Suid-Afrika se tien dunste boeke

Deel op

Deur Manfred Delport.

Met die oog op Sadou se veldtog om geskiedenis ‘n verpligte skoolvak te maak, het ek gewonder wat sou die leerplan vir die Suider-Afrikaanse geskiedenis vóór 1652 wees. Goed, daar is geskrewe rekords van Vasco da Gama en Bartolomias Dias wat in die 15de eeu om die Kaap geseil het, maar sover dit die res van die geskiedenis voor 1652 aanbetref, is daar bykans niks opgeteken nie, soos mens sou kon verwag van ‘n steentydperkbevolking wat nie die geskrewe woord of die wiel kon bedink nie.

Die leerplan van die prekoloniale geskiedenis van Suid-Afrika gaan dus besonder dun wees, as dit op feite gebaseer sou wees. Die feite het egter nog nooit in die ANC se pad gestaan waar dit by sy denkbeeldige geskiedenis kom nie. Die ANC-stadsraad van Pretoria het byvoorbeeld niks daarvan gedink om met ‘n totaal-denkbeeldige sogenaamde stamhoof, Tshwane, op te kom, en selfs ‘n standbeeld ter ere van hierdie denkbeeldige figuur op te rig nie. Ek kan my dus net indink hoe vol sprokies enige nuwe geskiedenishandboek of leerplan sou wees wat handel oor die pre-1652 geskiedenis.

Ek kan eweneens aan nog ‘n hele aantal boeke dink wat besonder dun sou wees:

1. Suksesvolle sameswering en sabotasie – Nelson Mandela.

2. Die kuns van oorlog teen militêre teikens – Robert McBride

3. Dinge wat ek van my skooldae onthou – Jacob Zuma.

4. Gevorderde houtwerktegnieke – Julius Malema

5. My skoonheidsgeheime – Gill Marcus

6. Effektiewe selfverdediging – Anton van Niekerk

7. Konsekwentheid in joernalistiek – Mad Max du Preez

8. Afrikaners wat ek bewonder – Athol Trollip

9. Akademiese vryheid van spraak – Pirate Piet Broucamp

10. Korrupsievrye, doeltreffende regering – die ANC.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.