Corniese minderheid in VK erken

Deel op

cornishHet Verenigd Koninkrijk erkent de ‘Cornish people’ als nationale minderheid, in navolging van de andere Keltische bevolkingsgroepen in Schotland, Wales en Noord-Ierland, aldus de BBC donderdag.

De Cornish leven in het Engelse graafschap Cornwall, de uiterste zuidwestpunt van Groot-Brittannië. Er zijn nog zo’n 300 mensen over die het Cornish vloeiend spreken. 1000 à 2000 mensen zeggen een basiskennis van de Keltische taal te hebben.

De oorspronkelijke bewoners van de Britse Eilanden zijn Kelten. De Angelsaksen kwamen pas in de 5e eeuw naar Engeland. Veel Kelten trokken zich daarop terug naar Schotland, Wales en Ierland.

De barden van Cornwall verwelkomden de erkenning als „historische bekendmaking”. Barden zijn in de Keltische cultuur lyrische dichters en zangers. De Grootbard van Cornwall verklaarde: „De mensen in Cornwall hebben een trotse eigen identiteit.” Hij hoopt dat het Cornish „een regulier schoolvak” gaat worden.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.