Gra?a, jou gorillas gaan ook ontwapen moet word

Deel op

ImageDie stelling van mev. Graça Machel, ons liewe Nelson se vrou, dat die land se privaatsektor ontwapen moet word is net nog ‘n duidelike teken van hoe min sy van Suid-Afrika weet. Boonop is haar stellings geheel en al onoorspronklik.

Deel op
Indien gehoor gegee sou word aan haar aandrang dat vuurwapens verbied moet word om ‘n veilige samelewing te skep, gaan dit verreikende gevolge vir die land se mense inhou. En net een daarvan is dat slegs regeringsorganisasies soos die SAW dan wapens mag besit, asook die polisie. Nie dat ek kan sien dat so ʼn aksie ooit uitgevoer sal word nie.

Solank daar blankes is wat iets het wat van waarde vir die skelm mag wees, sal daar swart mense wees wat dit wederregtelik sal wil neem. Dit is so eenvoudig.

Die drang om iets wat nie aan jou behoort nie te wil vat, word deur die onwettige besit van vuurwapens aangevuur, soos ‘n Oos-Vrystaatse veldbrand deur ‘n Augustuswind. En wat die dame klaarblyklik nie besef nie is dat meeste misdade nie met wettig gelisensieerde wapens gepleeg word nie, maar met onwettige wapens.

Die oorgrootte meerderheid mense wat onwettige wapens besit, is nie blankes nie, maar swartes. En natuurlik is dit bewys deur studies dat die gemiddelde swartman heelwat meer geneig is tot misdaad, hoe daar ook al teen dié stelling geargumenteer word. Dis ʼn feit soos ʼn koei. Verder is dit ook bewys dat die swartman veel meer tot geweld geneig is as die ander bevolkingsgroepe. Dit word deur die daaglikse persberigte gestaaf, en natuurlik ook deur ons tronkbevolking waar die verhouding van swart en bruin teenoor wit gevangenes vyf keer meer is, per 100 000 lede van die bevolking.

Presies hoe sy te werk wil gaan om mense se koppe te ontwapen, sal seker net sy weet, want mens het nie wapens in die hand nodig om misdaad te pleeg nie. Die byeenkoms van mense van die Aksie vir ‘n Veilige Suid-Afrika sou veel meer sukses hê indien hulle die regering in die visier het, pleks van te karring met wetsgehoorsame burgers wat gelisensieerde wapens besit.

Die probleem lê nie by die wetsgehoorsame burger nie, maar by die regering en hulle benadering tot misdaad. Indien die ANC-bewind meer aandag gegee het aan die regte van die meestal wetgehoorsame burger en die misdadiger soos ‘n misdadiger behandel het, was ons dalk nie in die benarde situasie nie. Die feit dat redelik baie lede van die SAPD oor kriminele rekords beskik en dan steeds in hulle poste is, spreek reeds boekdele oor hoe min die regering werklik daartoe verbind is om misdaad en geweld te beveg.

Die argument rondom wapens is eintlik heel eenvoudig, en het onlangs ook weer in sekere state in Amerika in die hof te sprake gekom. Jan Alleman se reg om wapens te besit en ook te mag dra, is onlangs in die hof in Washington bevestig. Die eenvoudige waarheid kan in een sin saamgevat word: “If guns were outlawed, then only outlaws would have guns.” Dit is die kort en kragtige waarheid wat Graça se hele argument met 10 woorde van die tafel vee.

Mens kan selfs die Amerikaanse stelsel van wapenlisensies voorhou as een wat werk, want hoewel mens daar in party gevalle nie eers ‘n week wag vir die lisensie of permit om die wapen te gaan haal nie, het hulle persentasiegewys ‘n baie kleiner aantal gevalle geweldsmisdaad as Suid-Afrika.

In Switserland met sy volksweermag of milisie, beskik elke man oor ʼn outomatiese wapen in sy huis. Nietemin tel Switserland se moordsyfer onder die laagstes te wêreld.

Graça Machel wil ons van die reg ontneem om ons eie lewens en dié van ons gesinne te beskerm. En indien sy dit verder wil neem, gaan dit haar en haar man se eie veiligheid ook dalk in die gedrang laat kom. Want die jong makgemaakte gorillas wat hulle as lyfwagte vir Mandela voordoen en soms soos boewe gedra, moet dan ook ontwapen word, indien hulle wapens in die eerste plek gelisensieer is. Dit sal haar en ons geliefde Nelson dalk so bietjie meer onveilig laat voel, so bietjie onrustiger laat slaap in hul paleise.

Maar mens kan net wonder wat die werklike kap agter die byl was met dié stelling van haar, en ek dink ek kan met ‘n redelike wilde raaiskoot die kern van haar argument raaksien. Dit is weereens ‘n rassekwessie, iets wat daarop gemik is om blankes te ontwapen en die swartes te laat begaan. Ons polisie is so onbekwaam dat hulle onmoontlik nie 40 miljoen mense se miljoene onwettige wapens kan afneem nie, maar dis baie maklik om die saak af te dwing op minder as 2 miljoen blankes wat wettig gelisensieerde wapens het. Ek sou raai dat dit eerder in die rigting van 1 miljoen moet wees wat nog enigsins wapens besit.

Haar uitspraak oor rekenaarspeletjies wat geweld veroorsaak, toon is dat sy geen benul het van wat in die rekenaarspeletjiewêreld aangaan nie. Feit is dat sy nog nooit in die openbaar voor die stukkie nuus oor die samekoms van die Aksie vir 'n Veilige Suid-Afrika enige geraas gemaak het oor rekenaarspeletjies nie, en dít bloot nadat ander oningeligtes ewe ondeurdagte stellings oor dieselfde onderwerp gemaak het.

Daar is paar dinge wat hier in aanmerking geneem behoort te word.

Eerstens, die meeste mense wat ernstig is omtrent rekenaarspeletjies is blankes, en nie swartes nie. Dit slaan haar argument dat speletjies mens in ‘n geweldenaar verander reeds grootliks dood. As mens kyk na die meeste mense wat vir geweldsmisdade in die tronk is, is dit swartes en nie blankes nie. Daar is uitsonderings, maar in daardie gevalle is daar ook ander faktore wat bydra daartoe dat die betrokke persoon se kop reeds begin uithaak het, nog voordat hulle rekenaarspeletjies as rede probeer voorhou. 

Die meeste van die speletjies vereis ‘n hand-oogkoördinasie wat ongelukkig meer teenwoordig is by blankes as nie-blankes.

Die prys van rekenaars wat in staat is om goeie speletjies te kan hanteer, is van so ‘n aard dat die meeste swartmense dit nie kan bekostig nie, om  nie eers van die speletjies self te praat nie. Ek maak nie hier die stelling dat swartmense nie die geld het nie, dis net dat belangstellings verskil en dat rekenaarspeletjies nie die aanhang het onder swartes wat dit onder blankes geniet nie. Ek kan hier sover gaan as om te sê dat selfs vir die meeste blankes is rekenaars wat op bestelling gebou word met kragtige grafikakaarte vir speeldoeleindes nie eers beskore nie. 

Verder is daar ook die verskynsel dat rekenaarspeletjies oor die algemeen redelik hand aan hand loop met belangstelling in rekenaars oor die algemeen. En ongelukkig sluit dit weereens die meeste swartmense uit. Die gemiddelde tegnofiel is nog steeds ʼn blanke.

Verder vermoed ek dat daardie gewelddadige speletjies ons manier is om van die harde werklikheid van die lewe te ontsnap. Dis ons manier om die spanning te ontlaai van gruweldade wat deur monsters in die werklike lewe gepleeg word. Om die moorde, verkragtings, rooftogte en dies meer in ons gedagtes weg te werk sodat mens nie die kluts kwytraak in dié kranksinnige land nie.

Ek dink dis daardie “gruwelike geweld” wat ons op ‘n skerm kan pleeg in ‘n surrealistiese wêreld wat maak dat ons nog nie almal in psigopate verander het nie.

Eenvoudig gestel, daardie geweld waaroor sy so kla, is dít wat haar nasie en haar mense beskerm teen vergeldingsaksies van mense wat vuisvoos is van die geweld wat teen ons Afrikaners as minderheidsgroep gepleeg word en wat soms voorkom as ‘n weldeurdagte plan om ons as volk uit te wis.

Nee wat, mev. Machel, steek maar liewer eers die hand in eie boesem. Dis nie ons mense wat die geweld in dié land pleeg nie. Dis u eie nihilistiese vryheidsvegters uit Afrika wat, soos Stephen Smith dit in sy boek Negrologie stel, ons na hul “paradys van wreedheid” weggevoer het.

девочка 14 лет в шортахДанильченко Харьков

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.