Nog kaskenades in die parlement

Deel op

‘n Vuisslanery het in die parlement uitgebreek toe lede van die polisie se openbare-orde-eenheid het Donderdagaand in die Nasionale Vergadering ingestorm het en lede begin rondstamp het.

Die kefferkaskenades het gevolg nadat Ngwanamakwetle Mashabela, LP van die Ekonomiese Vryheidsvegters (EFF), geweier het om die podium te verlaat. Mashabela het tydens ʼn debat na president Jacob Zuma verwys as ʼn dief en het geweier om dit terug te trek.

Mashabela het geweier om die podium te verlaat selfs toe daar gepoog is om haar te verwyder. Polisielede was kort hierna in die Nasionale Vergadering en het hulle probeer om Mashabela van die podium te verwyder.

Opposisiepartye, waaronder veral die DA, het tot Mashabela se verdediging gekom. Die vuiste het begin klap nadat polisielede met DA- en EFF-lede slaags geraak het.

Lede van die parlement se beskermingsdienste het die polisiebeamptes geskel en aan hulle gesê dat hulle nie jurisdiksie het oor die Nasionale Vergadering nie. Dit is nie duidelik wie die polisiebeamptes opdrag gegee het om op te tree nie.

John Steenhuisen, die DA se hoofsweep het gesê vier DA-lede, waaronder twee vroue, is deur die polisie aangerand. Hy het gesê die parlementslede sal aanklagte van aanranding teen die polisiebeamptes aanhangig maak. “Ek dink dit is die laagste punt in die post-demokratiese geskiedenis van die land. Ons het ʼn krisis bereik.”

Dit is vreemd dat die DA sulke bedenkinge koester aangesien die partyleier, Hele Zille, nie uitgepraat kan raak oor haar eie bydrae tot die “struggle” om juis hierdie uitkoms te skep nie.

Die EFF het intussen gesê dat sy leierskap ʼn vergadering sal hou oor die pad vorentoe maar dat hulle ook aanklagte van aanranding teen die polisiebeamptes aanhangig gaan maak.

Chaos het reeds vroeg Donderdagmiddag in die parlement uitgebreek. Speaker Baleka Mbete wou veranderinge aan die tydsduur van die NV-sitting se program maak en dit het tot openlike verset deur opposisiepartye gelei.

 

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.