ANC sê nee vir R1000 miljard rand uit vrees vir ‘te veel witmense’

Die Yellowstone-kaldera onder die Yellowstone-nasionale park. Die warmbronne in die gebied is te wyte aan die reuse- lewende vulkaan onder die oppervlak
Die Yellowstone-kaldera onder die Yellowstone-nasionale park. Die warmbronne in die gebied is te wyte aan die reuse- lewende vulkaan onder die oppervlak

Die ANC-regering het ‘n versoek van die VSA van die hand gewys om deel te wees van ‘n Amerikaanse rampbestuursplan waaruit Suid-Afrika $10 miljard per jaar (ongeveer R100 miljard) vir tien jaar sou ontvang. Luidens die plan sou tydelike huisvesting vir miljoene Amerikaners in Suid-Afrika gebou word ingeval die Yellowstone-supervulkaan in dié land een of ander tyd tot uitbarsting sou kom.

Lande wat wel aan die Amerikaanse noodlenigingsplan gaan deelneem, is Brasilië, Argentinië en Australië. Volgens ‘n woordvoerder van die departement van buitelandse sake, dr. Sipho Matwetwe, sal Suid-Afrika nie “deel van die plan wees nie omdat daar ‘n risiko bestaan dat miljoene wit Amerikaners in ‘n noodsituasie na die land gestuur kan word en dit kan ons nasionale kultuur en identiteit bedreig”.

Amerikaanse wetenskaplikes hou reeds jare lank die supervulkaan onder die Yellowstone-nasionale park in die VSA dop. ‘n Supervulkaan is honderd keer so kragtig soos ‘n gewone vulkaan en kan nie net miljoene mense laat omkom nie, maar ook ‘n hele beskawing uitdelg. Indien Yellowstone sou uitbars, sou die hele Noord-Amerika verwoes word en die aarde mag enkele jare lank in ‘n “vulkaniese winter” gedompel word.

Die laaste bekende supervulkaniese uitbarsting het blykbaar ongeveer 70 000 jaar gelede plaasgevind langs die Toba-meer in Soematra, Indonesië. Dit het ‘n vulkaniese winter veroorsaak wat ses tot agt jaar geduur het, asook ‘n tydvak van aardverkoeling ingelui wat ‘n duisend jaar geduur het.

‘n Onlangse wetenskaplike ontleding van die gesmelte rots onder die Yellowstone-nasionale park in die Verenigde State van Amerika het onthul dat ‘n uitbarsting sonder enige eksterne invloed moontlik is.

Wetenskaplikes het voorheen geglo dat vele supervulkaniese uitbarstings eers deur ‘n aardbewing ontketen moet word om die aarde se kors oop te breek vir die magma om te ontsnap. Maar nuwe navorsing toon dat dit spontaan as gevolg van ‘n toename in druk kan plaasvind.

Supervulkane verteenwoordig die tweede grootste gevaar vir lewe op aarde, ná ‘n botsing van die aarde met asteroïdes, en hulle was in die verlede verantwoordelik vir massa-uitsterwings van spesies op aarde, langtermynklimaatsveranderings en korter “vulkaniese winters” wat veroorsaak word as vulkaniese as die sonlig afkeer.

Amerikaanse wetenskaplikes het Suid-Afrika geïdentifiseer as ‘n gebied waar mense sou kon oorleef tydens die vulkaniese winter wat Yellowstone sou veroorsaak. Hoewel die Amerikaanse regering geensins paniek onder sy burgers wil veroorsaak nie, is op ‘n “gebeurlikheidsplan” besluit indien die ergste wel sou plaasvind en Yellowstone tot uitbarsting kom.

Die vulkaan word tans deurentyd deur seismograwe by 45 punte gemonitor en waarskynlike sou die VSA oor enkele weke of dae se waarskuwing beskik om groot getalle van sy burgers oorsee en veral na die suidelike halfrond te stuur.

Kunstenaarsvoorstelling van Yellowstone wat uitbars
Kunstenaarsvoorstelling van Yellowstone wat uitbars

Yellowstone in die deelstaat Wyoming het 600 000 jare gelede ‘n uitbarsting beleef en meer as 1000 kubieke kilometer as en lawa in die atmosfeer ingestuur – omtrent 100 keer meer as die Berg Pinatubo-uitbarsting in die Filipyne in 1982, wat ‘n merkbare tydvak van globale verkoeling meegebring het.

Hoewel die Suid-Afrikaanse ministeries van buitelandse sake, asook wetenskap en tegnologie, volledig oor die Amerikaanse plan ingelig is, tesame met die groot bedrae geld wat betaal sou word om tydelike huisvesting vir Amerikaners in die Karoo en in die Kalahari op te rig waar hulle sou kon oorleef, het die kabinet besluit om die Amerikaanse versoek van die hand te wys.

Die R100 miljard sou van 2014 af elke jaar vir tien jaar aan Suid-Afrika betaal word, waarna die plan hersien sou word.

Dit kan tot tien jaar neem vir druk om in die magmakamer van die supervulkaan op te bou. Volgens dr. Jean-Philippe Perrillat van die Nasionale Sentrum vir Wetenskaplike Navorsing in Grenoble, Frankryk, “is dit die verskil in digtheid tussen die gesmelte magma in die kaldera en die omliggende rots wat groot genoeg is om die magma vanuit die kamer na die oppervlak te laat styg”.

“Die uitwerking is dieselfde as die ekstra dryfvermoë van ‘n sokkerbal wat onderwater met lug gevul word, waarna dit na die oppervlak styg omdat die omringende water digter is,” sê dr. Perrillat. “As die volume magma groot genoeg is, behoort dit na die oppervlak te styg en te ontplof soos ‘n sjampanjebottel wat ontkurk word.”

Volgens dr. Sipho Mathetwe, het die Suid-Afrikaanse regering “simpatie vir die Amerikaanse uitdaging (challenge) met Yellowstone, maar ons het ons eie uitdagings in Suid-Afrika. Daar is 200 miljoen witmense in Amerika en as te veel van hulle Suid-Afrika toe vlug, kan dit ‘n groot probleem veroorsaak, selfs al is daar genoeg huisvesting en infrastruktuur beskikbaar. Dit sal die land destabiliseer en kan selfs apartheid laat terugkom. Suid-Afrika is nie te koop nie.”

Die Amerikaanse ambassadeur in Pretoria was nie vir kommentaar beskikbaar nie.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • JAVR

  Ja nee die witmense kan en sal natuurlik iets daadwerkliks doen vir voortbestaan vir ALMAL en dit kan nie gebeur nie want dis net die swartes wat wil voortbestaan, daarom dat al ons buurlande se opdrifsels hier welkom is, want “the more, the merrier”!

 • Willy

  Is die Skepping nie net besig om gereed te maak om weer vir ‘n slag huis skoon te maak nie? Miskien is dit nou weer tyd.

 • Andrea

  En as VSA oormôre sê jammer, SA, ons kan nie meer help met julle AIDS, TB en ander ellendes nie, ons het ons eie probleme!
  Dis seker maar beter om miljoene bakhand boeties in te bring!

 • Henrietta

  ‘n Erge geval van “BVDW”: Bang Vir Die Witmense” …

 • Kalium_Chloraat

  Wel, nou ja. Ek het die vergadering ook bygewoon. Dit wat hier geskryf word is waar in breë trekke. Die vergadering was om 0H10 op 1 April 2013 op die planeet Saturnus se maan Titan op ‘n vlot wat dryf op vloeibare metaan. Ek is nou oppad terug en regoor Mars.

  • Willy

   Haha mooi Kalium.
   Van Mars gepraat. Het jy gesien dat Mars dor en leeg is? Daar gaan niks aan nie want die ANC was alreeds daar. Gelukkig is dr Japie Van Zyl my buurman en ek en hy het sommer die Curiosity Rover in my garage inmekaar geflans.

   • Kalium_Chloraat

    Ek dink NASA moet geoudit word. Daai fotos wat van Mars geneem is lyk my eerder na daar by Marydale naby Prieska. Is dit waar julle Curiosity Rover rondloop? Dit is gelukkig dat dit nie ‘n Land Rover is nie ne?

    • Willy

     Ek en ou Japie is nou uitgevang! Ons hardloop maar of ‘n tight budget haha.

     Van Land Rovers gepraat. 70% is nog op die pad. Die ander 30% het darem die huis gemaak. Het jy nie hierdie een lank terug vertel nie? Dit bly maar ‘n skerp een.

     • Arnieann

      My naam is nie Japie nie Willy.
      Daar blaas jy nou my hele “Cover”.

     • Willy

      Nie bedoel nie. Jammer Arnie, sal nie weer nie. ;~)}

      NS. Gaan dit goed?

 • Kalium_Chloraat

  Ek was ook betrokke by die neem van die foto wat in die artikel gebruik is. Ons het met ‘n tydmasjien gereis tot 1April 2020 en gewag tot die vulkaan uitbars. Met ‘n laser wat op die maan gemonteer is het ons die wig in die aarde gesny en het ek toe die foto geneem met ‘n Nikon D7000 met ‘n 500mm lens.

  • betzie

   Nou lag ek eers weer lekker .

  • Gas

   As jy dink die supervulkaan is ‘n twakstorie, moet jy weer dink.

   • Kalium_Chloraat

    Kyk bietjie op jou kalender.

    • Willy

     Ek hoop eendag in die Boerestaat sit die dorpsraad vir ons burgererwe uit dat ek net nie naby sulke ouens met geen sin vir humor hoef te bly nie Kalium.

     • Gas

      Nee ek stem. Jy is hopeloos te dom. Jy lag vir al die verkeerde goed

     • Willy

      Want ek is ‘n opgeruimde tipe mens.

     • Gas

      Maak jou nie slimmer nie. Net verkeerd

     • Willy

      Lyk my jy het ‘n manie oor slim en dom. Kan sien watter kant trek die skaal vir jou.

     • Dolk

      Ek stem – Dom het nog nooit slimmer geword nie.

      http://praag.co.za/?p=24157#comment-1364229041

     • Kalium_Chloraat

      Kom nou Gas, wat is die Illuminati se plan met die Yellowstone waterstofbomme? Ek hoor ook dit is goed om tinfoelie onder jou hoed te dra.

     • Gas

      Jy kan seker daarvan getuig, ja. Dis duidelik uit jou reaksies dat jy bietjie oorweldig is. Wie is die Illuminatie?

     • Kalium_Chloraat

      Dis die ouens wat die waterstofbomme by Yellowstone begrawe het.

     • Gas

      Lyk my jou foelie hoed sit nog te styf ook

     • Willy

      Skaak mat! Het nie antwoorde nie dan moet jy sarkasties raak.

     • Gas

      Jy’s reg. Plofstof slimjannie is nog dom sarkasties ook.

     • Willy

      Jy kon nie anders as om te erken..

     • Gas

      Nee jy is deurmekaar. Ek is nie jou plofstof vriend nie. Wonder wie kies daai naam?

     • Willy

      Nee glad nie. Jy wil net jou sarkastiese houding wanneer jy in ‘n hoek gedryf word skuif op iemand wat onskuldig is. Dis maar laag. Maar lyk vir my dit is hoe jy is. Dis ‘n totale tydmors om enigsins van jou notisie te neem.

     • Kalium_Chloraat

      Daardie rooi mis wat so oor mens se oe neerdaal is nie goed vir die bloeddruk nie. Chill man, kry vir jou ‘n humorsin en ‘n rekenaar met Linux op. Ek hoor juis so 4dehands dat Kalahari ‘n spesiale afslag op Vlak 1 humorsinne het. Vlak 2 humorsinne is heelwat duurder. My suster (met haar vlak 5 humorsin) lag lekker omdat jy nie die grap vang nie ou. Moenie dat mense jou knoppe so maklik druk nie.

     • Kalium_Chloraat

      Wanneer daardie waterstofbomme loop sal niks meer styf sit nie, ne Gas?

     • Gas

      Dis waar, behalwe jou skuilnaam, nê?

     • Kalium_Chloraat

      Ai ou Gas, dis so lekker vir my om jou knoppe te druk, veral wanneer jy so lekker spring.

     • Gas

      Nee die foelie hoed sit nie te styf nie, jammer. Dis die mental jacket lyk my

     • Willy

      Dom, verkeerd sê jy vir iemand wat jy nie eers ken nie. As ek jou antwoorde lees dan val jy in daardie kategorie wat jy ander toesnou. Sien hoe werk die lewe maar.

     • Willy

      Kalium, jy gaan nie ‘n sinvolle antwoord kry nie want hy het ‘n probleem om in te sien wat is ‘n grap en wat is domheid.

     • Kalium_Chloraat

      Ek het gelees dat die Yellowstone Caldera nie regtig bestaan nie, maar dat die Illuninati 1000000 waterstofbomme op die rand van die “caldera” om begrawe het. Miskien kan jy ons vertel wat hul doel hiermee is.

     • Rentia Diedericks
    • Gas

     Kyk bietjie na die Yellowstone Caldera

    • Rentia Diedericks
   • Willy

    Ek voel so jammer vir jou wat nie ‘n sin vir humor het nie Skerpskutter!

  • Skerpskutter

   Skerp! Dis nou gesê.

 • betzie

  My mond hang alweer oop .

 • Skerpskutter

  Lekker gevang!

  • JAVR

   Vandag moet ons maar alles met ‘n knippie sout neem nê!! Hie hie. Moes geweet het hulle sal nie nee dankie sê vir donnerse geld nie!

  • Gas

   Janee, wanneer het die ANC al ooit nee gesê vir geld? Hulle vat dan al klaar geld dat die wit Britte kan regeer

  • Andrea

   Nou weet ek my kinders is reg: Ek is heeltemal te ernstig oor als! Wel, ek is gevang!

   • JAVR

    Ja nee staan met die geweer orgehaal om te vuur Andrea!

   • Arnieann

    Stortwater met ‘n kers warm maak????
    Demmit !!! hoekom het ek nie daaraan gedink nie???

 • Gas
 • Arnieann

  Suid Afrika sit ook op ‘n vulkaan.
  Die swart vulkaan.
  Veel meer gevaarlik, want dit het reeds geruime tyd gelede mense lewens geeis

  • James

   Siener Van Rensburg was reg?

 • Rooikop

  1 April grappies is nie snaaks nie – dit walg my eerder- sover ek dit het is die oorsprong daarvan dat Jesus die “fool” was om te sterf vir ons sondes.

  • Gas

   Another theory points to the fact that on 1 April, Jesus was sent from Pontius Pilate to Herod and back again. This journey was often considered to be an old expression of sending someone on a fool’s errand, thereby signifying that this could have been the origin of the essence of the April Fool’s Day.

  • Henkst

   Die Romeinse keiser Julius Caesar wat moeg was van die verwarrende Romeinse kalender, het in die eerste eeu v.C. die sterrekundige, Sosigenes van Alexandrië, Egipte, versoek om die destydse kalender van die Romeinse Ryk te verbeter. Sosigenes se raad was om te vergeet van maantyd en om eerder ʼn sonkalender soortgelyk aan dié van die Egiptenare te gebruik. Die resultaat was ʼn jaar met 365 dae plus ʼn skrikkeljaar met 366 dae eenmaal elke vier jaar. Die aarde wentel egter nie in presies 365.25 dae om die son nie, aangesien die werklike omwentelingstyd net 365.242190 dae beloop. Dus is volgens hierdie metode 11.25 minute per jaar te veel bereken vir die kwart-dag wat by die 365 dae getel is. Dit is destyds blykbaar te gering geag om oor bekommerd te wees. Nogtans het dit tot gevolg gehad dat die eerste dag van lente, wat op die Konsilie van Nicaea vasgestel is om op die 21ste Maart te val, teen 1582 met tien dae vervroeg om op die 11de Maart te val. Pous Gregorius herstel toe die agterstand deur eenvoudig op die 4de Oktober 1582 ʼn dekreet uit te vaardig dat die volgende dag die 15de Oktober sou wees. Hierdie verbetering het die teenswoordige gebruik van die Gregoriaanse kalender gevestig, met ʼn verdere nuwigheid dat die jaar op die eerste Januarie sou begin. Die foppery op 1 April herdenk jaarliks die instelling van hierdie nuwe kalender.

   • Willy

    Dit het hulle uitgewerk sonder die hulp van ‘n rekenaar!

 • FR2P

  Alea Iacta Est!

 • Rooikop

  Iets wat nou gladnie ‘n april grappie is nie is die storie van geboukorrupsie by die OVK

  (http://www.news24.com/Elections/News/Tlakula-has-7-days-to-resign-Malema-20140401)

  In hierdie artikel dreig die Malenema met burgeroorlog oor verkiesingsuitkomsdispute – wie ore het om te hoor moet luister…

  • Rooikop

   Johan, ek het gaan kyk – lyk my die skakel is nou weg. Ek het dit oorspronlik vanaf google nuus gekry Malema het openlik met burgeroorlog gedreig as Tlakula nie sou bedank nie, aangesien volgens hom, die verkiesinguitslae dan nie geloofwaardig sou wees nie.

   Die artikel op google nuus is nou vervang met een van mail & guardian waar hierdie niksnut se woorde nie aangehaal word nie.

   Ek het in my geskiedenis gaan kyk en daar kry ek weer die skakel wat nog werk.HIer is dit weer.
   http://www.news24.com/Elections/News/Tlakula-has-7-days-to-resign-Malema-20140401

   Hier is die skakel sonder die /’s ek het _ in die plek daarvan gesit sodat die sagteware dit nie outomaties opmors nie – vervang die(pasie)_(spasie) met / en kyk of dit dan werk

   http://www.news24.com _ Elections/News _ Tlakula-has-7-days-to-resign-Malema-20140401

 • eduard

  Daar steek iets in die storie – die bisons is besig om van Yellowstone pad te gee. Die diere het mos ‘n soort van ‘n sesde sintuig omtrent die goed.

  • betzie

   Yellowstone Park eyes possible slaughter of hundreds of bison

   By Laura Zuckerman

   Tue Feb 11, 2014 8:03pm EST

   1 Comments

   (Reuters)
   – Yellowstone National Park managers are considering a plan that would
   ship hundreds of bison to slaughter if large numbers of the nation’s
   last purebred herd migrate out of parkland and into Montana state lands
   in search of food.

   Yellowstone spokesman Al Nash
   said the park was preparing to capture any animals that cross into
   Montana, where they are not tolerated. An estimated 4,600 bison now roam
   the park, far exceeding the target population of 3,000 to 3,500, he
   said.

   Yellowstone biologists have
   determined that between 600 and 800 bison, also called buffalo, must be
   culled each year over the next several years to reduce the herd, Nash
   said.

   “In order for us to approach
   that population target, we’re going to seek opportunities to capture any
   animals that move outside the park’s boundaries,” he said, adding that
   just over 100 bison have been removed so far this year through hunts in
   Montana.

   The plan to cull wayward
   bison is refueling a decades-long debate over management of animals that
   wander during harsh winters from Yellowstone’s snow-covered high
   country to seek forage in lower elevations in Montana.

   • Riempies

    Goeiemore Betzie dit is tragies – ek wonder hoekom slag
    hulle nie die diere nie en stuur dit na lande waar mense doodgaan van hongerte.
    Tweede gedagte – miskien is daar ook “Method in madness”

  • Gas
  • Chris

   My aarde, dis nou al 2 jaar later, hardloop die blerry buffels nog steeds?

 • Riempies

  Ja dok Dan ek het onmiddelik die humor raakgelees – klaar gevang so n paar jaar terug met die “Nuusberig” Dat die Afrikaners wat hulle vryheid ontvang het – ek was in trane behoorlik gevang en bitter boos daarna…….

  Hierdie “Nuusberig was lekker tong in die kies, lekker gelag en baie geniet.

 • Ek sien Huffington Post het ook nou ‘n berig oor die bison wat vlug!

  http://www.huffingtonpost.co.uk/2014/04/03/yellowstone-park-supervolcano_n_5083708.html

 • Rens Roodt

  Wel sou die storie waar wees – nooi ek alle suiwer blanke Amerikaners na Suid Afrika wat slegs voorstaanders is van n Blanke staat – Julle hoef nie deur die huidige ANC regering te gaan nie want die goed is in elk geval korrup – klim net in julle bootjies en kom – julle is meer as welkom en dit sal heerlik wees om net deur blankes omring te wees

 • AGEN BOLA UNO

  Thank
  You,
  I
  Have
  Just
  Been Looking
  For
  Information
  About This Subject
  For Ages And Yours Is The Greatest
  I’ve
  Discovered So
  Far. AGEN BOLA UNO But, What About The Conclusion?
  Are You Sure About The Source?

 • Jandre Kroeze

  Wragtig het die bliksims n gewete wat pla?

 • Juan Olivier

  Nasionale kultuur en identiteit? Ons het nie so ding nie. En hulle is ʼn mooi een om te praat aangesien hulle almal hier sin (veral Boere) wil uitwis om ʼn nasionale een te maak.

 • Avner Eliyahu Romm
 • ThysH

  Ai toggie. Kyk asb. na die datum van die berig! En dis stokhoringoud. Hoekom word dit nou weer opgediep?
  Ek het ‘n vuil vermoede, maar sal maar wag en sien!

  • Riempies

   Thys nou het jy my opgewonde – wil jy sê dat die artikel nie meer van toepassing is vandag nie?

 • whiskypappa wisekey

  Bobbejane vreet piesangs, krap hulle poepolle, soek luise op mekaar en klim in bome rond. Kultuur?

 • Yvonne Bornman

  Hoe ookal sy, dit sou n bonus vir Suid-Afrika wees,n oplossing ook vir ons land. Maar ek glo ook nie tans vanaf 2014, die aanbod staan nog steeds, agv van ons ver erger dilemma van toeka tot nou het dit veel vererger. Ons land is n groter Risiko as di volkaan tans!

 • Like it is

  the mere fact they said ‘no thanks’ proves that the anc wants to eradicate whites.

 • Chris

  En van waar kry praag nou die “inligting” Hierdie klink vir my soos n bol strooi. Yellowstone is al oor n 100 jaar dat wetenskaplies dit ondersoek en sover as wat ek weet is daar geen kommer vir enige uitbarstings op die oomblik nie. niks, fokol….

  • JoeV64

   1 APRIL 2014

 • Paul Barbara

  A friend of mine in North Korea just phoned me to ask if I had the coordinates for Yellowstone…

 • Paul Barbara

  And I don’t expect ‘fracking’ will help maintain Yellowstone’s stability…