Ekonomiese vooruitsigte vir Suid-Afrika, die regte gesprek

mexicoflagDeur Johann Theron.

Heelwat gesprekke rondom ekonomie word in Suid-Afrika gevoer. Mens kan amper sê dis ’n soort sport. Neem nou die ekonome wat jaarliks die mees akkuraate voorspellings maak vir die Suid-Afrikaanse ekonomie.

Daar is nooit een ekonoom wat homself regtig onderskei van die ander nie, alhoewel daar baie interessante ekonome is en hulle meesleurende toesprake kan lewer.

Na die ressesie het IHS Global se Europese ekonoom ’n toespraak gelewer oor ’n twee-spoed wêreld waar die ontwikkelde lande ekonomies stadig is en ontwikkellende lande ekonomies vinnig groei. Maar nie al die ontwikkelende lande kry dit reg om vinnig te groei nie. Meksiko en Suid-Afrika is twee sulke gevalle.

Vandeesweek het McKinsey se Globale Instituut ’n verslag oor Meksiko bekendgestel waarin hulle verwys na ’n twee-spoed Mexico.

Die vinnige Meksiko is die groot belangegroepe soos industrieë en buitelandse beleggers, terwyl die stadige Meksiko die tradisionele groep bevat. Hierdie twee-spoed interne ekonomie affekteer die groeikoers van Meksiko in die sin dat hulle sedert 1981 nooit ’n gemiddelde groeikoers van beter as 2.3% per jaar kon behaal nie. Dit beteken dat in 30 jaar van ’n moderne “oop ekonomie” was basies geen vordering sigbaar nie. Dit klink mos amper soos Suid-Afrika?

Dit is al bekend dat Suid-Afrika se Luthuli-huis produktiwiteit ignoreer en dit lyk of produktiwiteit in Meksiko ook ’n probleem is. Volgens McKinsey het produktiwiteit in die industriële kompleks gegroei teen 5.8% terwyl dit in die tradisionele groep gedaal het met 6.5%. Algemene groei word dus gekanselleer.

Die ooreenkoms tussen Meksiko Suid-Afrika is dat werknemers in die tradisionele groep verhoog (amper soos kader-ontplooiing in Suid-Afrika). Die verskil by ons is dat kaders slegs “goeie” en hoogbetaalde werk kry en die gemene grond in Suid-Afrika is dat kader-ontplooiing produktiwiteit nie verhoog nie.

Net soos in Suid-Afrika sê die Sentralebank dat die groeikoers “volgende jaar” 3.5% sal wees terwyl onafhanklike ekonome reeds argumenteer vir ’n 2% koers vir 2014. Dit is natuurlik geen verassing dat die IMF Meksiko se bankwese wil uitbrei nie. In Suid-Afrika is ons klaar daar en kan ons reeds bewys dat meer banke – al is dit die mees kreatiewe bank ter wêreld – niks help nie.

Waarnatoe nou?

McKinsey se aanbeveling om die 3.5% te haal, is onder andere om die tradisionele groep meer “formeel” te maak sodat meer belasting ingevorder kan word. Suid-Afrika kan reeds getuig dat ’n goeie belastinggaarder wel meer belasting invorder, maar dit help ook nie vir produktiwiteit of groeikoers nie.

Wat nou gemaak? Moet ons ander ekonome kry?

Een goeie voorstel is dat ’n vars, altruistiese politieke benadering nodig is en dat hierdie realistiese benadering mededingendheid as die eerste prioriteit moet stel, met inbegrip van die probleme wat Suid-Afrika met sy hulp-bronne het.

Want dit is juis hierdie probleem wat die bestaande bestel (in SA sowel as Meksiko), nie verstaan nie. Soos ons bekende ekonome reeds weet, is mededingendheid ’n “maklike” probleem en sal hulle voorspellings soveel meer raak en in die kol lyk.

Die alternatiewe ekonomiese uitsig vir Suid-Afrika is dat sy ekonomie op 20% van sy historiese maksima sal funksioneer, of swakker. Hier is dit dus werklik ’n geval van jou stem raak jou saak.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Willy

  Baie dankie vir die rubriek Johann.

  My stuiwer in die armbeurs gooi. Die groeikoers, inflasie en verbruikersprysindeks kan hoe goed wees, in hierdie land onder hierdie regering, ons as die publiek pluk nie die vrugte nie. Belasting, petrolprys, voedselpryse, E-Tol ens. is hemelhoog. Die lewenskostes sal nooit weetot op ‘n gemaklike vlak daal nie. Dit strek net tot voordeel vir die kaders wat hulle verlustig en trommel dik eet op die vuisvoos belastingbetalers se swaar verdiende geld.

  • Doodreg Willy, maar hier’s die ding – daai goue gans wat hulle so lustig pluk, gaan vroeer of later geen vere meer hê nie. Soos groot mynfirmas stilletjies uit die land uit sluip is die kommuniste se melkkoeie besig om op te droog. En die dag wat dit al die geld op is, is ook die dag wat alle hel gaan losbreek.

   • Willy

    Sulke waar woorde wat jy spreek BertO.

 • Johann Theron

  Net ter ondersteuning – Dawie Roodt meen op TV dat ons dit nog nooit so goed gehad het nie. Aan die anderkant meen Forbes ons is in ‘n borrel wat in 3 jaar gaan bars. Wie sal mens glo? Dit gaan dalk goed met Dawie, maar nie met my nie. Die ding is egter dat ek en Dawie tog kan saamwerk, ten spyte van hierdie meningsverskil.

 • Rooikop

  Vir my is ‘n land se ekonomie ‘n eenvoudige saak. Produseer goeters wat ander wil koop en voer dit uit – dan groei jou ekonomie (Duitsland, Sjina as voorbeelde). Die alternatief is – verskaf net dienste, voer rou grondstowwe uit, verkoop jou bates aan oorsese maatskappye – dan stagneer en krimp jou ekonomie soos tans met ons die geval is.

  As jou ekonomie nie groei nie, dan is jou geldeenheid swak en jou mense verarm in wêreldstandaar terme – Ons beleef dit nou al van net nadat Verwoerd vermoor is (die 70s was nog op die momentum van vroeër – NEE sanksies was nie die oorsaak nie) en die proses het versnel vandat die kancker oor ons heers.

  Ons moet hieruit leer vir ons volkstaat waarvoor ons veg.

 • Götterdammerung

  Johan miskien moet FN hulle ekonomiese siening uitdruk mbt watter ekonomiese teorie hulle volg. Huidiglik is dit asof daar te veel van Keyns se teorie te bespeur is ons land – massiewe regerings invloed op die ekonomiese gebied. Die staatsdiens byvoorbeeld is die enkel grootste werkverskaffer maar dit dra niks by tot die produktiwiteit van die land nie. Inteendeel is dit ‘n beslommernis – die spreekwoordelike handbriek. Infrastruktuur projekte wat deur die regering bestuur word is ook net tydelik van aard en dra nie by tot langtermyn groei nie. Ek sou graag wou sien dat FN ‘n kompeterende en meriete gebaseerde filosofie het. RA en SEB is vanselfsprekend dan in die spervuur maar ook massiewe regerings projekte – en hierdie projekte is juis een van die ankers om die enkels van die ekonomie. Dit baat ‘n klein groepie elite en maatskappye en niemand anders nie. As voorbeeld – staak die rigiede regulering bv van telekommunikasie en maak die deur oop vir ander rolspelers. So is daar baie voorbeelde. FN moet benadruk dat die regering nie kan werk skep nie – slegs die ekonomise rolspelers kan.

  • Rooikop

   Ek stem met jou saam. Hierdie is baie belangrike beleidsaspekte wat mens moet aanspreek.

 • Kalium_Chloraat

  Kyk, die ding van ekonome se voorspellings loop so: Ekonome het altyd twee hande nodig vir hul voorspellings, want aan die een hand kan dit beter gaan, maar aan die ander hand kan dit slegter ook gaan. Ek steur my min.

 • Johan wat my verbaas is dat niemand veel ag slaan op die verstommende agteruitgang soos gemeet op internasionale vlak nie. Behalwe die ooglopende simptome, soos ‘n ewig-verswakkende Rand / Dollar wisselkoers en inflasie, hou die volgende in gedagte:

  Suid Afrika was vir meer as ‘n eeu (vanaf die 1890’s tot 2006) die TOP goudproduserende land. In 2006 het Sjina ons verbygesteek. In 2007 Amerika. in 2008 en 2009 Australie en Rusland. Verlede maand het SA geval na die 6de posisie toe Peru ons verbygesteek het. Ons goudproduksie in 2006 was 270 ton. Verlede jaar was dit 170 ton en die jaar se projeksies voorspel 140 ton, of minder.

  Waarom? Dis eenvoudig te duur en onwinsgewend vir SA myne om voort te bestaan. Die redes hiervoor is tweeledig: 1) astronomiese lone en salarisse soos deur magtige, buite beheer werkersunies gerugsteun deur ‘n vyandige Marxistiese anti-besigheid regime, en 2) lagwekkend lae produksiesyfers deur lui, ondoeltreffende werkers.

  Voeg by dinge soos die algemene onstabiliteit van die land en die besef van baie beleggers dat die land ‘n drukkoker is wat enige tyd kan ontplof in die tipe chaos soos voorspel word in Gustav se uitmuntende skrywes, en jy sal sien, daar is een hengse maar goed gekamoefleerde uittog deur goudmyn firmas. Selfs steenkool maatskappye probeer desperaat maar stilweg van hul SA bates ontslae raak.

  Laasweek is bekend gemaak dat die AMCU platina stakings die industrie tot hede R10 MILJARD laat verloor het. http://www.politicsweb.co.za/politicsweb/view/politicsweb/en/page71654?oid=577270&sn=Detail

  Dan praat mens nie eers van die SEB myn batestropery van Mandela en Zuma se seuns nie, dorpe soos Welkom en Virginia wat gevolglik besig is om te sterf, en die gepaardgaande effek wat dit op ander besighede het nie.

  Maar daar is darem ‘n ligstraaltjie van goeie nuus (hoewel nie vir blankes nie) – Patrice Motsepe het dansy Sanlam (of eerder, Slanglam) ‘n R8 Miljard meevallertjie gehad onlangs, vir die R 200 miljoen wat hy belê het.
  http://www.biznews.com/sanlams-2004-bee-transaction-turned-patrice-motsepes-r200m-investment-into-r8bn/

  • Johann Theron

   Sanlam gebruik die produk wat ek verkoop so ek weet hulle doen beter. Maar jy vat die situasie nogal raak. Aan die eenkant wil mens nie die geldmagte in jou land akkommodeer nie, Maar aan die anderkant het jy hulle myne nodig. Daarom gebruik ek mededinging as vertrekpunt want dit is goed vir almal. Ekonomies hou ek van William Baumol se benadering as algemene riglyn wat ek dan aanpas met veiligheid.

 • Daar is een ekonomie (die versteekte “informele” ekonomie) waarmee dit baie goed gaan en wat soos ‘n kwaadaardige kanker groei. Probleem is, dit kan nie belas word nie so die arme wit ou moet vir die gelag betaal.

  Om te dink, in die laaste ses jaar het derduisende Sjinese stilweg die land ingekom en honderde klein winkeltjies oopgemaak orals in ons stede en op plattelandse dorpe. Noseweek raam dat die kumulatiewe omset van hierdie winkeltjies tussen R3 en R 5 miljard P.A. is. Dis ‘n onderneming wat binne enkele jare gegroei het tot die grootte van die Pep Stores kettingwinkels, en besig is om die formele kleinhandel sektor te oortref.

  Hier’s die probleem – meer as 80% van voorraad wat verkoop word, word die land ingesmokkel vanaf Sjina. Geen invoerbelasting word betaal nie. Geen of bitter min BTW word betaal. Meeste van die Sjinese is nie geregistreer as belastingbetalers nie. Alles danksy ‘n hiper-korrupte ooreenkoms tussen die parasitiese ANC en rooi Sjina.

  Die sentrum kan nie hou nie so mens kan jou indink waarheen hierdie anargiese wendings die land gaan neem.

  • Rooikop

   Ja – elke winkelsentrum het deesdae van hierdie lawwe winkels – (hulle klere is veels te klein vir my unieke samestelling)

 • Karel Combrinck

  Ek weet nie of ek juis opgewonde kan raak oor die “Suid-Afrikaanse ekonomie” nie, of dit nou goed gaan of sleg. Sover ek kan sien, is die hoofsaaklike oogmerk van die Suid-Afrikaanse ekonomie om die sakke van die kommunistiese vetkatte te vul. Wat my wel sal interesseer is die ekonomie van my eie land.

  • Johann Theron

   Dis bietjie laat maar die eie ekonomie is onlosmaaklik deel van die SA Ekonomie. Almal is deel van alles. Daar is tye waar jy sentraliseer en ander tye waar jy desentraliseer. Ons lewe nou in laasgenoemde tye.

 • Dolk

  Uitstekend!

  • Rifrug

   Sjoe … maar Dompkrag dink baie van homself!

   • Dolk

    LMAA! Dit was seker nie regtig geskryf nie – was dit?! ;-))

    • JAVR

     Yip

     • Dolk

      Sie! ;-))

   • Gas

    Domkrag of Dompkrag, of sommer ‘n kombinasie van beide?

   • Dommie

    Ek voel nou so sleg omdat ek nie deel van hoogs ingeligtes is nie.

    • Dolk

     Moet nie sleg voel nie – die meeste inligting soos ek dit al hier teëgekom het is tog te lekker ge-Photoshop…

     (Ek kan dit nie anders stel nie. ;-))

     • Leana

      Dit kan jy weer se. Nes joune ne ?

 • Rooikop

  Lanklaas so ‘n lekker een gelees. Welgedaan.