Steve: ‘Apartheid was nie oorsaak van Afrika-agterstand’

‘Ek is net so verlig soos elkeen as ek soggens ongedeerd wakkerword’

Terwyl die Afrikanermening tot onlangs as onbelangrik en nie-tersake in Suid-Afrika geag is, ontlok Steve Hofmeyr se uitsprake en optrede soos die sing van Die Stem toenemend reaksie by die heersende Engelse media en meningsvormers, sy dit dan dikwels negatief. Ná sy uitspraak dat swartmense die eintlike “argitekte van apartheid” is, het die sosiale media, webblaaie en koerante gegons van reaksie. Daarom het praag ‘n onderhoud met Steve Hofmeyr gevoer en hom verder oor sy sienings uitgevra.

Waarom word jy tans so heftig gekritiseer? Dink jy daar is ‘n georkestreerde veldtog?

Steve Hofmeyr: Ek gebruik my ruimtes op sosiale media om die wegholperd so af en toe in die bek te ruk. As my pleidooi vir gedeelde aandadigheid aan die verlede nie slaag nie, gaan ons en ons kinders les opsê in die afsienbare toekoms. Moontlik vir ewig.

Hoe moet mens jou twiet dat swartes die “argitekte van apartheid” was, interpreteer?

Steve Hofmeyr
Steve Hofmeyr

SH: Ek dink swartes dra ook skuld vir die feit dat ander, nie net Verwoerd nie, wetgewing gebruik het om aparte ontwikkeling te bevorder. Soos ek altyd sê, as niemand met jou wil speel nie, is dit nie altyd ander se skuld nie.

Apartheid was nie die oorsaak van Afrika-agterstand nie. Apartheid het ‘n bestaande agterstand moontlik net besweer. Apartheid was as gevolg van daardie agterstand onder buurvolke. Daar is beslis ‘n georkestreerde veldtog om my mond te snoer terwyl ek bykans oral geboikot word. Ten spyte van die nasionale banvloek, is my nuwe CD en boek tog bo-aan die treffersparades. Ek en my vriende daar buite se goeie verhouding word onderskat deur ‘n klomp kloekende middelmanne wat ek nou weet, altyd oorbodig was. Ek praat nie af na die publiek nie; ek praat uit hulle uit, en as ek nie meer verwoord wat hulle hartslag verraai nie, sal hulle my sê en sal ek weggaan.

Die Mail & Guardian se adjunk- digitale redaktrise beskryf jou as ‘n “right-wing Afrikaner nationalist”. Wat is jou kommentaar daarop?

SH: Ek is ‘n nasionalis bloot omdat hulle nasiebouprojek liederlik gefaal het. Mens “bou nie nasies” nie. Nasies kom met eeue se momentum. Hulle moet kom dat ek hulle die regte “right wing” wys, dan sal hulle weet dat ek nog van die laaste regses is wat enigsins met hulle wil redeneer. Uiteindelik is ek eintlik gematig, selfs liberaal in sekere opsigte, en dan weer deeglik behoudend daar waar dit nodig sou wees, soos ons erfenis, asook ons vooruitsigte. Hulle grootste twee foute is: om my te sien as ʼn eensame stem in die wildernis en om my tipe van reaksie nie te identifiseer as ʼn simptoom van hulle eie gebrekkige beleid en ideologie nie. Hulle wiskunde is maar sleg en ná twintig jaar se proeftydperk, vertrou ons hul eksperiment nie meer nie.

In Suid-Afrika tref mens dikwels die sondeboklogika aan. Gegewe die vele mislukkings wat Suid-Afrika tans op soveel gebiede ervaar, het jy die indruk dat daar ‘n sondebok van jou gemaak word?

SH: Ja! Die onversadigde wraaklus wat swartes het ten opsigte van die verlede sou hulle so graag op iemand tasbaars wou vel. Die liberale media hou ook daarvan om my te blameer vir huidige mislukkings, die skielike skeiding tussen rasse en die wanprestasie van die ANC, asook ou bagasie van baie lank voor my tyd. Dit is ‘n groot eer, maar nee, dit is ʼn stokou wond wat hulle by magte was om te heel, en daartéén gekies het. Ek is maar net die simptoom van hul grootste probleem aan hierdie kant – hulle het ons lank terug vervreem. En al wat hulle ons kan toesnou, is hoe ons dom is.

Deur jou landwye toere kom jy met baie mense in aanraking. Wat is die algemene gevoel tans onder Afrikaners? Moedeloos? Gedwee? Polities korrek? Aanvaar hulle die huidige toestande of is daar tog ‘n kritiese bewussyn?

SH: Soos baie van ons, skop die Afrikaner daar buite nog teen die nuwe norm. Hy wag vir Godot, vir lig, maar begin tekens toon van uitputting. Die uitputting verminder hoe verder suid jy reis, eksponensieel. Dis byvoorbeeld steeds gerieflik om aan Gautengers voor te skryf vanuit Tamboerskloof en Stellenbosch.

Dit verander egter. Die Afrikaner en Boer gryp na die laaste strooihalms van trots, soos om tartend en uitdagend op te staan en Die Stem te sing, uit volle bors. Om sy hart te stort in sosiale media en om saam te kloek om braaivleisvure waar jy net weer mag sê wat jy wil, voel wat jy wil en trots wees waarop jy wil. Jy sal flou neerslaan as jy weet hoeveel Engelse Suid-Afrikaners vandag eens is met hoe ons voel. Ons is ‘n kultuur in neurose. Al wat ons nog stamina bied, is vlae paranoia en die feit dat as jy wegkyk en ophou konsentreer, jy en jou familie kan uitbloei daar onder in die gang. Ons is so omdat ons goeie mense is. Ons wil vertrou, wil glo in die beste van ons medemense, ons gee maklik alles oor omdat ons Christene is, mededeelsaam is en meesal die goeie in almal sien.

Dis duidelik dat die sosialistiese narratief seëvier oor logika en oorlewingsdenke.

Die nuwe norme (moord- en verkragstatistiek, lae standaarde betreffende gesondheid, opvoeding, werkloosheid, water- en kragtekorte, ontlasting in die strate, bejaarde- en kleuterverkragtings) is iets waartoe ons moeilik akklimatiseer. Ek is net so verlig soos elkeen as ek soggens ongedeerd wakkerword terwyl ek telkens stom van skok lees wat daagliks gebeur. Mag ons dit nooit as normaal “internaliseer” nie. Ons wend ons tot howe en grondwette, ons protesteer vreedsaam, tel selfs vullis op na optogte. Ek is trots om te sê ons verteenwoordig onder haglike omstandighede, kultuurbedreiging, volksuitwissing, taalmarginalisering en armoede, nog steeds ʼn mate van beskawing.

Siende dat die Mail & Guardian met jou boekerak spot, kan ons jou seker vra: Wat lees jy graag? Wie is jou gunstelingskrywers?

SH: Ironies het die M&G die uitdrukking nie verstaan nie. “In my boeke…” (In my books…) het eintlik niks met fisiese boeke te make nie. Daar gelaat, ek lees graag. Ek kry tyd en maak tyd. Ek lees tans Anthea Jeffreys se BEE – Helping or hurting? en dit lees soos Cronjé se Our next ten years en Dawie Roodt se Tax, lies and red tape, naamlik, ‘n ekonomiese grafskrif. Ek is stomgeslaan dat alle scenariobeplanners en ekonome ons onmiddellike verlossing uitspel, maar dat dit in géén partye (die DA en verder links) se manifeste opgeneem word nie. Dis duidelik dat die sosialistiese narratief seëvier oor logika en oorlewingsdenke. Kortom, ons lewe in ‘n waan en selfs ons tragiese projeksies en toenemende indeksnederlae dien geensins as waarskuwing nie. Ons was nog nooit so blind nie en die katarak se naam is politieke korrektheid. Starsug.

Toe jy in Australië was, watter soort indruk het jy van die diaspora-Afrikaners gekry? Sou hulle wou terugkom as hulle werk hier kon kry?

SH: Ek loop af en toe ‘n kwynende groepie “ekspats” raak wat vra of ek dit sou doen (terugkeer). Ek sê altyd ja, maar ons weet dit is ‘n persoonlike besluit. Oorwegend verdien mense minder oorsee, maar as jy vastrapplek kan kry, sal jy seker altyd verlang, maar nooit weer terugkeer nie. Soos in die verlede, reis ons goed, pas ons goed aan en maak ons mooi waar ons aanland. Ons werksetiek is in aanvraag op alle kontinente. Ek bedank die bedenklike prestasies van die ANC dat ek vir enorme Afrikaanse gehore in Amerika, Kanada, Nieu-Seeland, Australië, Dubai en Londen mag optree. As dit so aangaan sal ek binnekort konserte in Groenland kan doen.

Hoe sien jy die toekoms van Suid-Afrika?

SH: Lang termyn, bedroewend. Dis afskuwelik om ‘n pa te wees van wit kinders. Ons moet op ‘n daaglikse basis vir ons kinders lieg oor hulle mooi jongmensdrome en die vooruitsigte daarvan, bloot oor hul pigmentasie en rasgebaseerde beleid teen hul voorkoms. Soos jy wag ek vir ‘n wolkie op die horison. Kort termyn sou ek reken dat burgerregtekokonne ons heil is, maar alleen solank ons ons kan beroep op ‘n redelike regbank. Uiteindelik streef ons na ‘n 21-ste-eeuse Reddingsdaadbond, want maatskaplik kan ons ons eenvoudig nie meer op die regering beroep nie.

Het jy al ooit oorweeg om die politiek te betree?

SH: Ek sou seker politiek dadelik oorweeg het as ek seker was dat dit sleg genoeg gaan dat Afrikaners en ander nugterdenkendes uit hul enklaves en skulpe sou kruip om en masse te kom stem, maar ek twyfel daaraan. Jammer as ek pessimisties is, maar ek het nog geen fatsoenlike bestemming waarheen ek mense sou wou help lei nie (behalwe Perth natuurlik). Ek volhard tans graag as gatvlieg bloot omdat skeurings in die regerende party oornag alle scenario’s kan herskryf. Dit is nie buite bereik nie, maar ek kan doen met hulp. Skrou. Protesteer. Kla. Eis. Eis diens. Enige diens. Plaas druk. Do not go gently into that good night. Moet niks substandaards aanvaar nie. Laat weet almal jy is beter gewoond en moenie ophou voordat jy dit kry nie. Ek het steeds hoop vir Afrikaners en Suid-Afrikaners. Alle Suid-Afrikaners.

Naskrif: Terwyl die maatskappy Williams Hunt in Port Elizabeth Steve Hofmeyr se borgvoertuig tot groot vermaak van die liberale hoofstroommedia teruggeneem het, het hy op 28 Oktober getwiet:

Beeld se spontprent oor die Williams Hunt-episode
Beeld se spontprent oor die Williams Hunt-episode

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Mens

  Uitstekend!!!!

 • Rooikop

  ” Jammer as ek pessimisties is, maar ek het nog geen fatsoenlike bestemming waarheen ek mense sou wou help lei nie (behalwe Perth natuurlik). Ek volhard tans graag as gatvlieg bloot omdat skeurings in die regerende party oornag alle scenario’s kan herskryf. ” – hierdie is wyse woorde, daar is geen fatsoenlike bestemming nie, ons huis is hier en al wat ons tans kan doen is om die gatvlieg, die klippie in die skoen, die doring in die vlees te wees.

 • Rentia Diedericks

  Dis hoekom ons so lief is vir jou Steve! Bravo!

 • Susan

  Watwou, die ANC regering is nou besig op volspoed om hulle
  uit te rangeer uit hulle ongemaklike sagte sitplek, hulle is uitgekuier met die
  verantwoordelikheid wat hulle nie kan, en weet hoe om te hanteer nie, die
  meeste het hulle nou oorgegee aan slaap op n volmaag in die parlement, dit help
  darrem die vervelige dag dag vir hulle verbygaan want hulle verstaan in
  elkgeval niks wat daar gepraat word nie. Ons moet net vasstaan dat ons reg is wanneer
  hulle uitgekuier is met geld bymekaar maak waarvoor hulle nie gewerk het nie.
  Hulle stemvee is alreeds besig om te baklei vir die vorige regering se huise
  wat daar vir hulle gebou is, hulle soek nie die ANC gemorshuise nie.
  Verantwoordelikheid is n lastige pes het die ANC so met die tyd saam uitgevind.

  • Gas

   Sien jy bedoel dit goed maar ek glo jy misreken jou met die swarte se politieke gehardheid. Hierdie gehardheid het niks met lankmoedigheid te doen nie. Hy is ‘n bestaanswese meer as skeppende wese, ‘n meevaller-wese. Hy sal in die parlement uithou so lank as wat hy sy maag met KFC kan vul en die laaste krummels met ‘n kouk uit sy keel kan spoel. Daar sal hy sit en wag vir gister en die voorvaders. En, boetie, steur jy hom, gaan vedrkla sy Joodse prokureur jou tot binne in die VN en die Wêreldhof. Hy uitgekuier raak? So dut-dut kuier hy op sy lekkerste.

 • Dolk

  Ek glo dat die tyd aangebreek het vir Steve om ‘n “Christiaan de Wet” treffer te skryf. Asb. Steve.

  Daar lê ongelooflike geheimenisse in Klank en Woord opgesluit…

 • Rutger

  Nee natuurlik is hulle ontoereikendheid nie apartheid se skuld nie! Kyk oral in Afrika en waar swartes saamwoon is dit ellende en daar was nooit apartheid nie. Die lande wat met hulle ondertrou het het ook agteruitgegaan. Uitstekende onderhoud!

 • Dolk

  Beeld se spontprent oor die Williams Hunt-episode spot nie met Steve nie… Dit is uitmuntend geskets.

  Kyk baie mooi na die hoogs geamuseerde uitdrukking op Steve se (jeugdige!) gesig. Lyk hy enigsins teleurgesteld? Die ou omie se neus en die feit dat hy dwars geteken is en heel wegkyk terwyl hy die sleutels neem – die gestreepte hemp…, veel spreek ongemerk boekdele.

 • Witbeer

  Brittanje
  se koverte plan om SA van blankes te suiwer

  ‘n Onlangse video op
  die Business Day se webblad bevat ‘n onderhoud met die vorige Britse
  ambassadeur in Suid-Afrika, Robin Renwick. Tydens sy ampstermyn het De Klerk
  aan die ANC oorgegee en hy was ook een van die sleutelspelers tydens die
  Lancastherhuis-beraad wat op Robert Mugabe se oorname van die ou Rhodesië gelei
  het.

  Tydens die onderhoud met Business Day onthul Renwick enkele van die
  koverte Britse aksies wat hy onderneem het. In die eerste instansie, het hy
  baie nou met Helen Suzman saamgewerk. Onlangs het Renwick ook ‘n biografie oor
  Suzman gepubliseer. Dit was van die begin af sy plan om Nelson Mandela
  vrygelaat te kry en die ANC die land en die ekonomie te laat oorneem. Hy noem
  ook in die video dat hy Nelson Mandela afgerig het om byvoorbeeld ‘n goeie
  indruk op mev. Thatcher te maak.

  Daar was destyds ook ander koverte Britse operasies wat met of sonder
  die amptelike goedkeuring van die regering plaasgevind het. Onder andere was
  daar ‘n geldwassery-operasie in St. Paul’s Cathedral wat geld na terroriste in
  Suid-Afrika gekanaliseer het. Kanon Collins het aan die hoof daarvan gestaan.
  In ‘n arikel in The Guardian op 12 Februarie 2001 I was a teenage
  gun runner verduidelik Stuart Round hoe hy wapens, waaronder AK47s,
  na Suid-Afrika gesmokkel het. Die wapens is agterna deur Muff Anderson by die
  Eastgate-winkelsentrum in Bedfordview, Johannesburg, afgehaal en onder
  Suid-Afrikaanse swartes versprei. Etlike tonne wapens is so oor ons grense
  gebring en word vandag waarskynlik in plaasmoorde en ander aanvalle op SA
  blankes gebruik. Muff Anderson het wel amnestie van Biskop Tutu se
  Waarheidskommissie vir haar aandeel in die wapensmokkelary ontvang.

  Verder terug in die geskiedenis, is daar die boek Bird on a wing
  deur Allan Bird waarin hy verduidelik hoe dieselfde Britse psigiater vir sowel
  David Pratt as Dimitri Tsafendas behandel het. Verwoerd was in Brittanje om
  twee redes ongewild:

  Hy het Suid-Afrika uit die Statebond geneem en ‘n republiek ingestel.

  Hy wou die land se soewereiniteit versterk en het begin om die land se
  weermag te versterk, iets wat later deur PW Botha as verdedigingsminister
  voortgesit is.

  Verwoerd is deur Tsafendas vermoor en in 1989 was daar ook ‘n aanslag op
  PW Botha se lewe toe hy vergiftig is. Agterna het die media gesê dat hy ‘n
  beroerte-aanval gehad het, maar vir sy familie en vriende het PW Botha dit
  gestel dat hy vergiftig is. Mediese spesialiste het dit ook bevestig.

  In sy video-onderhoud met Peter Bruce van die Business Day verklaar Lord
  Robin Renwick dat hy “nie met PW Botha kon werk nie” en daarom reeds met FW de
  Klerk begin praat het nog voordat Botha uit die saal gelig is. Die vraag is
  nou: waarom op De Klerk fokus as jy nie reeds wéét dat Botha geëlimineer gaan
  word nie?

  Die Britte was een van die groot begunstigdes van die wapenskandaal. Ook
  het Yskor en ABSA in hul skoot geval. Lakshmi Mittal, die Indiër wat ‘n vriend
  van Tony Blair is, het Yskor gratis verkry en daarmee ‘n wêreldryk in die
  staalnywerheid kon opbou. Voeg daarby BP en Vodacom wat sedertdien deur
  Vodafone ingepalm is, asook Anglo American en Ou Mutual wat Londen toe verskuif
  is.

  Daar is Britte betrokke by die propaganda teen Afrikanerplaasboere en
  Brittanje steun radikale grondhervorming. Afrikaners en blankes moet alle
  eiendom behalwe miskien voorstedelike huise verloor. Vir die ryker blankes
  staan die deur na Australië oop waar die volgende geslag Afrikaners volledig
  sal verengels, terwyl die armer blankes hier óf uitgemoor óf geassimileer sal
  word deur ondertrouery met kleurlinge en swartes.

  Net soos wat Brittanje en die VSA op ‘n stadium Al Kaida ondersteun en
  opgelei het, steun veral Brittanje steeds die mees radikale faksies in
  Suid-Afrika, soos byvoorbeeld Malema. Die Britse media en veral BBC, wat ‘n
  blote verlengstuk van die Britse regering en die Britse geheimediens is, bou
  Malema as die volgende Groot Swart Leier op, net soos wat Renwick en ander
  voorheen vir Mandela gedoen het.

  Nou die dag het Malema op Radio 702 gesê dat die EFF gaan voorberei vir
  guerilla-oorlogvoering. Wie gaan die opleiding daarvoor verskaf, wonder ‘n
  mens? Die Britse wapens wat Stuart Round en Muff Anderson die land ingebring
  het, is nog steeds iewers beskikbaar om boere en ander blankes mee aan te val.
  Die ANC het nooit daardie ondergrondse wapens aan die staat en sy organe
  oorhandig nie.

  Net soos in die Midde-Ooste, sal Brittanje dus die mees radikale faksie
  in Suid-Afrika ondersteun om chaos te saai en verskrikte blankes op ‘n streep
  te laat emigreer. Die Rhodesië/Zimbabwe-geval verskaf die scenario wat hier
  gaan plaasvind. Soos wat wanorde in Suid-Afrika toeneem, sal meer en meer
  blankes in elk geval vermoor en verkrag word, wat die gevoel van verskrikking
  en terreur sal laat toeneem. Onthou dat “People’s War” die ANC-SAKP se
  strategie was waarmee hulle steun van die swart massas verkry het. In die geval
  van swartes is geweld soos halssnoermoorde gepleeg om die gesag van die ANC oor
  die land se swartes te vestig. Geweld teen blankes is bedoel om hulle die skrik
  op die lyf te jaag, soos wat Mao Zedong gedoen het. Juis op die oomblik word ‘n
  straat in Pretoria na Mao vernoem, wat aan ons sê in hoe ‘n mate die ANC-SAKP
  (en die Britte!) van sy tegnieke bewus is. Die terreur teen SA blankes het nie
  in 1994 opgehou nie; dit gaan nou bloot voort in nuwe vorme.

  Reeds tydens die Anglo-Boereroorlog wou Brittanje die Afrikaner geheel
  en al vernietig en was daar wel ‘n volksmoordplan op die tafel. Ook die
  verkragtings op Boerevroue wat jare lank verswyg is, was deel van Brittanje se
  plan om Afrikaners as ‘n volk en ‘n mededingende groep in Suid-Afrika geheel en
  al te elimineer.

  Hoe gaan Brittanje baat by ‘n Malema-oorname en algemene ekonomiese
  chaos in die land? Soos wat blankes en opgeleide mense uit die land vlug, sal
  dit ‘n vraag na “konsultante” en kundiges skep wat almal ten duurste van
  Engeland ingevlieg sal word. Die Britse hulporganisasies soos Oxfam wat oral in
  Afrikan bedrywig is, sal hier voedsel aan die bevolking kom verskaf en sodoende
  ook beheer verkry.

  Omdat Suid-Afrika ‘n nywerheidsland is, sal die funksionering van die
  stelsel steeds tegniese vaardighede vereis, wat deur Engeland verskaf sal word.
  Ook die myne sal spotgoedkoop van hande verwissel. Te midde van voedseltekorte
  sal die mynwerkers nie sulke hoë lone kan vra nie en moontlik kan daar selfs
  Zimbabwiërs in die SA myne ingespan word, om vir ‘n appel en ‘n ei te werk, nes
  in die ou dae.

  In elk geval is die grens tussen Zimbabwe en Suid-Afrika reeds afgeskaf,
  iets waarvoor die Engelse kerke in Suid-Afrika hulle doelgerig beywer het. Die
  Engelse kerke is, afgesien van die BBC en Oxfam, nog ‘n frontgorganisasie van
  die Britse regering. Ons het gesien hoe die Anglikaanse Kerk geld vir die
  terreurbeweging in Suid-Afrika gewas het. Die prominente rol wat Desmond Tutu
  van die Anglikaanse Kerk ook in die propaganda teen plaaslike blankes gespeel
  het, is voor die hand liggend. Om die grens tussen Suid-Afrika en Zimbabwe
  afgeskaf te kry, was ‘n oogmerk van Brittanje sodat die Suid-Afrikaanse
  identiteit verder kon vervaag.

  Die tafel is dus gedek vir die tweede revolusie waarmee die blankes uit
  die land verdryf gaan word sodat Suid-Afrika weer ‘n kolonie van Brittanje kan
  word, met afhanklike, korrupte en hoogs omkoopbare swart politici wat die land
  regeer. Die probleem met die blanke teenwoordigheid in die land is dat ons nog
  steeds die instellings en die ekonomie funksioneel hou, wat ook die ANC-bewind
  minder afhanklik van Brittanje vir hulp en kundigheid maak want hy kry nog
  steeds ‘n triljoen rand se belastings elke jaar. Iets van Verwoerd se ou
  soewereiniteit het dus oorgebly.

  Ander leiers wat die soewereiniteit van hul lande wou verdedig soos
  Saddam Hoesein en Moeammar Ghaddafi is summier deur Brittanje en Amerika
  afgesit en vermoor. Solank as wat die korrupte oligargie wat SA regeer, bereid
  is om na die Britte se pype te dans, sal hulle in taamlike weelde mag oorleef.

  Die probleem is dat die blankes se tyd in
  Suid-Afrika uitgedien is. Hulle staan onwetend in die pad van groter Britse
  beheer oor die land. Daarom sal hulle genadeloos vanuit Suid-Afrika gesuiwer
  word. Die propagandawerk daarvoor is reeds deur Engeland gedoen. Dit kom nou
  net by die uitvoering van die plan.

  • Witbeer

   Skuus, ek wil net byvoeg die bg. is nie MY skrywe nie, maar het dit so ontvang.
   Mag die pom kwien in haar #%#% vlieg en haar gespuis van bloed drinkende satans gespuis.

   • Dolk

    Jy het my lat skater van die lag met jou “uit die bloute” laaste sin! (“Ons” weet so-o hoe jy voel – ‘n mens kan nie help om jou “pose” se nou en dan te verloor nie ;))

    • Witbeer

     he he he he dankie Dolk, maar min dinge wat my bloed so laat kook soos die kinders van satan wat daar oor die water sit nie, klein, nikseggende, klomp, bleekvel, “spineless” gemors. Hulle nou og suur oor die Anglo oorlog waar hulle die pakslae van hulle lewens gekry het, maar dit gaan weer kom.

 • Sjert

  “…Uiteindelik is ek eintlik gematig, selfs liberaal in sekere opsigte, en dan weer deeglik behoudend daar waar dit nodig sou wees, soos ons erfenis, asook ons vooruitsigte…”
  My pelle en ek deel vir seker hierdie beskrywing van Steve.
  Enersyds is dit tragies en wil-wil ‘n mens die moer in raak, wanneer ge-orkestreerde aanvalle op Steve gemaak word. Andersyds dien dit as bewys van die nuttige idiote se desperate taktieke/pogings om belangrike spreekbuise en meningsvormers soos Steve te neutraliseer.
  Hoe ookal.
  Duidelik dat die idiote se vrese vir ‘n alhoe groterwordende teenstand teen politieke korrektheid, onderbroek vlae en sikelele deuntjies, tot desperaatheid wat selfs karakterskending insluit, lei.
  Die wit ou’s is laaankal keelvol vir siele wat perdedrolle as vye smous my tjaaina’s.
  Wat Steve te sê en te doen het, klop 100% met ons oortuiginge.

 • FR2P

  Of course there is an orchestrated campaign. Everything about the globalists is inbred, hubristic, surly, sullen, churlish and adolescent. David Rhodes, CBS News’ president is the brother of Ben Rhodes, a top national security advisor to President Obama. THAT’s how inbred.

  • Rooikop

   Waar daar ‘n Rhodes is brand daar ‘n vuurtjie.

 • Andy

  Soos ek en my vrou Bok van Blerk se De La Rey liedjie in die kar sing.
  Lekker man lekker.

 • william

  Her royal useless is niks van my nie. Sy skuld ons n apologie vir die wreedheid teen ons voorouers.