. Dr Dan gee baie nuttige planne en idees maar daar is een groot voor vereiste na my mening. Dit is eenheid . Ons kan nie meer bekostig om dwars te trek nie. Ons moet saamstaan en uit een mond praat. Na Harold Mcmillan se “winds of change ” toespraak het Dr Verwoerd die volgende gese.” This country is our home, we have no other home. Here we will stay whatever the cost. ” Die uitdagings lyk party maal onoorkomelik maar waar daar n wil is , is daar n weg.

  • Guest009

   Ongelukkig is dit ‘n harde feit dat sowat 3.5 miljoen (grootliks liberale DA STEMMER gemors) blankes (…en oor twee jaar sal daar slegs 2.5 miljoen blankes oor wees)… NIKS sal beteken teen ‘n oormag van sowat 84 miljoen swartes nie. Dit is netsowel jy wil lotto speel met kanse van 2.5 teen 84. Jy het ‘n beter kans met Russian Roulette. Emigreer. Dis al.

   • Hans Onrust

    hopelijk zet de gevluchte Boer Afrikaner zich toch elders wel in om dezelfde dreigingen van ‘gelijkmaken tot op de grond’ wat ook nog eens misdaad bevordert in alle multi culti heilstaten ! te pareren.

 • RSA PATRIOT

  Baie dankie hiervoor!

  Ek wil egter aansluit by nr 9:
  Bly in die land! Moenie emigreer
  nie. Dit is net ‘n mooi manier om te proklameer dat jy finaal klaar is met Afrikanerwees!

  En by nr 4:

  Neutraliseer die propaganda oor regstellende aksie, grondhervorming, apartheid en selfs sogenaamde “kolonialisme” (wat eintlik op aparte vestiging van verskeie bevolkingsgroepe op dieselfde tyd neerkom) en wit “rassisme”.

  Ek is in die bevoorregde posisie om verskeie bronne, insluitend sensus statistieke, Hansards, jaarverslae en begrotings, tot my beskikking te hê. Ek is altyd beskikbaar as enige iemand inligting verlang om die liberalis mee te beveg.

  Kom ons steek daardie stokke in die wiel. Laatweet jou vriende. As jou vriende links is, verander dit.
  Sterkte

  N.s. Ons het ‘n Amerikaanse maatskappy gekry om die klank van ons dokumentêr te behartig. Ons beoog om 15 miljoen mense wêreldwyd te bereik binne ‘n jaar. (Kykers). Dit is, volgens dié mense nie ‘n onrealistiese doelwit vir ‘n goeie kwaliteit dokumentêre film nie.

  • Rooikop

   Stokke in die wiele – goeie plan. Leer jou kinders, jou vriende se kinders, jou kleinkinders – almal met wie jy in aanraking kom van die werklike feite van die ou en die nuwe ZA.

   Ek was juis oujaar by vriende – Engelssprekend maar in hart Afrikaners van formaat. Dit is baie interessant hoe die mense hierby uitgekom het, juis deur te lees wat die Britte aan die lokale bevolking gedoen het voor en tydens die vryheidsoorlog. Dit is verbasend hoe min die mense ook weet van die Groot Trek (nie dat ek ‘n kenner is nie) maar doodgewone klein stukkies geskiedenis.

   Vertel van die rede vir die Rivonia verhoor, die terrorisme van die 80s, die halsnoermoorde ens ens ens. Kennis is die grootste stok wat ons in die liberale wiel kan steek.

   • RSA PATRIOT

    Feite en kennis is ‘n doodsteek. Ek neem in 2015 aan ‘n reeks debatte deel en het my feite reeds agter mekaar om die liberale miskonsepsies te bêre.

   • Dis een van die dinge wat ons lysie is, om ‘n toeganklike, beknopte geskiedenis te publiseer wat die mees onlangse verlede vir mense uitspel. Al die gekonkel in Oos-Duitsland, Swede en Brittanje, asook die rol van Slovo, Ruth First en Ronnie Kasrils moet uitgelig word sodat mense kan verstaan dit het nie sommer toevallige gebeur nie. Ons vyande het met ‘n plan gewerk en ook groot mediasteun daarvoor gehad.

    Die prys was om die land te kom plunder, wat hulle vandag natuurlik doen. Die swart massas is maar net figurante in die hele proses en is vandag ekonomies slegter daaraan toe as toe die NP regeer het.

    • Rooikop

     Dankie Dr Dan. Hierdie is die rede hoekom ek Praag en u ondersteun – juis omdat die waarheid hier toegelaat word om te floreer – nie uitgevee soos op ander webblaaie nie.

 • Sjert

  Skitterende skryfsel!

  Dit is laaaankal tyd dat Afrikaners ons vaardighede en talente meer doelbewus moet aanwend, om
  ons krag en waardigheid in hierdie droewe land te herbevestig.

  Positiewe metodes wat onvermydelik tot positiewe gevolge sal lei, moet ons pad vorentoe kenmerk.
  Soos dit ook op uitnemende wyse deur Dan Roodt beskryf word.

  Negatiewe jermiades en optredes lei tot negatiewe reaksie en gevolge. Is maar hoe dit is.

  Uitstekende rigtingwysers word in hierdie rubriek verskaf, wat ook as inspirasie kan dien om
  2015 te têkkel en om deurlopend vernuwend tewerk te gaan.

  Ons weet wie en wat die bedreiging vir ons voortbestaan is. Afrikaners in besonder, het genoeg eerstehandse ervaring en gepaardgaande littekens om die omvang van die probleem te besef.

  Los die gesanik en martelgatgeit vir Jan en San van der Agtergeblewenheid se familie en la’ waai
  meraai!!!

  • Johann Schutte

   Daar is toenemend simpatie vir die Afrikaner, as `n funksie van toenemende rassespanning weens ideologies-afgedwonge integrasie van onversoenbare etnisiteite.

   Veral as jy dit so bietjie aanhelp waar jy kan.

   Ek doen my bes hier onder die spul Engelse. Daar is gelukkig GEEN gebrek aan bruikbare materiaal en statistiek nie.

   • Sjert

    Sterkte met jou pogings.
    Die ou spulletjie is geleidelik besig om van hul vroeëre blindheid te herstel.
    Die UKIP party se groeiende steun wil na ‘n positiewe ontwikkeling lyk.

   • jan

    Ek weet van ‘n Johan Schutte met ‘n Russiese skoonheid vroujie..in NZ??
    Wil net vertel van my vriend wat met ‘n Oekraiense skoonheid getroud is en hier bly.–Haar stories is absoluut verstommend en sy is sooo gelukkig hier by ons. Praat al Afrikaans !!!
    My eie ‘ Rooinekkie’ Neee Paw ek is ‘n Boeremeisie – praat ook al Afrikaans.
    Sterkstaan ou Johan – mens se basiese behoefte is ‘n ‘sense of belonging’ geestelike tuiste
    En die tragedie van die lewe is die feit dat : You do not know what the sun is untill it is gone..
    Ek gaan nou nou swem…

 • Gas

  Vyandige houdings is dikwels gesigloos en ek glo dat as jy iets positief doen dit weer na jou toe terugkom. Immigrante van Afrika bv. sal ook nie werk he as jy hulle nie in diens neem nie. Baie Siener van Rensburg ondersteuners glo in gewapende hulp van Duitsalnd, maar selfs so-iets sal van korte duur wees. Die lewe gaan aan en ‘n mens moet aan langtermynoplossings dink. Wat van ‘n fonds stig om benadeelde mense te help met regskostes in hofsake? Ek dink bv. aan die onregmatige afneem van plase.

 • Guest009

  Het lankal daardie vervloekte septiese Afrika riool-hool verlaat. Wie wil nou nog woon tussen 84 miljoen barbaarse gemors? En watter ordentlike witmens sal boonop nog wil woon tussen ‘n meerderheid (siek) wit samelewing bestaande uit 95+% liberale DA-stemmer skuim-gespuis? Oor twee jaar is daar in elk geval slegs ‘n geskatte 2.5 miljoen blankes oor in geliefde Aapzanië… want tans is daar net sowat 3.5 miljoen blankes in Aapland oor; en opnames toon dat 1 miljoen blankes reeds in proses is om SA te verlaat. Aanvaar dit : Die blankes in Afrika se dae is getel. Dis verby. Die skrif is teen die muur. Verlaat die land. …tensy jy natuurlik steeds vreeslik lief is om met primate te heul en primate te wil “kersten” en “evangeliseer”. Siek verraderlike wit (liberale, kerk) gemors! – Dis werklik ons grootste problem.

  • jan

   Guest009
   Ja dis die enigste finale oplossing. – daarom het ons ‘n binnelandse opsie ontwikkel wat bekostigbaar is vir die arm Volksgenote.
   Om aan te pas kan jy net so doen soos wat jy in die buiteland sou doen deur jou werk self te doen.
   Orania ontplof met R500 mljoen se kapitaal ontwikkeling op 9000 hektaar en volkome wettig en sonder sleutels en diefwering. Rentes op beleggings is 6-8% en ons eie geldeenheid. Die Ora.

   Behuising vir werkers is ‘n groot krisis – daarvoor gebruik hulle nou oa skeepshouers soos wat my vriende destyds gedoen het in Paraquay
   Maar tog te mooi – selfs nog steeds te duur. Maar almal het werk. En die jongmense neem nou oor.

   Ons het reeds ons vryheid herwin soos wat ons dit verloor het.

  • In watter land is jy tans? Elke huis het maar sy kruis. Die kanse op ‘n kernoorlog in die noordelike halfrond is heelwat groter as hier by ons en dan gaan Australië en Nieu-Seeland ook op die duur by die Amerikaanse oorloë ingesleep raak. Hulle is immers deel van die “vyf oë”, die ander synde die VK, VSA en Kanada.

   Niemand kan die toekoms voorspel nie.

   • Dolk

    Bv. ‘n tsunami – terwyl mense rustig sit en mor oor die inbraak-vlak in RSA – net voordat – (en hul daarna) die golf van hul monetêre selftevredenheid en toekomsvisie hulle getref het…

    • EINA

     • Dolk

      ‘n Baie voorspoedige jaar aan u en u Familie. Goeie middag! 🙂

     • Middag ou vriend.
      Dankie, ja seëngroete so van huis tot huis nê. Mag hierdie jaar vir ons net mooi dinge inhou, en mag jou kinders ook weer mooi presteer met hulle studies.
      Vrede.

     • Dolk

      Baie dankie aan u – ons seun is nog al een wat studeer (3de jaar) – onse dogter het klaar geswot en werk gelukkig, gelukkig dankies. Alleen deur God’s se genade val die reëns oor almal en DV loop skure skielik oor… Al is daar nie ‘n koringaar op die land nie – al glo wie wat – die wat op Hom vertrou sal nie beskaam staan nie.

      Vrede en seën nogmaals.

  • Hans Onrust

   Het behoeft waarschijnlijk geen lang betoog om overeen te stemmen met het feit dat een natuurramp of iets van die plotselinge majeure ingrijpende aard niet eens nodig is gezien de enorme wereldwijde veldbrand/turfbrand van die woekert en ‘op zoek naar ‘gelijkheid’ alles verschroeid wat door hardwerkende afziende generaties is opgebouwd. Hoeveel als normaal te accepteren schade, dood en verderf bracht en brengt dat al niet ? Om over het verplichte zwijgen te zwijgen 😉

   Dit is een strijd van goed en slecht die eerder waar mogelijk op steun van een brandweer moet kunnen rekenen.
   Ongetwijfeld zijn er vele (getroffen/teleurgestelde Boere Afrikaners in het buitenland die dit op individuele basis naar kunnen reeds doen en enige organisatievorm/voertuig zal zeker welkom zijn……..

 • Manfred Delport

  Een ding wat sewe soorte dinges uit my uit irriteer, is Afrikaanssprekendes wat daarop aandring dat hulle, en veral hul kinders, eintlik Engels moet wees. Pietie en Sannie van der Merwe kan dus kwalik self Ingels praat, sukkel vreeslik met die “tenses”, maar dring daarop aan om met jou Engels te praat. Ek slaan net daar oor na Afrikaans en begin hardop lag as Pietie en Sannie dan “ees” waar hulle eintlik moet “are”.

  Sulkes stuur veral hulle telgies na Engelse skole. Kleinpiet en Kleinsan sukkel gevolglik akademies omdat moedertaalonderrig van kritiese belang is, en uiteindelik doen die “Engelse” ouers hul kinders ‘n onreg aaan.

  Ons moet hierdie tipes tussen ook vasvat en hulle laat verstaan dat ‘n hensoppery eintlik net ‘n verleentheid vir hulself is. Afrikaanse voormalige Model C-skole is enige dag net so goed soos enige ingeteelde, verwyfde Engelse privaatskool.

  • RSA PATRIOT

   Presies! Deesdae maak Afrikaners hul kinders in Engels groot sodat hulle “beter geleenthede” kan hê. Watter bog! Wat sulke hensoppers nie besef nie, is dat jou kind steeds met Engels as tweede taal oorsee kan studeer.
   Ek het niks teen Engels of Engelse nie. Ek het wel ‘n groot probleem met Afrikaners wat skielik wil Engels wees noudat die wind só waai.

   Die ander probleem is Afrikaanssprekendes wat in gesprek met Engelse altyd nét Engels praat. Engelse aanvaar dat dit so moet wees en Afrikaanssprekendes aanvaar dit ook so.

  • Rooikop

   Ja die mense het skaam gekry omdat hulle Engels nie behoorlik magtig is/was nie nou maak hulle hul kinders engels groot. Ek haat dit. Leer jou kind ten eerste sy eie taal en daarna leer jy die vyand se taal behoorlik (dit is nou engels). Sorg ook dat jou kind die lokale afrikataal goed onder die knie het. DIT is een van ons groot tekortkominge dat hulle in ons gesig van ons kan skinder en kwaadpraat.

   • Dolk

    Laat die goed skinder – ek weet wat ek van ‘n pofadder kan verwag… Ek hoef nie sy sis te vertolk nie. 😉 Dis oor vrypostige verbastering wat ek bekommerd is. Moraliteit en wysheid hoort ons gesprekke te lei…

  • jan

   Sjert
   Dit gaan ook nie so wonnerlik ventestiek in die Klonkie klasssies met die iengliesj nie.
   Juffrou: ” Class tell me what is a ailênd.?”
   Klasklonkiekoor: “Tiecha y ailênd is a pies of lênd toetellie surrounded baai wota!”
   Juff: ” Naw what is a lake?”
   Klasklonkiekoor: ” Tiecha Y lyk is a pies of wota toetellie surrounded baai lênd!”
   Juff: ” Nau tel Tiecha, what is a beeech”
   Klasklonkiekoor : ” Tiecha a bieeeetch is a shedog toetellie surrounded by hiedogs..”

   Sjert my volk is seker dan “waait rysists toetellie surrounded by blêk rysists.”
   ————————————————————-
   Dis heerlik hier op besige Stilbaai – toetellie surrounded baai die mooiste ou lyfies en grlimlaggies en grappies. en son en see. Vreugde.

   • Riempies

    Jan die ANC regering het groot drooggemaak om die NSA te
    probeer verengels. Die swart kinders verloor heeltemal kontak met hulle eie onderskeie tale – dit raak die Afrikanerkinders nie in die selfde mate nie want hulle
    Afrikaanse taal is reeds n eerste wereld taal en engels was nog altyd n tweede
    taal dus sal Afrikaans bly gedy terwyl die swart tale gaan verdwyn. Die meeste
    swart kinders en swart volwassenes het altyd Afrikaans verstaan – dus sou die
    ANC net aangehou het met Afrikaans bevorder en ook die swart kinders bloot
    gestel het aan engels as tweede taal sou dit vir swart kinders meer voordelig
    gewees het. Die land Suid Afrika is uit Afrikaans gebou en nie engels nie. Ek
    wens dat n mens vir die swart regering slim pille kon gee dat hulle n bietjie
    meer logies en verantwoordelik kon dink.

    Wat Stilbaai betref en gaan soek tot ek jou raakloop 😉

   • Riempies

    Jan ek het jou gekry – jy is die ene wat op n bewolkte dag met sonbrille en n visvang kakiehoed op n lapstoel op die hoofstrand sit met n oopboek op jou skoot wat jy met n wye spektrum van 180* van die eenkant tot anderkant sit en lees. Geniet die boek – want mooi was nog nooit lelik nie. ;-))))

    • jan

     Neee man
     Ek is die een met die keps en Rayban en borshare tot op die skouers soos maanhare. Spiere op spiere En paddavoete. en vêrkyker en WIT Speedo Maar ons werk aan die lyf se witgyt
     Jys seker die gawe Tannie met die oranje tweestuk en sambrero en groot kan Everysun en groot handdoek.
     Dis kouterig vandag – ek gaan nou nou weer af.
     Seenwense

     xxx

     • Riempies

      Nou maar hoe dan nou Jan – jy het dan gesê jy geniet om vir die mooi wit lywe te kyk en daardie ou wat jy beskryf het ek ook gesien maar die wit lywe het n kring om hom gestaan en vir hom gekyk. Of spog jy nou?

      Nee die oranje tannie is nie ek nie – ek is die stil en stemmige een in die polkadot bikini en die ekstra groot voortrekkerkappie met n val wat tot by my heupe kom.

      Die wind is nie lekker vandag nie – 30 km per uur en koud en gaan jou looi met die sand. Maar darrem skyn die son. Koue wind en warm son is
      nie n lekker kombinasie nie- gaan eet liewer oesters by On the Rocks en rond
      dit af met n heerlike stein.

   • Sjert

    Sjee daai maer hond wind!
    Sien dat Rieme jou spoor gevat het en geniet die lywe.
    Laasgenoemdes is eersdaags weg en dan moet ons weer na die weduwee’s en hul dinge omsien…
    🙂

    • jan

     Jaa Sjert – met die minste tevrede wees hmm?
     Om in die agterste ou speentjie te berus…
     Dis die wit Speedo wat die wenner is nie soseer my Kaspaas baard en borshare nie.jong! :-))

     Die vreugde is die vriendelikste afrikaanse bediening deur my eie mense -.ooralster.
     Ek vol sommer so tuis soos in Orania.
     Die hele wêreld is sommer ‘n blomtuin vir my. !!!

     • Sjert

      Met hoeveel sokkies het jou WIT Speedo gekom?

 • RSA PATRIOT

  Het u die land permanent verlaat?

 • RSA PATRIOT

  Albert Brenner het op my meningstuk kommentaar gelewer oor die voordeel wat Anton van Niekerk uit apartheid getrek het, en dat hy ironies genoeg nou regstellende aksie aanbeveel. In 1 Januarie se Die Burger het Naas Nel die volgende geskryf:

  “Ek verwed my laaste stuiwer dat as Van Niekerk, of andere met sy etiese ingesteldheid, akute opname vereis, sal hulle onmiddellik by MediClinic of ‘n soortgelyke (privaat) hospitaal in Stellenbosch gaan aanmeld, en nie by die naaste staatshospitaal nie. In die persoonlike verband praat hy (wel) asof hy ons onlangse geskiedenis wil wegwens. Dié handskoen pas hom wel in sy persoonlike lewe.
  Verder skryf hy oor slim wit jongmense wat deesdae nie meer so maklik toegang tot studierigtings soos geneeskunde kry nie. Is dit hulle skuld dat hulle in ‘n wit vel gebore is?”

 • Hilton Gilbert Peter Powell

  Ek hou van die idee om minder tax te betaal,siende dat dit eintlik is waar die peste hulself verryk. My plan is elke eg suid afrikaner moet eerder sy geld aanwend en goud koop , dan kan ons ons eie geld begin print wat weer soos van ouds aan god gekoppel is en dit eerder gebruik. As so iets nie moontlik is nie ,dan nog beter doen soos ons voorvaders en begin weer om ruil handel te bedryf, daardeur spandeur jy nie geld wat na die swartes toe kan gaan nie, en verdien jy dus ook nie geld nie ,en betaal dus ook nie belasting nie,…..so sal die slegte bestel gou tot n val kom.

  • Hans Onrust

   aan god ? moet hoogstwaarschijnlijk zijn goud.
   Maar spoort men dan in SA dan niet weer juist de anc sakp schurken ?

   • Dolk

    Goud ja – hy’t mis getik… 😉

 • Rooikop

  Dankie vir die hoopvolle skrywe so vroeg in 2015
  “Betaal so min as moontlik belasting.” – Betaal die keiser wat hom toekom, nie wat hy vra nie (alles natuurlik binne die wet).

  “En dis nie net ‘n fisieke stryd nie, maar veral ook ‘n intellektuele en ekonomiese stryd.” – Dit is ‘n geestelike stryd. “Ons stryd is nie teen vlees en bloed nie…”

  • Sjert

   Ag ja Rooikop,
   So by nabetragting.
   Wanneer mens deur allie dinge lees, lyk als uiteindelik so vreeslik bekend en dieselle.
   En dan wonder mens opnuut hoe verskillend hierdie niewe djaar se wonnerlike ‘rigtinggewende’ dinge van al die ander jare se niewe wonnerlike ‘rigtinggewende’ dinge is…
   Sal maar vorentoe sien of die uithaal-en-wys toe regtig so nuut en so wonnerlik en verskillend van laasjaar en die jare voor dit s’n is…

 • Rooikop

  Jy is reg – webblaaie soos hierdie gaan verban word. Daar is nou al sprake van wetgewing wat ALLE webblaaie wat gepubliseer word in ZA (dit sluit nou die kommentaar ook in) sal ‘n gradering van die publikasieraad benodig.

  • Sien ook wat ek hierbo gesê het. Die oomblik wat ons in SA gesensureer word, sal ons eenvoudig die .co.za-domein afskakel en dalk Steve Hofmeyr-CD’s daarop begin verkoop en die hele webblad aan ‘n nuwe domein koppel. Trouens, as ek nou dink aan die tegniese uitdaging, is ek seker ons kan dit binne ‘n halfuur doen, want dit sal bloot behels om ‘n nuwe “virtuele bediener” te skep en daarna die lêers na ‘n nuwe “vouer oor te kopieer”, hoewel ‘n mens kan bloot die naam van die vouer ook verander met die UNIX-opdrag “mv” soos in mv /praag.co.za /praag.watookal. As ons so iets op die horison sien wink, sal ons sommer alles gereed hou vir ‘n seepgladde oorskakeling na ‘n nuwe domein toe. Agterna sal hulle soos die Chinese alles moet probeer sensureer, maar teen daardie tyd sal meeste mense ook “verstekbedieners”, ens. begin gebruik om dit te omseil.

   • Rooikop

    Ek is bly dat daar planne in plek is; ‘n noodsaaklikheid vir die IT wêreld.
    Om die Sjinese se vlak van “firewalls” in stand te hou is amper ‘n onbegonne taak en ja – verstekbedieners werk vir baie dinge.

 • Ek stem saam dat ons verby landsgrense moet kyk na ons gemeenskaplike afkoms, taal en kultuur.

  Wat ons webblad betref, is ek nie bang vir enige optrede deur die SA regering nie. Die co.za-domeinnaam word wel vanuit SA beheer, maar ons het ander praag-domeine wat ons tans nie gebruik nie en wat ons binne ‘n dag of twee kan aktiveer om dieselfde inhoud vanaf ‘n nuwe domein te publiseer. Die Engelse blad het géén verbintenis met Suid-Afrika nie, want dit is ‘n .org. Ook word ons data nie in SA aangehou nie en sal hulle ‘n oorsese hofbevel moet kry om ons te keer om daar aan te hou publiseer. Ons oortree geen wette nie en plaas bloot nuus en kommentaar soos miljoene ander webblaaie oral ter wêreld.

  Daardie Sweedse Pirate Bay-webblad wat omtrent elke kopieregreël in die wetboek oortree, het getoon dat dit feitlik onmoontlik is om ‘n webblad stil te maak, ongeag hofbevele.

 • jan

  Wit werkers – veral meesterbouers en vakmanne ambagsmanne tegnisie ens.
  Orania maak van geen swart arbeid gebruik nie maar het tydelike verblyfregulasies vir kontrakteurs. wat ooreenstem met internasionale standaarde. Volkome wettig.
  Ou Jona009 se wonderboom sal ook vrek en dan sit hy in die son en sweet

 • Rooikop

  “Op U almag vas vertrouend, het ons vadere gebou.
  Leer ook ons vertrou o Here om te handhaaf en te hou ….”

 • Rooikop

  Ongelukkig moet ek met jou saamstem dat dit ook een van my besware teen Orania is, en ook die feit dat hulle nie strategiese beheer oor hulle waterbronne het nie. (ook natuurlik hulle weer – dit is veels te warm vir my, selfs met lugreëling) Verder is ek mal oor die plek.

 • Dolk

  Ruilhandel is my middelnaam. Anders as ‘n Afrikaan – wie slegs floreer op sluikhandel…

  • Hans Onrust

   goede morgen Dolk. Ja, bartering is een vak apart en kan zeker worden toememend worden toegepast omdat het een zekere behendigheid en creativiteit benodigd.

   • Dolk

    Goeie middag Hans – voorspoedige en geseënde 2015 aan jou en jou geliefdes.

    Ek kan jou staaltjies van ruilhandel vertel wat jou sal laat glimlag… Verseker glo ek ook dat die Here mens op sonderlinge maniere seën…

    Vanuit my perspektief wil ek altyd seker voel dat die ander party meer daaruit kry as ek – al is die teendeel in “waarde” wat geruil word waar. Wat belangrik is, is om “krediet” op te hoop… ‘n Mens moet ook nie “boek hou” van alles wat mens doen nie – dis brood op die water. Gulsigheid en gierigheid is totaal taboe wanneer mens ruilhandel bedryf. Gee eerder ‘n ekstra sakkie aartappels – as om twee aartappels uit te haal… Wat jy saai, sal jy maai.

    • Hans Onrust

     Goedenavond Dolk. 😉
     Dankie en ook voor u en de uwen het allerbeste voor het nieuwe jaar.

     Nee, ook hier geldt dat degene die alles zo precies volgens het boekje/fiscus deden extra worden belast tegen over ronduit vage figuren uit culturen waar ‘het systeem’ niet voor is gemaakt.
     Zo heeft men van de ene bevolkingsgroep alle gegevens van de wieg tot het graf en van de andere amper de echte naam.

     • Dolk

      Dankie Hans – ons het dit nodig. Ruilhandel sonder datums of dokumentasie is soos iemand wat met skoene van ys op ys rondloop… Dit laat geen spoor nie…

      Nog ‘n ding van ruilhandel is dat ek vir jou kan werk – byvoorbeeld ‘n elektroniese stelsel ontwerp en bou – en jy vir my ‘n vakansiehuis sonder kostes beskikbaar stel vir twee weke vir vyf jaar – as mens dit slegs mondelings ooreenkom – wissel baie “geld”, 100% eerlik, onsigbaar partye… Wie bepaal die waarde sonder monetêr-vasgestelde tariewe?

      Nie alle reën word in damme opgegaar nie – so-ook geld dit vir inkomstes…

     • jan

      Eersteklas plan
      Beste is koeponstelsel soos Orania se Ora papiergeld vir interne gebruik
      Bitcoin is internasionale kuberkontant.

 • Karel Combrinck

  Ek probeer maar weer want my boodskappie het verdwyn: Dankie Dr Roodt vir die rigtinggewende manier waarop u die jaar 2015 afskop. Bravo en gaan so voort.

 • Sjert

  “…Kyk na die Jode, hul is verspeid oor die hele wereld en is nog steeds ‘n eenheid met ‘n identiteit. Internet breek grense af…”
  Inderdaad.
  En dit is een van die talle lesse wat ons by die Jode moet leer, indien ons as ‘n volk wil voortbestaan.

 • Naand Dr Dan, en voorspoed ook aan u en al die Praag lesers vir 2015.

  • Riempies

   Goeiemore Andy gaaf om jou terug te sien na die Desember vakansie daar is nog n paar soos Eric, Stalin X, (JulieAss, met sy fyn en skerp homorsin) en soos jy seker opgemerk het nog n hele paar wat moet inklok – en verskeie nuwe kommentators – ons is vol planne vir die nuwe jaar. Afrikaner met ons taal Afrikaans bo!

   • Goeie more Riempies,
    dankie , ja dit is goed om weer terug te wees. Het in Kakamas ‘n draai gaan maak teen so 45 grade (dit is nou temp en nie skuinste nie) he,he.
    Vertrou dat die nuwejaar mooi dinge gaan baar vir ons Afrikaner Volk.
    Seën vir ‘n mooi dag vir jou.

  • Dankie!

 • Ciska

  Ek wil aansluit by Bernard hier onder; die absolute fabelagtige leuns wat kwytgeraak word deur die liberale twaktande (my oorlede Pa het altyd na iemand wat lieg verwys as twaktande)! Ek het vir die afgelope Kersfees ‘n boek as geskenk gekry van Sampie Terblanche, wat ek nooit vir myself sal koop nie. Ja, die man het geweldige kennis van die fiskale en finansiële markte, maar ai toggie, die dik skille op die oë wat ons as Afrikaners betref is verstommend. Ek weet die man is ‘n proffie in satlinbos, maar hy moet maar sy mond snoer oor dinge wat hy nie verstaan of wil erken nie. Hy hou aan (in die boek) om te sê dat ons (dis nou die wit blanke Afrikaners) vir 350 jaar (ja, jy het reg gelees, DRIEHONDERS-EN-VYFTIG-JAAR) die swartes onderdruk en uitbuit en uitdelg en gebruik to voordeel vanonself en ek weet nie watse twak alles nie. En ONS MOET restutisie / wit belasting betaal aan AL die anderkleuriges in hierdie land – so sterk hy daardie swart duiwel in sy rooi ingelse rok wat die kerk gebruik om ons by te kom! Belaglik. Die wit Afrikaners is skuldig. Nou ja toe, da het jy dit.

  • Bernard

   Heeltemaal korrek Ciska, Daar is soveel leuens. Miskien moet Praag ‘n bundel oor die leuens begin, Ek is seker daar sal baie wees wat hiertoe kan bydra. Vandag weer een gesien oor 1976 opstande waar daar kwansuis honderde skoliere deur die polisie doodgeskiet is. Die waarheid is, alhoewel daar honderde mense tydens die 1976 en voortspruitende opstande dood is, was nie almal wat geskiet is skoliere nie en minder as 10% van die totaal wat geskiet is, is deur polisie koeels gedood. Die meer as 90% ander is deur faksies binne die swart gemeenskap gedood. Maar aangesien dit polities korrek is om honderde skoliere se lewens voor die deur van die SA polisie te gooi, word dit algemeen as die waarheid aanvaar (ek dink selfs in die SA gemeenskap). In al my soeke kon ek tot op hede net twee skoliere se name kry wat spesifiek op 16 Junie 1976 dood is ; Hasting Ndlovu en Hector Pieterson. Daar is dalk meer maar mens sou dink dat die liberale pers in elke berig na die lys son kon verwys het, veral aangesien hulle graag skryf dat die polisie op daardie dag op 10 duisend skoliere met outomatiese masjiengewere losgebrand het…… . Die waarheidskommisie kon met 299 name van slagoffers vorendag kom waarvan die meerderheid beseer is en dit strek oor ‘n tydperk van 10 jaar.

   • Bernard, jy is heeltemal reg! Ek was enkele jare gelede by ‘n vergadering in die Menseregtekommissie se gebou in Johannesburg daar langs die Algemene Hospitaal (wat nou die Charlotte Maxenge of iets heet). Toe sê ek iets oor apartheid, kan nie meer onthou wat presies nie, en ‘n Indiese professorvrou van Wits bars in trane uit en gil: “Apartheid het miljoene mense doodgemaak!”

    Die oordrywing en leuens raak net al hoe erger; vandaar die feit dat Webber Wentzel nou vir my en Steve in die Gelykheidshof wil aankla van “apartheidsontkenning” of iets van dié aard. Ons sal die feite moet publiseer en dit onder mense se neuse moet vryf.

    Hierdie kleurlingvrou van Sewendelaan doen dieselfde: Sy praat van onskuldige mense wat net “verdwyn” het. Dis die grootste twak onder die son. By Wits het ek met deurtrapte kommuniste saam gestudeer – die helfte van die dosente was seker marxiste. Nie net kon hulle vrylik doen en sê wat hulle wil nie; hulle is rojaal met beurse en toekennings van die NP-staat gesubsidieer om dit te doen! Die kommuniste is bietjie slimmer: in 20 jaar is ek nog nie naby ‘n universiteit toegelaat nie. Eenkeer het ek ‘n praatjie by Potch gegee, maar ek is letterlik nie op die kampus toegelaat nie; ek moes dit in ‘n kafee of iets buite die kampus doen. En onmiddellik het hulle ‘n Potch-dosentjie (Engels en van Kaapstad af) ingestuur om my skerp aan te val.

    • Riempies

     Gelykheid? Hierdie is n saak wat al lankal nakend ontbloot moes wees deur bewyse van gelykheid en eenderheid. Tyd dalk om die hele wereld betrokke te kry by hierdie gelykheids-hofsaak. Al waar daar n skyn van gelykheid bestaan is die feit dat wit en swart beide mense is maar gelyk – eenders? Daar is self navorsing wat beweer dat wit en swart mense twee verskillende spesies is. As blank en swart dieselfde gelyk en eenders is
     – hoekom is dit dan nodig om die blankes te onderdruk – hulle standaarde af te breek die land wat hulle gebou het te vernietig – hulle skole en universiteite af te neem en eiendom af te neem?
     En waarskynlik die grootste verskil van respek vir lewe teenoor geen respek vir lewe?
     As swartes soos hulle al liegende beweer gelyk is en net n kans nodig gehad het om hulleself te bewys – hoekom het hulle nie die eerste wereldland wat hulle gekry het verbeter en verder uitgebou nie in plaas van afgebreek het en vernietig het nie?
     Ons is nie eenders en gelyk nie – ons is totaal verskillend – ons hoort nie bymekaar nie.

     • Betzie van Rensburg

      Juis . Ons hoort nie bymekaar nie .

  • Ciska, ek is jammer ek het nooit daardie Sampie Terblanche-boek gelees nie, hoewel dit sou seker ‘n pyniging wees. Dit klink na onverdunde marxisme. Vir die grootste deel van die 350 jaar het die blankes en die swartes net mooi niks met mekaar te doene gehad nie; hoe op aarde kan ons nou vir hul historiese welvaart verantwoordelik wees? Die Britte het ons verskriklik verniel en wel effens vergoeding ná die ABO betaal, maar hulle lag vandag vir ons as ons praat van restitusie.

   Jaap Marais het ‘n baie mooi brief in die Citizen geskryf eenkeer waarin hy praat van alles wat die NP-regering vir swartes gedoen het; ek dink ek het dit uitgetik en aanlyn ook op die Engelse Praag geplaas. Dis die soort ding wat ons as teenvoeter behoort te publiseer. Maar ‘n goeie kritiek iewers teen Sampie sal seker nie onvanpas wees nie.

   Hier verwys ek ook na Jaap Marais se brief:

   http://praag.org/?p=708

   • Riempies

    Dr. Dan goeie idee ons het die deeglik vernuftige Leon Lemmer om die boek na behore te dissekteer. Ek vir een sien uit daarna.

 • Riempies

  So n paar feite waarom ek van jou verskil en ook vir om jou
  te bemoedig dat dinge vorentoe net beter kan gaan en nie slegter nie. Nie dat n mens kan staatmaak dat die statistieke reg is nie ons weet dat die regering die statistieke dokter –hoewel volgens die wereld statistiekewas daar in 2013 tussen 35 en 37 miljoen vigs gevalle waarvan sowat om en by 30 miljoen voorkom in sub Sahara. Dus nie net in die NSA nie maar oor die hele Afrika kontinent of hulle nou hier kom plak of in hulle land bly is om te ewe.
  https://aids.gov/hiv-aids-basics/hiv-aids-101/global-statistics/

  Die land was deur die blankes goed genoeg gebou om die swart
  regering te dra vir 20 jaar – nou val alles soos suiker in n tregter inmekaar –
  en hulle beskik net nie oor die kundigheid om eers die land instand te gehou
  het nie wat te meer van heropbou van die land? Dit is waar ons superioriteit
  gaan inskop. Die regering is bankrot hulle kan net nie met die hopelose Rand se
  valuta waarde buitelanders bekostig nie.