Die ANC het in 2003 ‘alternatief’ vir plaasveiligheid belowe

Die oudste kommando in die land, Soutpansberg Kommando, is op 28 Augustus 2005 finaal ontbind tydens ‘n openbare parade.

Dr. Phillip Venter het tydens die parade ook vir die laaste keer as Kapelaan van die kommando gepreek, waarna die vaandel neergelê is.

In Februarie 2003 het die regering die eerste keer aankondiging dat die land se kommandostelsel afgeskaf gaan word. Daar is egter belowe dat dit nie sou gebeur alvorens daar ‘n “alternatief in plek is nie”. Selfs president Thabo Mbeki het bekommerde landbou- en gemeenskapsleiers gerusgestel dat die proses deeglik deurdink is, dat die gemeenskap nie onbeskerm gelaat sal word nie en dat daar ‘n nuwe beveiligingseenheid in plek sal kom.

Gemeenskaps- en landbouleiers het samesprekinge met die regering gevoer om hulle daarop te wys dat die kommandos ‘n baie belangrike doel dien om die hele gemeenskap te beskerm. Uit die bron Geskiedenis vir SA blyk dit dat die Soutpansberg kommando die oudste in die land was. Hul ontstaan was aanvanklik te danke aan die Tweede Vryheidsoorlog. Onder leiding van Stephanus Schoeman, kommandant-generaal vir Soutpansberg, was hul pligte toe al, afgesien van die oorlog, om die veiligheid van die nedersetters in die uitgestrekte gebied van die Soutpansberg te beskerm. Met verloop van jare het die kommando gegroei. Sy struktuur het aangepas, maar sy wesenlike plig het altyd die beskerming “van huis en haard” gebly.

Die kommando het die polisie, en soms die weermag, bygestaan in spesiale operasies en was ook baie ingestel op misdaadvoorkoming. Hulle het uitsonderlike werk verrig tydens natuurrampe en ander noodtoestande.

Op Dinsdag, 24 Mei 2005 het Beeld ‘n artikel gehad waarin berig is dat 55 kommandos reeds vir alle praktiese doeleindes hul deure toegemaak het.

Meer as tweederdes van die kommandolede was nie wit nie en volgens dr. Venter, meestal afhanklik van die kommando vir ‘n inkomste.

Meeste van hierdie lede is steeds heeltemal sonder ‘n inkomste. Twee opsies is aan hulle gegee. Hulle kon aansluit by die SANW of by die SAPD as reserviste. Dit het egter nie gebeur nie want hulle kon nie as reserviste geakkommodeer word nie. Die kantore wat deur die kommando gebruik is, behoort aan die Kommando trust. Dit sal voortaan gebruik word as ‘n noodsentrum.

“Die sluiting van die kommando was ‘n hartseer dag. In hierdie tyd wat verby is, lê groot boeretradisie en -geskiedenis,” sê Dr. Venter aan Zoutnet gesê. “Dit was deel van ons kultuur.”

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Piet

  Die alternatief was plaasonveiligheid, vergewe die waaragtige sarkasme.

 • Gas

  Kongres, TLU SA – Kommando’s dalk onwettig gesluit
  6 Okt. 2006
  Die Regering het moontlik ongrondwetlik opgetree deur die kommando’s tot niet te maak, het adv. André le Roux van Bronkhorstspruit op ’n besprekingspunt oor landelike veiligheid op die TLU SA se kongres gesê.
  Volgens Le Roux bepaal die Grondwet dat die strukturering en regulering van die veiligheidsdienste deur nasionale wetgewing moet geskied.
  “In die geval van die kommando’s is die ontbinding klaarblyklik administratief gehanteer.”
  Hy sê die bestaande Verdedigingswet magtig die minister om sekere sake op administratiewe vlak te herrangskik, maar die afskaffing of nie van die kommandostelsel val buite hierdie reëling.
  Le Roux het kommentaar gelewer op ’n voorlegging van mnr. Anthony Scott-Dawkins waarin hy gevra het dat druk op die Regering geplaas word om geen verdere kommando’s te sluit voor sektorpolisiëring op dreef is nie.
  Die Regering het sy onderneming in dié verband “op geen manier nagekom nie”, het Scott-Dawkins gesê.
  Mnr. Dries Joubert, voorsitter van die TLU SA Noord, sê daar is ’n “onwilligheid om iets aan misdaad te doen omdat die staat geweldige ekonomiese voordeel daaruit trek” in die vorm van oordragkoste en kapitaalwinsbelasting op ’n eiendom wat verkoop word ná ’n aanval en BTW op geroofde produkte wat vervang moet word. Hy stel voor dat die staat verantwoordelik gehou moet word vir slagoffers se mediese, begrafnis- en regskoste wat uit sulke aanvalle spruit.

  • Riempies

   En die weeskinders se skool en universiteits opleiding waarvoor daar nie meer n pa of n pa en ma is om te sorg nie.

  • Hans Onrust

   daar slaat Dries de spijker op de kop. Het prijskaartje voor Plaasmoord is in deze schurkenstaat veel te laag, zo er niet aan ‘verdiend’ wordt.

   En als zodanig zijn er naast ‘smartengeld’ en ‘gederfde levensvreugde’ als immateriële schade ter compensatie voor deze MINSTENS nalatige staat nog meer schadeposten voor te stellen.

   De oprichting van een Boere stichting/vereniging welke zich richt op mondiale informatieverschaffing en VOLLEDIGE compensatie lijkt noodzakelijk en onontbeerlijk. Liefst ook met een zetel in het buitenland om aan de algeheel onderdrukkende teneur en ontmoediging te ontkomen.
   Met een paar goede mensen het voortouw nemen en weldra zullen, na selectie, meer gedupeerden/belanghebbenden volgen. Ook mensen die al eerder zijn ‘geëmigreerd’.
   Bij int. claimsbureaus en letselschade advocaten kan ‘no cure no pay’ ondersteuning worden genomen.

   Het leidt geen twijfel dat bij de halfslachtige bureaucratische verwerking in de SA ‘normaliteit van de dag’ immense schade/bedragen, politiek gewenst, wordt vergeten en door Plaasmoord getroffen families zijn na een aanslag weer speelbal van het regiem.

   • Gas

    Ek glo die verblyfreg wat die Nels ‘n maand of so gelede van die Kanadese owerheid ontvang het op sterkte van die feit dat hulle rasse/volksviktimisasie vrees, kan ‘n reuse-rol in sulke sake speel.
    Jou waarnemings getuig van gedissiplineerde en opofferende belangstelling, dankie, Hans.

  • Gas,
   met sy laaste voorstel is ek n baie sterk ondersteuner. Daar kan nie verwag word van hierdie mense om belasting te betaal en dan daarna nog al hierdie ander kostes te dra asof hulle self daarvoor verantwoordelik was nie.
   Kom so n terroris iets oor hetsy dood of mediese behandeling gedurende n konfrontasie , en dalk selfs gevangestraf na n verhoor , kos dit hom niks en moet die belastingbetaler nog steeds al hierdie kostes ook dra.

   • Hans Onrust

    dat is vervolgens gewoon weer misdadig op zich, beste Andy.

    Eerst(om het politiek opzwepen van geweld bijdragend tot Plaasmoord even te passeren) volstrekt onvoldoende wetshandhaving, waarin elk preventief karakter ontbreekt en dus bendes ruimte verschaft en dan ook nog eens de slachtoffers, aan hun lot overgelaten, in de kou laten staan en bestoken vanuit een vermurwende bureaucratie

 • Witbeer

  die anc het ook n demokrasie belowe………

  • Sjert

   En ‘n swart Mercedes, huise in Waterkloof, Sandton…, wit bediendes, blonde pruike, Nike tekkies, haai faai stelsels vir kar en huis, Diesel sonbrille, 1 kg pappegaaislaai per maand…

   • Witbeer

    He He Sjert lag ek nou my gat af, die pappegaai slaai se naam nou verander na Lokasie Spinasie, dis meer polities korrek.

    • Sjert

     Lokasiespinasie is enige tyd so goed en innie kol as die pappegaaislaai ene.
     hehehe

 • Rooikop

  Bemoeilik dit vir blanke boere om hulleself te beserm. Dit is die een groot stap wat nodig is vir grondroof en volksmoord. Dit is hoekom dit gebeur het. Al is dit nie waar nie gaan hulle bitter moeilik die teendeel kan bewys.

  • Hans Onrust

   ja Rooikop, dit artikel past naadloos in rapporten van Genocide Watch.

 • G

  Weer ‘n bewys van hoe die ka.ffer wat in die kwien se koets rondrits beloftes maak wat ons dom Boere glo

 • william

  Die kommandos is weggevat met n doel. Om die boere uit te lewer aan terroriste. Die wapenwet is ook daarop gemik om die blanke te ontman. Al hierdie onheilighede word beplan in Luthuli huis , die ANC nes. Die kommandos het uitstekende werk verrig soos wat die artikel uitwys. Daar het niks gekom van die beloftes om iets anders in die plek van die kommandos te stel nie . Lee beloftes wat eie is aan hierdie korrupte , verrotte regering. Die ANC is een groot misdaad sindikaat. Hoe gouer ons op ons eie kom ,hoe beter.

 • jan

  Om terug te kom op die feit dat Genl Viljoen ‘n geheime ontmoeting met die ANC Mbeki gehad het en ook ‘n ‘ooreenkoms’ / “verstandhouding”..met Mbeki.

  My spesmaas is dat hierdie ooreenkoms van Viljoen met die veroweraars was bloot eenvoudig om homself en die ganse weermag onder sy bevel te beveilig/ amnestie teen weerwraak.

  Daarom dat Talliban Crouwcramp so vol bravade is want hy was ook onder Viljoen se Koevoet teen- insurgensie eenheid.wat vreeslike wreedhede gepleeg het in SWA.
  Hy was is tegnies nog steeds onder Viljoen se bevel.of minstens skotvry onaantasbaar deur Viljoen se ooreenkoms.?

  Sal ons nie vir die pynlike presiese Viljoen daarop wys nie? Hy wat bekend is vir sy kameraderie met sy troepe – [saam valskerm nagspronge gedoen]
  Of is Taliban ‘n Namibiese burger?.
  Viljoen het beslis aanspreeklikheid vir die psigopate wat op die bevolking losgelaat het net soos wat Vlok en Kobie Coetzee gedoen het met tronkvoels.