Vlaamse raadslid noem Mandela ‘n ‘terroris’

Deel op

Verbijstering in de gemeenteraad van Kortrijk maandagavond, waar N-VA-raadslid Steve Vanneste vroeg om de benaming Nelson Mandelaplein op het stadsdeel Kortrijk Weide te schrappen. “Mandela was hoofd van de terroristische tak van het ANC en onderhield contacten met dictators zoals wijlen Khadaffi van Libië.”

NUUT!

Mandela (95), die op 5 december 2013 overleed, kreeg in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor het vreemdzaam beëindigen van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. N-VA’er Steve Vanneste is allerminst onder de indruk. Hij wil van het Nelson Mandelaplein op Kortrijk Weide af. “De geschiedenis heeft haar rechten, want Mandela had ook een negatieve kant. Hij was als hoofd van de gewapende afdeling van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) betrokken bij terroristische bomaanslagen tegen burgers. Hij onderhield ook contacten met dictators zoals wijlen Suharto in Indonesië en wijlen Khadaffi in Libië. Mandela betekende erg veel in de strijd tegen apartheid, maar ik vraag me af of dat opweegt tegen het slechte wat hij deed. Dat is voor alle duidelijkheid geen partijstandpunt, maar een persoonlijke mening”, aldus Vanneste.

Het stadsbestuur van Open Vld, N-VA en sp.a is alvast niet van plan om de naam van het plein te veranderen en distantieert zich verder van de uitspraken van Steve Vanneste. Bij zijn partij N-VA zitten ze verveeld met zijn opmerkelijk standpunt, maar een sanctie volgt er niet.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.