Nederlandse TV-opsporingsprogram toon ‘te veel Marokkaanse misdadigers’

Deel op

Die Nederlandse regering pas druk toe op Nederlandse TV-kanaal wat misdaad wil oplos en ‘te veel Marokkaanse misdadigers’ vertoon. Maar amper 6% van Marokkane in Nederland word van misdade verdink, waaronder ‘n ongelooflike 20% van jong Marokkaanse mans.

Deel op

Eist politiek Den Haag minder Mocro’s in de AVROTROS-kijkcijferhit Opsporing Verzocht? Bij de omroep ontkennen ze, maar de ophef is groot onder de politieagenten, verbonden bij de productie van het misdaadprogramma. ‘We willen misdaden oplossen, maar tegelijk  krijgen we het verwijt
dat we een Marokkanenprobleem helpen creëren.

De bekendste nouveau riche-familie van Nederland die wordt afgeperst en een hoofdverdachte die volgens de compositietekening een goedlachse blanke grijsaard met kenmerken van Marcel van Dam moet zijn. Dat dinsdagavond 30 september inderdaad een ongewone uitzending van
Opsporing Verzocht betreft, wordt direct duidelijk als presentatrice Anniko van Santen stil staat bij de uiterlijke kenmerken van de criminele kwelgeest van Linda en John de Mol. ‘Hij praat gewoon Nederlands, niet slordig.’ Nog tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht, barsten de reacties los op sociale media. Zo sneert op Twitter @Anniemannie: ‘Een blanke Marokkaan met een geblokte blouse zie je zelden in #opsporingverzocht’.

Ook voor politieagenten die betrokken zijn bij de productie van Opsporing Verzocht, moet het even wennen zijn geweest
dat een blanke taartjesbesteller de blikvanger vormt. Zij zullen de laatsten zijn om te ontkennen dat alle andere uitzendingen van het gelijknamige AVROTROS-misdaadprogramma vallen of staan met verdachten
die ‘Nederlands met een Marokkaans accent spreken’ dan wel behept zijn met ‘een Noord-Afrikaans uiterlijk’. Maar navraag van Nieuwe Revu onder enkele politieagenten die in het productieteam zitten van Opsporing Verzocht, leert dat er veel meer aan de hand moet zijn.

Onder hen heerst grote onrust. Vanuit politiek Den Haag en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zou druk zijn uitgeoefend op de programmaleiding van Opsporing Verzocht om minder aandacht te besteden aan zaken waarbij
Marokkanen of andere allochtonen worden gezocht. De overheid zou ‘een betere afspiegeling van de samenleving’ terug willen zien bij het misdaadprogramma van de publieke omroep, zo is de strekking van de boodschap volgens de betreffende politieagenten. Omwille van hun privacy
willen zij alleen anoniem hun verhaal kwijt.

Haagse bemoeienis

‘Pertinent onjuist’, meldt een woordvoerder van Opsporing Verzocht desgevraagd en haar collega-persvoorlichter van de NPO zegt ook van niets te weten politiek correcte druk. Maar tegenover Nieuwe Revu blijven politieagenten vasthouden aan een andere lezing. ‘Het grote aantal Marokkanen in Opsporing Verzocht wekt weerzin op in politiek Den Haag’,
vertelt een in het belpanel actieve jonge politie-agent. ‘We hebben laatst weer te horen gekregen minder aandacht te moeten besteden aan zaken waarbij allochtone verdachten worden gezocht.’ De ergernis over deze Haagse bemoeienis is dan ook groot volgens een oudere collega. ‘We willen misdaden oplossen, maar tegelijk krijgen we het verwijt dat we een Marokkanenprobleem helpen creëren. De wereld op zijn kop. Alsof we erop uit zijn om reclame voor Geert Wilders te maken. De politie heeft nu eenmaal zijn handen vol aan het opsporen van Marokkaanse criminelen.’

Een andere collega valt hem bij. De oververtegenwoordiging van Marokkanen in de criminaliteit (zie kader) is helaas de ‘harde realiteit’, stelt hij. ‘Opsporing Verzocht kan hier niet omheen. Maar zodra Wilders in de Kamer verwijst naar de show, worden ze hier bij de programmaleiding knap zenuwachtig.’

Demoniseren

Daarmee doelt de politieagent op een felle woordenwisseling tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, medio september. tussen premier Rutte en PVV- leider Wilders over het al dan niet bestaan van een ‘Marokkanenprobleem’. Met zo’n begrip ging Wilders over de schreef volgens Rutte. Waarop Wilders getergd reageerde: ‘Degene die na een week
naar Opsporing Verzocht te hebben gekeken, zegt dat we geen Marokkanenprobleem hebben, snapt er helemaal niets van.’

Voor PVV-Kamerlid Martin Bosma is de maat vol. Hij overweegt Kamervragen te stellen. ‘Als ook maar iets waar is van die bemoeienis van overheidswege, is dat natuurlijk volslagen idioot. Aan de andere kant verbaast het me ook niet, want de kernopdracht van de publieke omroep luidt immers: allochtonen op een voetstuk zetten en de PVV
demoniseren.’ Alleen al het feit dat er ophef heerst on- der
politiemedewerkers van Opsporing Verzocht is een veeg
teken volgens Bosma. ‘Ik deel dan ook volledig de frustratie van politieagenten over deze kwestie. Marokkanen zijn aanmerkelijk crimineler dan autochtonen, zeker als het gaat om diefstal en geweldsmisdrijven. En dat is niet mijn mening maar een feit, ontleend aan harde criminaliteitscijfers van het CBS.’

Sensatiejournalistiek

Mohammed Rabbae, voorzitter van de Stichting Landelijk Beraad Marokkanen (LBM), heeft geen boodschap aan de onrust binnen het productieteam van Opsporing Verzocht over het hoge aantal mocro’s in de gelijknamige crimerubriek. ‘Het heeft geen zin om hierop te reageren.’ Dat verhoudingsgewijs veel Marokkaanse jongeren in Nederland van het rechte pad raken, zijn volgens Rabbae ‘helaas harde feiten die niemand mag verzwijgen.’ Maar kom niet bij de oud-GroenLinks-politicus aan met de suggestie dat er een verband bestaat tussen etnische herkomst en crimineel gedrag. ‘Dat heeft niks te maken met etniciteit en vrijwel
alles met het feit dat een bevolkingsgroep een onderklasse vormt met zeer weinig kansen. Sommigen van deze groep, vaak jongeren, zien de criminaliteit dan als de enige uitweg om de sociaal-maatschappelijke ladder te bestijgen.’

Marokkanen en misdaad in cijfers

Volgens cynici mag Opsporing Verzocht dan veel weg hebben van Mocro Gezocht, maar is dat ook echt waar? Recente cijfers van het CBS over de van misdrijven verdachte Marokkanen liegen er in elk geval niet om. Volgens
het CBS daalt weliswaar het aantal jonge verdachten in ons land, maar groeit juist verhoudingsgewijs het aandeel van jonge allochtone criminelen in de dop. Een greep uit de cijfers: in 2012 werden gemiddeld 572 van de 10 000 inwoners van Marokkaanse herkomst in Nederland
verdacht van een misdrijf. Ter vergelijking: onder autochtonen zijn dit er 106 per 10.000 inwoners. Vooral mannen van Marokkaanse herkomst tussen de 18 en 25 jaar behoren tot the usual suspects: 20,3 procent van hen werd in 2012 van een of meer misdrijven verdacht. Dat is ruim vier
maal zo veel als bij autochtone mannen in dezelfde leeftijdsgroep (4,5 procent). Marokkaanse ‘rotjochies’ doen het ietsje beter: in de leeftijdsgroep 12-17 jaar werd 13,1 procent in 2012 verdacht van een misdrijf. Dat is vijf keer zo veel als onder autochtone jongens (2,6 procent).

Toch moeten deze cijfers ietwat genuanceerd worden, zo blijkt uit bestudering van het door het CBS gepubliceerde Jaarrapport Integratie 2012. Mensen met een ‘lage
sociaal-economische status’ worden nu eenmaal vaker verdacht van criminaliteit, zo valt in het rapport te lezen. ‘Na correctie voor verschillen in sociaaleconomische achtergrond neemt de criminele oververtegenwoordiging onder alle herkomstgroepen af, maar verdwijnt niet helemaal. Marokkanen en Antillianen worden ook na correctie nog
steeds twee keer vaker verdacht van een misdrijf dan autochtonen.’

– Tekst Libben Reeskamp, Nieuwe Revu – Blendle

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.