Onsekerheid oor stemmery

Jacques Derrida
Jacques Derrida

Deur Johann Theron.

Dit is duidelik uit algemene kommentaar dat heelwat mense onseker is oor wie om voor te stem. Aangesien ons almal nou in die tradisionele tyd is van blootstelling aan die mooi gesiggies van elke politieke party is dit nog moeiliker om ’n besluit te neem. Daarom wend mense hulle in hierdie tye na beginsels soos bv. geloof, of ’n groenaarde of selfs gelyke regte ens, want as ’n politieke party beginsels navolg is die verwagting dat die slegte en mooi kante van politiek min of meer dieselfde sal wees.

Maar dit is nie meer die geval nie en die hipotese is dat dit die eintlike rede is hoekom mense nie weet vir wie om te stem nie. ‘n Voorbeeld is die oorloop van verteenwoordigers tussen partye vir watter rede ook al – as beginselsaak maak dit net nie sin nie omdat alle partye (in beginsel) nie dieselfde beginsels nastreef nie.

Politieke partye is ook nie meer soos dit altyd was nie, hulle vorm deesdae korporatiewe strukture en jaag besigheidsbeginsels na soos die ANC wat sy eie belegginshuis het. Dit beteken dat ’n kieser uit beginsel vir iemand stem omdat die verteenwoordiger in beginsel sy eie maatskappy wil verryk en dat die politieke beginsels slegs bemarking soos gerig op ’n teiken populasie is. Dan ook die “rykste” populasie soos besighede waar die ANC hulle nou kontak vir “beskerming” of die DA, Agang en EFF vir “fondse” wat later terugbetaal moet word deur middel van staatskontrakte.

Die kwessie van beginsels is belangrik maar dit begin te lyk of dit teen die kieser gehou word. Met ander woorde, mens kan nou waarnemings doen waar dieselfde woorde verskillend geïnterpreteer word deur die kieser en sy verteenwoordiger. Dis hoekom spesialiste deesdae in bemarking benodig word. Neem bv. die Hyundai x35: Die motorverkoopsman verkoop ’n “model nommer” x35 terwyl die koper dink dat x35 beteken ’n 3.5liter motor.

Die ANC is baie goed met hierdie dubbelinterpretasies omdat hulle spesifiek daarna soek om kiesers te mislei. Kyk bv. grondeise wat aan die begin direk so genoem is nadat grondonteiening nie deur die buiteland as wenslik gesien was nie. Vandag noem die ANC dit “custodianship” wat ’n pragtig naam is wat jou laat wonder of hulle nie sommer maar na ons almal se grond kan “kyk” nie.

Die neiging om woorde te verdraai is waarskynlik ’n ou praktyk, maar dit het blykbaar vandag beginsel vervang as die politieke meetkriteria. Met ander woorde as jy vir ’n politieke party wil stem dan moet jy na hulle verdraaiings luister en die party met die minste verdraaiings kry dan jou stem onvoorwaardelik.

Die ANC is nie baie vas op beginsels nie en hulle is heel openlik daaromtrent. Gedurende die Kodesa onderhandelinge was die opdrag blykbaar dat hulle “proses” moet benadruk – nie “beginsel” nie omdat hulle verwag het dat Roelf Meyer beginsels sou gebruik het.

Verdere bevestiging van die krag van woordverdraaiings deur die filosoof Jacques Derrida wat soos volg aangehaal kan word;

“Derrida het aangetoon hoe alle veronderstellings oor menslike lewe en gedrag begrond is in die gebruik van taal.”

Wat Derrida basies bewys het, is dat dieselfde woorde verskillende betekenisse kan uitleef in menslike gedrag. Neem byvoorbeeld die VF+ en selfs die Kerk wat die Afrikaner ondersteun in ’n multi-kulturele konteks. Hulle verteenwoordig die Afrikaner in woord en daad en daarvoor is ons baie dankbaar, maar die konteks is verkeerd. Dis soos om ’n Hyundai x35 te koop en dit dink die “35” verteenwoordig inhoud.

Die “35” verteenwoordig net mooi niks soos inhoud nie.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Trippie vir Front Nasionaal

  Puik skrywe Johann, weereens, kort, maar KRAGTIG !

  FN voldoen al alles waarvoor ek staan en daarom is my stem “FRONT NASIONAAL” !

 • Arnieann

  “Saamstaan” is seker die mees verkragte woord in die Afrikaanse politiek.

  • Rooikop

   Ja – al wat meeste doen is staan saam en P wind op. En hoop net jou eie tref jouself.

   • Riempies

    Rooikop waarvoor staan “P” vir Pieter dalk? hehe hehe he

    • Rooikop

     So iets (Dis daai selfde een wat daar ‘n stil weergawe van in swem is – amper soos psigiater). Ek praat heeltemal te lelik vandag – dis daai plaasmoord wat my so ontstoke het.

    • Rooikop

     Jy is heeltemal te skerp vandag! Dit tref my nou eers Pietertjie van die VF of is dit nou FF?

 • Willy

  Party van die kiesers is baie goed ingelig dat daar nie meer gestem gaan word vir ‘n party wat jare die steun van sy getroue kiesers kan staatmaak nie.

  Ons is al in die verlede te veel belieg en bedrieg.

  Dis tereg soos ‘n besigheid. Wanneer ‘n besigheid ‘n seker produk adverteer maar dit nie kan lewer nie word daardie besigheid nie meer geondersteun nie. Die publiek was al so gevoer met verkiesingsbeloftes maar weinig het tot dade oorgegaan So daardie party verloor sy getroue kiesers.

  Ek is eerlik as ek sê dat ek weer nie sou gestem het as FN nie gearriveer het nie. Nie dat ek skuldig voel omdat ek Praag gebruik maar myself kan vereenselwig met die party se verkiesingsmanifes. Of dit prakties uitvoerbaar gaan wees dit weet niemand nie.

  • Keelvol

   Ek dink daar wag n hele paar verassings vir die mense in ons land – julle moet verstaan FN het n regte egte “Dream Team” As die verkiesing eers verby is gaan die vonke spat!

 • JAVR

  Vir my op hierdie oomblik is daar net een party om voor te stem en dis wat my hart vir my sê om te doen. NIEMAND gaan my anders oortuig nie omdat wat my hart wil hê is wat FN op papier voorgelê het!
  Terwyl ons op dit is……kyk hierna asb!!! mense. Die man is besig om onder ons neuse te sterf!!!

  Formele klagte gaan gelê word
  Front Nasionaal het met groot skok kennis geneem daarvan dat ‘n tweede aanval binne enkele weke geloods is op die gevangene, Clive Derby-Lewis, wat in Pretoria aangehou word na sy skuldigbevinding aan medepligtigheid aan die sluipmoord op die voormalige SAKP sekretarisgeneraal, Chris Hani, 22 jaar gelede. In hierdie aanval die pas afgelope naweek is mnr Derby Lewis met ‘n skerp glasskerf in die rug en in die arm gesteek.

  ‘n Aanlynpetisie waarin daar gevra word om die vrylating van mnr Derby Lewis het reeds etlike honderde handtekeninge gewerf.

  Alle belanghebbende organisasies en individue word versoek om vanaand om 17:30 aan te meld vir ‘n protesaksie by Pretoria Sentrale Stasie, h/v Bosman- en Pretoriastraat, waarvandaan daar beweeg sal word na Sunnyside Polisiestasie waar ‘n formele klagte gelê sal word teen die Departement Korrektiewe Dienste wat nie in staat is daartoe om mnr Derby-Lewis te beveilig nie.

  • Trippie vir Front Nasionaal

   My bloed KOOK ! Oom Clive is 78 jaar oud ! Moet hy nou werklik in die tronk VERMOOR word ?!?!

   Gee hom sy vryheid om die laaste van sy lewe deur te bring saam met sy geliefdes !

   NS: Dankie vir die plasing !

  • Riempies

   JAVR en Trippie – Hierdie aanval op Clive Derby Lewis is
   om ons uit te tart – In hulle onnoselheid besef hulle nie dat die natuur aan ons
   kant is nie – hulle vrek soos vliee aan Vigs sonder dat ons n vinger hoef te
   lig.

   • Willy

    Riempies, ek hoop hy sien die buitekant van die tronk nog lewendig. Ek hoop so van harte!

    • Riempies

     Hoeveel tyd het hy nog oor 78 – net n paar jaar hoogstens.
     Natuurlik hoop n mens dat daar erens genade vir hom is – maar wys my watter dier tot genade instaat?

   • JAVR

    Wel dit werk Riempies!! Ek wil soontoe en nie rondstaan nie maar ‘n tank van en die hele dennerse plek afbreek en die man daar uithaal!!!! Dis verskriklik! My handtekening is al hoeveel keer op petisies en dit help niks!!! Met die ander denners is daar nie eens petisies opgetrek nie die helsems is net vrygelaat!!! Ek dink ons dae van petisies is LANKAL verby!

    • Willy

     Met wat jy sê oor die petisies stem ek 100% met jou saam JAVR.

    • Riempies

     Jy is reg JAVR maar ons het nog hoop – die magsmisbruikers het geen hoop met Vigs nie.

    • Keelvol

     Geweld wen altyd oor aktivisme 100%, En ek se dit nou weer – ons sal moet leer om ons ordentlikheid by die huis te los want so gaan ons nêrens kom nie…

     • JAVR

      Dis van te ordentlik en wettelik dinge doen dan ons land vandag and non reflectants behoort!

     • Keelvol

      Kyk hoeveel kry die moslems reg want almal is tog so bang hulle krap die spul om… Voor die einde gaan ons ook so moet maak – ek se: waarvoor wag ons?

      http://www.gatestoneinstitute.org/2367/european-muslim-no-go-zones

      http://technorati.com/politics/article/no-go-zones-for-non-muslims/

     • JAVR

      Eerlik Keelvol is dit ‘n goeie ding daar is ander wat nie soos ons wil vorentoe storm en dinge agter die rug kry nie nê! Ek wil dit doen, is dit wys???? weet nie altyd nie! Ja ons wag ons lewens om en intussen verloor mense hulle lewens nê! Dit vat lank om die Afrikaner om te krap, dis soos ‘n padda trap tot hy bars. Dan is dit een helse gemors!!

     • Keelvol

      Soos ek dit sien is die kameel se rug amper daar…

      net een ding en dit kan enige iets wees.

     • betzie

      Hoekom antwoord jy nie my epos skrywe nie ?

     • Rifrug

      Jy klink kwaai Elizabeth … net ‘n grappie:)

     • betzie

      Ai ,toggie . Kwaai by tye . In hierdie geval meer verbaas .

     • Keelvol

      Ek het nou al die pad terug gaan kyk tot by die Kofsies artikel – ek kry nie jou kommentaar nie – Wees my asb genadig – ek veg op n klomp Fronte op n slag en kan maklik iets mis – ek help graag en is bereid – se my het Dr Dan jou met Schalk in verbinding gesit?

      Net vir jou sal ek weer in Disquis in log…

     • betzie

      Dis nie nodig nie . Ek verstaan . Sal die possie weer aanstuur .
      Het nie Schalk se kontaknommer of iets nie . Dink Dr Dan is bitter besig en kan nie oral bykom nie . Dankie dat jy teruggekom het .

     • Riempies

      Betzie ek vra gladnie om te weet nie – maar wil net
      onder jou en Keelvol se aandag bring as ek omkom van nuuskierigheid sal dit voor
      julle twee se deur gele word. 😉

     • betzie

      Riempies, jy’s oulik . Dalk drink ons nog eendag n beker tee saam .

     • Keelvol

      toemaar ek sien jy het klaar vir my gestuur…

     • Keelvol

      Die Vrystaat moet ook hulle deel kry… 😉 Hier in die kaap is ons maar vrot van die liberale – soos jy weet Riempies!

     • Riempies

      Hmmm…….. eendag is eendag dan vang slim sy
      baas. 😉

     • Keelvol

      Het jy nog my epos? – stuur gou vir my n blank dan sal ek vir jou en Schalk in verbinding bring. Ek kan sover vir jou se dat daar iets beplan word wat op die selfde tyd gebeur as wat Steve daar gaan optree – ek kan nie te veel weg gee nie, maar ons gaan die universiteit teiken.

     • Keelvol

      Hi Betzie watter een – moes dit gemis het – skuus…

 • Rooikop

  Dwelmverslaafde dames van die nag wat op die straathoek staan het meer beginsels as die meeste politici. (Hulle het meer beginsels as Roelfie en Pikkie en Frikkie)

  Draaipraat (My poging om “double speak” te vertaal) is die politikus se gereedskap. So een wat reguit praat het ek veel meer respek voor as een wat doekies omdraai om stemme te behou.

  • Gas

   Frikkie praat hier vir ‘n slag reguit (weet nie of hy iets daarvoor kry nie). Frikkie het mos op 31 Januarie ontdek die ANC is besig met ‘n marxistiese rewolusie. Toe antwoord Siril Ramaphosa hom en sê juis, Frikkie, juis. Frikkie praat ongelukkig meestal net Engels op sy webwerf, en soos jy weet is Engels ‘n berugte dubbeltaal. Net so twee van Frikkie se laaste paragrawe:

   Does Mr Ramaphosa really think that the NDP can succeed unless all South
   Africans – black and white – work together? Will such co-operation be
   possible if, as President Zuma recently threatened, the ANC launches
   a “new radical phase” in the implementation of
   “socio-economic transformation policies” aimed against
   white South Africans?

   We did not agree to the NDR (dis hom daai, daai rewolusie) during the constitutional negotiations; it is
   irreconcilable with the Constitution; we, who are its intended
   victims, have not been consulted; and we do not accept it. So I
   repeat: the time has come for serious talks between the Government
   and all those who are targeted by its version of transformation.
   Naskrif: Wat sal hierdie “ernstige onderhandelinge” tussen die ANC-regime en “all those who are targeted by its version of transformation” behels, Frikkie?
   Of bly jou dubbelpratery ongeneeslik?

   • Rooikop

    Hy is weer besig om homself te vergis – hierdie witman WIL nie meer saam met die volk werk aan ‘n beter toekoms nie. My eie volk se toekoms of niks. Ek dink daar is meer wat soos ek voel en nou probeer hulle terugkrabbel.

    • Gas

     Ek deel julle renons in De Klerk.
     Ek het De Klerk se uitlatings in sy toespraak op 31 Januarie ook onder Praag-gebruikers se aandag gebring (in hierdie kommentaarafdeling, my inspraak as gewone besoeker aan Praag begin en eindig op Diskus).
     In daardie kommentaar het ek De Klerk se uitlatings as merkwaardig bestempel.
     Daarmee wil ek nie te kenne gee De Klerk is ‘n merkwaardige (in die positiewe sin) politikus nie. Allermins.
     Die jonger Praaglesers kan, weens die afstand tussen julle en Febraurie 1990, dalk die belang van, in die eerste plek, De Klerk se oorgawe aan ‘n bende ANC-terroriste mis. In daardie geval sal julle (en dit is in die tweede plek), nie die enorme implikasies van De Klerk se nou reeds twee bekentenisse dat hy en sy regime ernstig misgetas het met die ANC, ten volle begryp nie.
     De Klerk se onderhandelinge met die ANC sou van Februarie 1990 tot met die verkiesing van 27 April 1994 hoofopskrifte in die wêreldnuusmedia maar ook ons plaaslike media haal.
     De Klerk is geloof vir sy staatsmanskap en durf en elke byvoeglike naamwoord wat gewoonlik net vir die engeledom beskore is, is aan hom opgedra. En nou kom hy met hierdie bekentenisse.
     Daarom is ‘n versoek dat hierdie soort salto deur De Klerk sy verskuldigde aandag kry geleë. Dit gaan nie in die eerste plek oor De Klerk nie. Daar is reeds ‘n oordeel gevel oor sy politieke bydrae. Dis aan almal bekend in die Afrikanerdom hoe daardie oordeel lyk.
     Hierdie is ‘n bekentenis, lesers. Dis ‘n bekentenis van so ‘n omvang wat die NG Kerk se belydenis oor apartheid, die Belhar-belydenis en daardie hele rits van sogenaamde historiese dokumente wat hoewel nie net uit Afrikaner-kerkgeledere maar hoofsaaklik uit daardie geledere gekom het, op die kop keer. Hierdie is seker die dodelikste bewys teen die valse propagandistiese en psigologiese aanslag wat die Afrikanervolk kruipend voor ‘n bende Swart marxiste het, wat daar maar te vinde kan wees.
     Net nog ‘n saak: De Klerk is die kop aan ‘n groter liggaam (u sal heel moontlik daardie liggaam ‘n monster wil noem). De Klerk praat hier nie net namens homself nie. Hier gaan veel meer aan. Praat tog daaroor. Skryf tog daaroor.
     Dis nie sommer niks as die leier van die Afrikaner-Broederbond bedank en hom so ewe as ‘n kandidaat in ‘n verkiesing beskikbaar stel nie, hier gaan veel meer aan as wat op die oog af lyk.
     Hierdie mense het geskrum en, al is dit maar op hulle manier, gedink.

     • Rooikop

      Dit wat jy hier noem is ‘n insig wat ek nie gekry het nie – dankie daarvoor.

      Om enigsins aansien/vertroue terug te wen moet hy nou maar die ANC openlik aanvat – dalk in ‘n plek soos die wêreldhof – hulle weet mos wat is daar onderhandel. As die een kant hierdie ooreenkoms verbreek dan moet daar mos regstelling gebeur of is dit uitgesluit in ons situasie?

      Wat dit wel uitwys is hoe groot die NP se onvermoë regtig was – hulle is so ore aangesit (en ons het dit voorspel) dat hulle NOU eers besef wat aan die gang is.

      Pandora se kissie is oopgemaak hier in ZA en ons moet nou die euwels probeer vang en terugsit – verseker gaan dit nie maklik wees nie.

      Om op te som: Die stelsel is gebreek – daarvoor kan ons vir Frikkie en kie bedank. Ons moet dit regmaak – wel ons probeer deur te veg vir selfbeskikking. Die verraaiersgebroetsel krabbel nou terug – dit wys vir my ons is op die regte pad. Moet ons hierdie verraaiersgebroetsel vertrou en weer toelaat om ons te help in hierdie herstel? Beslis nie – mens durf hulle nie vertrou nie – ons is een keer verraai – hoekom nie weer nie? Hoe weet ons hulle speel nie net weer vir die ander kant in ons truie nie?

     • Riana

      As hulle in die openbaar uit die ander span bedank en ons truie aantrek sal ek dit dalk oorweeg. En ek sê net “dalk”. Maar tot hulle dit nie doen nie, is dit die galgtou vir hulle.

     • Rooikop

      Selfs nie eers dan nie –

     • Arnieann

      Hierdie is ‘n oorlog wat de klerk aan die gang gesit het, en nou moet hy en die res van sy bendelede dit klaar veg.
      ‘n Openbare verskoning aan alle Afrikaners sal natuurlik verwelkom word.
      Dit sal hom egter nie van sy verraad kwytskeld nie.

     • Riempies

      Gas die posisie met die (mag ek se) groter deel van die
      Afrikaners op alle vlakke van die samelewing – maar veral die gemiddeld tot bo
      gemiddelde inkomste groep – is te lui en te selfsugtig en te dom om te dink en
      gaan van die standpunt uit “Dit is nou maar so – so is dit maar nou – en verkies
      die onbetrokke stroom met die minste weerstand.

      Baie mense beskou die swartes as parasiete – ek beskou
      hierdie soort Afrikaners as die parasiete van ons Afrikanervolk wat die kern van
      die Afrikanervolk leeg en dood bloei. Dit is hierdie soort Afrikaners wat krag
      aan FW de klerk se verraad gee en saam met hom die Afrikanervolk nogsteeds
      verraai.

      Hierdie blankes maak my kwaad dat ek stil
      word.

     • Sjert

      Dankie vir jou insiggewende bydraes.
      Vir wat dit werd is, deel ek jou waarneminge 100% dat ‘n hele paar van die Kemptonpark liggewigte – Papwiel inkluis – uiteindelik en hopeloos te laat tot die besef gekom het, dat hulle ons land sonder slag of stoot aan die SAKP en hul nuttelose idiote binne die ANC, oorhandig het.
      ‘n SAKP wat in die beste tradisie van hul groot profete – die Staliniste Bram Fischer en Joe Slovo – voortstorm om hierdie land mbv hul NDR (daai faainil rewolusie!) in ‘n Marxistiese puinhoop te omvorm. Waar wil mens ‘n groter belaglikheid kry as die feit dat een van die grootste bloubloed SAKP lede – Gill Marcus – die Reserwe Bank se kitaar slaan!
      Ek twyfel egter dat stomp potlode soos Roelfie en Jonathan se handperd – Wessels – ooit die lig sal sien.

     • Riempies

      Gas nadat ek vanoggend vir die tweede keer jou kommentaar gelees het – het ek eers die waarskuwing raakgelees. WAT STAAN ONS TE DOEN?

   • Riempies

    Frikkie se moe(r) hy wil seker nou kom doodgaan en begrawe word hier in die NSA – ek grou hom persoonlik op en plant hom aan n paal erens in n bantustat hy moet nooit le en rus nie.

    • Gas

     Nie bedoel om julle bloeddruk op te jaag nie, dis net vir die rekord.

     • Riempies

      Nee wat my bloeddruk is reg – en so kalm soos n
      kinderdief – ek sit en voer die mooiste voeltjies hier op my balkon – neffens my rekenaar. My man wat my beter ken het alreeds stil motorhuis toe verkas om vir my katrol se glasdeksel n handvatsel te gaan prakseer.

    • Keelvol

     anders om Riempies!

    • JAVR

     So bek moet jam kry!!! Wel gesê

     • Riempies

      JAVR wanneer ek daardie verraaier se naam hoor staan my
      hare regop soos n ystervark se penne wat reg is vir oorlog, en lyk my my selfbeheersing is ook soontoe ek raak nou gefikseer op die pesessens, sal bietjie moet iets doen om te kalmeer en my sinusse te suiwer van die onwelriekende FW de Klerk.

     • JAVR

      Ek dink jy het daai kastrol se handvatsel vandag beetgehad nê! Die dat manlief moet regmaak! hie hie Hierdie stemmery skaaf aan mens se siel jong!

   • Arnieann

    Waar lees jy hierdie goed Gas?
    Is daar ‘n “Link” ?

  • Andrea

   Is politici nie maar niks meer as daai dames van die nag nie?

   • Arnieann

    Die Dames van die nag hou by hulle belofte.

    • Dolk

     Dit sal ek nou waarlik nie weet nie… 😉

  • Dolk

   Dames van die nag?! Hehehehe!

   Skuus man, hier by ons is dit toiingrige, raserige hotn.. m3ide met skel-pienk lippe – soos verweerde neon-tekens by ‘n vervalle yskaatsbaan…

 • Rebel

  Vars, nuut en skoon – sonder dubbelpratery en verdraaiings – is Front Nasionaal die enigste party om voor te stem. My dilemma is net die provinsiale stem. Ek woon nie in sentraal Transvaal (die nuwe Gauteng) nie, en het die afgelope paar maande n totale weersin in die DA en VF ontwikkel. Wat nou?

  • Riempies

   Posstem!

 • Riempies

  Die Feedom Front – voorheen VF+ party nou met Engels as voertaal wil vir my voorkom of hulle lieg vir hulle
  stemmers – ek plaas hier n brief van n onbekende dame se opmerking:

  “Die feit dat ‘n swart man se bakkies in my straat verskyn as my wit
  woonbuurt se verteenwoordiger staan my nie aan nie. Hier bly feitlik geen swart
  mense hier nie so hoekom is daar nie ‘n wit kandidaat vir my mense nie. Dis my
  humanitere reg om deur my eie mense verteenwoordig kan word!”

  AS ek geweet het wie sy is het ek haar gaan vertel van
  die FN party!!

  • Arnieann

   VF+ seAfrikaner/blanke steun het so afgeneem dat hulle nou in die “duisternis” na stemme moet gaan soek.
   Hulle vorige soortgelyke poging het mos katosrofies in die hek geduik.

   • Riempies

    Dit was toe hulle swart stemme gesoek het nou het hulle swart kandidate!!

    • Arnieann

     Dit was mos daar in Soweto gewees?/
     kan nie lekker onthou nie.
     Dalk is daar “method in their madness”

     • Riempies

      Jip dit was een van die plekke onder andere – “Method in madness”? – Ek wil sien hoe hulle selfbeskikking daarby gaan uitbring, die swartes het al alreeds die beste selfbeskikking hulle beskik oor hulle self en oor ons. 😉

 • Rifrug

  Selfs die swartes is onseker … onkundig, of verward!

  • Dolk

   Dis nou wat gebeur wanneer die winde van verandering die DA se deurskynende rokkie effens opwaai… Selfs die VF+ trek hul asems kwylend, vergenoeg in…

  • Trippie vir Front Nasionaal

   Oi, ek het nou gelag … die middelste M8 vat die koek.

  • Riempies

   Rifrug is dit nie maar hulle natuurlike toestand nie? 😉

   • Rifrug

    Verward? Ja, Riempies … dis hul natuurlike toestand!

 • Old Mcdonald had a farm

  Without history we are nothing. We do not appear to exist. Out of mind,
  out of sight. To suppress unwanted memories reduces their influence on
  behaviour, and it sheds light on how this process happens in the brain.

  A neat bullethole in the side of a skull. a Group of humans flocked
  together – one reason freedom in our time. Humans learn from each other,
  how well they learn from others depends on there personality. Bold or
  anxious humans learn more than shy or laid back humans.

  Education leads to freedom, independence – to first know where you come
  from, will open the gate to independence to realize where you are going.

  The Boer never followed or practised politics – the Westminister system
  was forced down his throat. This system was ussed in Transvaal and the
  Orange River Colony after the signing of the Peace treaty of
  Vereeniging. Many Cape Dutch (Afrikaners) and Uitlanders (British) were
  brought into these two Boer Republics and a vote was allowed to destroy
  there heritage.

  Without land no Volk can excist – this came together after the
  Westminister system was introduced. The Boers stayed away from the
  voting stations – even if they did vote – there numbers was destroyed
  during the Boerwar. Killing in concentration camps, and the killing of
  men, women and children at the hand of the Tswana’s who were under the
  protection of the British from Vryburg the capital of Stellaland.

  In one or another way we are more free today than under the British, and
  Afrikaner rule. Nothing happens untill the Boers claim back what are
  rightfully theirs.

  Rothchilds rule over the Boers are something of the past – the mines are empty – interest have shifted to oil.

 • Riempies

  Old McDonald have a farm – Wat jy se kan ek nie mee
  verskil nie my verskil egter kom in by die gebrek aan realistiese beskrywing
  van die hoe om daar uit te kom. Wat jy ook nalaat om te besef is dat ons het
  geskiedenis om op terug te val – wat se geskiedenis het ons daar vir ons
  nageslag gelaat vir hulle om op terug te val? Op hierdie stadium n ronde
  nul!

  Ideale is noodsaaklik maar sonder n
  vooropgestelde roete beplanning bly dit maar net doodgebore idealistiese drome
  – soos wat die afgelope 20 jaar van geskarrel sonder enige vordering van ons
  volk se vryheids strewe reeds bewys het.

  Mens kan tog ook nie aanhou dieselfde roete volg en
  ander resultate verwag soos die VVK nie.

  Kyk wat het met die Vryheidsfront plus gebeur deur
  aanhoudend terwille te wees – uiteindelik totaal hulle rigting en ideale
  ingeboet en verval in n non entiteit van identiteitlose konformasie met ons
  onderdrukkers.

  Mens moet na die geheelbeeld van ons situasie en posisie
  kyk en dan strategies nuut dink en nuwe roetes probeer soos wat die Front
  Nasionaal party gedoen het – niemand kan waarborg dat hulle suksesvol sal wees
  nie – dit sal afhang van die waarde wat die Afrikaner aan sy
  uiteindelike vryheid stel. Wat my wel beindruk is dat hulle n nuwe strategiese
  poging gaan aanwend om baba tree van selfbeskikking te realiseer wat niemand
  verontrief of ontwrig t.o.v. normale gang van hulle lewenspatroon soos
  woning/eiendom – werk – skole gaan beinvloed nie – bloot net hulle
  lewensomstandighede gaan verbeter en meer beveilig.

  • Sjert

   Rieme jy sê oa die volgende oor die FN se ‘nuwe roetes’:
   “…niemand kan waarborg dat hulle suksesvol sal wees
   nie – dit sal afhang van die waarde wat die Afrikaner aan sy
   uiteindelike vryheid stel…”
   Ek deel nie jou oortuiging dat FN se sukses by die stembus van die Afrikaner se waardebepaling oor sy vryheid bepaal sal word nie.
   Inteendeel.
   FN se sukses aldan nie, gaan afhanklik wees van hul eie vermoëns om hul produk/beleid so wyd en so volledig as moontlik aan die land se kiesers bekend te stel.

   • Riempies

    Sjert jy het seker n punt beet – alhoewel dieAfrikaners
    oor die algemeen en die blankes in besonder baie lou is – versigtig om nie
    aanstoot te gee nie – en n blinde oog draai vir die magsmisbruik en
    onbekwaamheid en selfs in baie gevalle oneerlikheid van die regering en maar
    gelate dit aanvaar. Nee Sjert tyd dat ons as gewone burgers van die land van ons
    alies af opstaan en standpunt inneem en besluit waar ons wil wees en waarmee ons
    tevrede wil wees.

    Weet jy hoeveel mense dink dat as jy vir selfbeskikking
    stem jy moet oppak en na n ander grondgebied toe moet trek? Mense is bereid om
    te lei – ons is te lamsakkig om te volg want dan moet jy mos darrem jou nek
    uitsteek en dalk iets self doen! Hoeveel kritiseer net sonder om n sent by te dra vir hierdie mense se
    onkoste?

    Natuurlik moet die FN bekendgestel word so ver prakties
    moontlik.

    Ek het met baie baie mense gepraat baie onlangs tot my
    ouderling moes tydens huisbesoek maar my politieke mening akkommodeer. Ons
    grondvlak blankes en Afrikaners is sleg lamsakkig en gevrek – toegegee ek woon
    in die Wes Kaap maar waar ek woon is seker 60% indien nie meer nie Transvalers
    wat hiernatoe getrek het wat presies weet waaroor dit gaan. Solank iemand anders dit vir ons doen.

    • Sjert

     Jy sê dat meeste siele dink dat hulle moet oppak en verhuis wanneer hulle daai woord hoor. Kan jy iemand daaroor
     verkwalik? Selfbeskikking beteken inderdaad ‘n hele spul verskillende dinge vir verskillende mense.

     Tog…Indien hulle Skaapstat se trein wil ry, is dit hoeka FN se taak om elke hond en moeder-se-kjeent wie se stem
     hulle wil werf, presies moet vertel wat hulle onder die woordjie Selfbeskikking bedoel. Siende dat die term soveel verskillende betekenisse vir sovele mense verteenwoordig.
     Siende dat onse mense al sovele kere om die bos gelei is met allerlei fênsie terme. Wigte en teenwigte ens ens ens…

     Ekself, is sedert 19voetsek kliphard besig met my eie selfbeskikking. Toe oorle’ oom Piet Windbuks in die tagtigers begin vinger swaai het, nadat hy en sy army van oorle’ Oom John en sy Lang Pel ontslae geraak het, het my pelle en ek die ding so aanskou en vir mekaar vertel dat hier ‘n treinsmesh aan die kom is. Is toe net daar waar ons driftig aan die selfbeskikking geraak het.

     Hoekom? Ons het tot die besef geraak dat g’n trogvark sy snoet uit die parlementtrog gaan lig om na ons belange om te sien nie. Hulle is te besig met hul eie dinge en om die ander
     spul te bedonner. Newwirmaaind die res. Ons javels moet maar ons eie paadjies uitkap en aan’t selfbeskik raak dat die biesies tril.

     So Rieme. Wat sou jy of wie ookal dannou sê wat daar met die selfbeskikkery bedoel word en waar en hoe dit gepleeg gaan word?

     • Riempies

      Ou Sjertjie sommer net daar waar jy is – is jy selfgebeskik. Jou kinders of kleinkinders kan skoolgaan met hulle eie soort en leer wat n beskaafde kind veronderstel is om te leer soos geskiedenis en aardrykskunde en wetenskap en wiskunde van die soort wat n kind meer leer as tel – ens.

      Selfbeskikking is nie die ideale nie maar dit is n begin en ons enigste universiteit het reeds van die heelbeste disiplines met die heelbeste leerkragte al want ons daar kort is n mediese fakulteit en met n landbou opleidingskool net
      daar naby die universiteit kan ons selfs arrogant raak en n veearts en nykunde akkommodeer dis nou te se as daar nog iets van die eens pragtige landbouskool oor is na die swartes hulle merk gaan afdruk en indruk het, niks wat seep en water nie kan skoonmaak nie en n lagie verf weer kan nuut laat lyk nie. Wat se jy hiervan?

     • Sjert

      Rieme jy’s reg. Ekself is nie oor selfbeskiktheid gepla nie. Het laaank terug besef dat dit die pad is wat geloop moet word, indien mens in hierdie droewe land wil oorleef. In die proses
      ook geleer dat hierdie tiep van beskikking deur miljoene ander siele oor die eeue heen gepleeg is, waarvan die Jode die beste voorbeeld is.

      Die arme drommels is oor die aardbol heen versprei en leef as minderhede in state waar die meerderheid hulle soos die pes haat en hanteer.

      Nietemin koek hulle saam, oorleef in relatiewe gemak en gaan in meeste gevalle van krag tot krag. Dan praat, skryf en lees hulle steeds hul eie taal, onderhou hul kultuur en godsdiens, plant voort en behou hul eie identiteit.

      Me maaiself dink dat dit die enigste werkbare vorm van selfbeskikking vir ‘n minderheidsvolk is.

      Op ‘n punt van orde. Na watter universiteit verwys jy? Daai Dopper enetjie?

 • Rooikop

  ‘n Plek in ‘n span word verdien. Jou geskiedenis, wat jy gedoen het ens. Soos jy sê – hier het hy ‘n moerse up & under geskop – nou moet hy hol en daai bal gaan kry.

  Glo my sy maters aan wie hy oorspronklik die bal gegee het gaan hom vat. Hom vreeslik laag vat. Dit is een van die punte wat ek hierbo probeer maak het – hy moet nou behoorlik werk om dit wat hy tot niet gemaak het terug te kry. Ek twyfel of hy gaan slaag maar as hy ‘n bres slaan sal ons daar wees om verder te gaan. Ek gaan egter nie sit en wag daarvoor nie – ons doen intussen ons eie ding maar hou fyn dop wat daar aangaan.