Hoekom die DA en VF+ verkeerd is

theron_johann2

deur Johann Theron

Die gereelde Gallup-verslag ondersoek die stand van werknemerdeelname wêreldwyd. Die jongste verslag van 2013 wys dat ekonomiese groei nie vinnig genoeg is nie en dat hoë werkloosheid in hierdie lande (insluitend SA) tot rewolusie kan lei.

Die verslag is soos altyd gemik op sakeleiers, maar dit is vanselfspreken dat daar  invloed op nasionale regerings en selfs die Verenigde Nasies kan wees. Die punt wat voortdurend beklemtoon word, is eenvoudig:

“Verbeter werknemer- (lees burgelike) deelname en die nasionale prestasie sal verbeter.”

Die rede hoekom dit sal verbeter is omdat produktiwiteit verhoog as deelname verhoog en dit is juis produktiwiteit wat Suid Afrika so ‘n netelige land maak. Gedurende die Mbeki-jare is Harvard-Universiteit versoek om oplossings te karteer maar hulle het net een vraag gevra:

“Hoe kan salarisse opgaan as produktiwiteit nie verbeter nie?”

joblessnessDie jongste Gallup-verslag wys dat Suid Afrika die swakste aktiewe deelname ter wêreld het. Die vooruitsig is ongelukkig dat SA in die toekoms nuwe rekords vir swak prestasie sal stel. Aan die ander kant is dit egter ook so dat SA die hoogste potensiaal ter wêreld het om te verbeter. Die potensiaal is om die waarheid te sê – enorm.

Die probleem met die DA en die VF+ is dat hulle hierdie sommetjies glad nie gemaak het nie.

Die verslag wys dat 46% van Suid Afrika se werknemers (lees burgers),  nie aktief deelneem nie, terwyl Kanada se syfer 14% is. Die potensiaalsommetjie is dat SA se produktiwiteit 3 keer kan verbeter deur  eenvoudige deelname te bevorder (moenie hierdie sinnetjie verkeerd verstaan nie).

Die probleem – so tipies van SA – is dat die DA en die VF+ na my mening die volgende doen:

Hulle weier om die probleem aan te spreek en so hulle kiesers te help, omdat hulle dit slegs sal doen “wanneer ons in beheer” is.  Hierdie arrogansie is amper narsissisties-sadisties omdat hulle letterlik sal toekyk hoe die land vergaan al weet hulle wat die pad is om te loop. Die gedagte wat onwillikeurig opkom is:  is die DA en die VF+ leierskap nie maar net so pateties soos wat die algemene media aandui oor swart leiers byna oral ter wêreld nie? Hulle gee immers ook nie om as daar dood en verwoesting gesaai word nie, solank daar ‘n veilige muur is om agter te skuil.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Grobbie

  Dis waar wat u sê. Daar is egter ‘n ander sy van die saak. Kommunisme en sosialisme is parasities. Persone wat ‘n positiewe bydra wil maak word eenvoudig uitgebuit en leeggesuig. Sodoende word die flukse gestraf en die luiaard word beloon. Waarom sal hy moeite doen om ‘n vinger te lig as die “rykes” en werkendes belasting betaal vir sy sosiale staatstoelaes.
  Dan sal ek ook eerder op ‘n afstand staan en kyk hoe hulle kripeer, want as hy nie belangstel om iets aan sy situasie te doen nie gaan ek hom beslis nie verder in die verderf in help nie.
  Die RA base laat hulle in elk geval nie voorskryf oor hoe om hulle werk te doen nie. Hulle sal nooit iewers kom nie omdat hulle dink hulle is reeds daar.
  Neewat, hulle moet maar hulle koppe stamp, want leer is min.
  Ongelukkig ly ons almal daaronder, daarom is ek baie opgewonde oor FN wat hopelik iets kan regkry vir ons selfbeskikking.

  • Johann Theron

   In my opinie is die woord selfbeskikking eerder self-verantwoordelikheid. Selfbeskikking skep die verwagting dat een of ander leier dit sal bewerkstellig. Die waarheid is eerder dat die “leiers” almal vertrek het en dat ons nou na onsself moet omsien, Self-verantwoordelikheid is (vandag) ‘n beter omskrywing vir die politiese gelaaide konsep van selfbeskikking van 20 jaar gelede. Maar die rigting is dieselfde.

   • Keelvol

    en Self-werksaam…

    • betzie

     Dit is n bitter pil om te sluk as mens se kop en jou gees nog self-werksaam in jou huis en tuin wil hou , maar jou lyf straf jou ongenadiglik so saam met die fluksheid , en jy moet dan noodgedwonge van ander arbeiders se hulp gebruik maak .

     • Johann Theron

      Ek werk aan oplossings vir hierdie tipe probleem en jy is welkom om Praag te kontak vir ‘n konsep benadering, wat jy dalk kan aanpas om prakties by jou te pas.

     • betzie

      Baie dankie , Johann .

     • Koos Bester

      Johan, Het jy destyds (einde 1980’s, vroeg 1990’s) se Presidentsraadsverslag oor Arbeid. Elke moontlike konsep in die arbeidsboek is daarin beskou en die verskillende Blanke, Kleurling- en Indiërpartye destyds verteenwoordig in die Regering deel daarin hul versugtinge en verwagtinge. Ook die Presidentsraaddebatte oor die verslag (sal dit nog by Hansard beskikbaar wees?) sal goeie navorsingmarteriaal wees (dis nou as jy dit nie het nie). Onthou nog ou oorle Colin Eglin in die Volksraad oor hoe voor die wind dit met ons land se arbeidsake en alle ander sake sal gaan sal gaan as eers weggedoen is met al die “kettings van apartheid”.

     • Riempies

      Betzie as een van die mees berugte en ongewildste huishulpwerkverskaffer in ons hele dorp oor hulle nie weg kom met steel en halwe werk nie by my nie – wil niemand meer vir my werk nie – het ek baie simpatie en begrip vir jou probleem –
      maar glo my ek het prioriteite in my lewe verander en nou is ek selfwerksaam sonder pyn en lyding. (kort nog net n klein wasmasjientjie vir elke dag se wasgoed.)

  • Dolk

   My suster het so tyd terug iets gesê wat immergroen woorde is: “‘n Bedelende Niksnuts verkoop sy armoede aan jou…”

   Hy gee jou niks, inruil vir jou “iets” – wat maar weer op niks uitloop…

 • Riempies

  Mens kan sekerlik ellelange redes aanvoer vir die toesstand
  van Suid Afrika 20 jaar na die land oorhandig is aan die meerderheid.

  Die belangrikste redes m.i. is dat n regering moet belê in sy mense – daarvoor het n mens geld en inisiatief en verantwoordelikheidsin nodig van die regering – die geld wat daar gewees en so rojaal geskenk is uit die
  buiteland en plaaslike inkomstebelasting – het verdwyn in die regering se bodemlose put – die inisiatief enverantwoordelikheidsin en vermoë ontbreek jammerlik vanaf dag een by die regering.

  Dus stem ek saam in die sin dat die ANC die DA en die Vf+ almal op min of meer dieselfde beleidsrigting – nie een oor die insig of vermoë beskik om hierdie land reg te ruk nie. Daar is gewoon nie voorsiening gemaak om die menslike kapitaal te ontwikkel om by die ouer geslag oor te neem nie. Dit laat n onuitwisbare agterstand wat nie maklik ingehaal kan word nie – n soort van doodloopstraat waar hulle nou in vasgevang is.

  My mening is dat sou daar lesse geleer wees uit die foute van die verlede – dit nou die aangewese tydstip in die geskiedenis van Suid Afrika is dat daar ernstig na n konfederasie gekyk moet word met oorkoepelende samewerking van verskille groepe/volke.

  Dit is die enigste haalbare langtermyn oplossing vir hier droewige land en sy vernielde mense. Dit wil sê as die regering enigsins sy mense se belange op die hart dra en hulle nie langer net op hulle eie welvaart en welstand ingestel wil wees nie.

 • Johann Theron

  Mens sou so dink maar daar is wel baie produkte in die wereld wat deelname aanmoedig. Die beste is snaaks genoeg hier in SA. Dit word al 10 jaar bedryf en is 100% suksesvol oor alle kultuurgrense heen. Net jammer die DA en VF+ “ignoreer” dit want dan moet hulle mos presteer – en dit is te veel moeite. Tipies die kenmerk van swak leiers.

 • Johann Theron

  Die verkoopsman beginsel wys 2 basiese opsies – verkoop met enige belofte of ondersteun jou klient. Apple was suksesvol omdat hulle die kliente van tegniese hulp kan bedien. Jy kan self dink dat tegniese raadgewers nie regtig verkoopsmense is nie – en tog werk dit. Politici is amper dieselfde – iemand het gese dat iemand wat ‘n President wil word nooit een moet word nie. Dit lyk my Front Nasionaal wou nie eintlik politiek bedryf nie, maar nou is hulle hand in ‘n mate geforseer. Ek stem dus vir iemand wat meer tegnies na SA se politiek kyk, as enige een van die honderde partye wat reeds bewys het dat hulle onvolwasse is en sukkel om oor hulself te kom.

 • jan

  Moederator kyk of julle my middernagtelike arbeid kan kry….
  Dis nogal iets wat Goeie Johan op kan repliek lewer.

 • jan

  Dis teoreties waar maar Google bietjie population growth en u sal sien dat die aanwas het gestagneer en die inheemse swartes word vervang met buitelanders.
  U sal sien dat die wittes het vermeerder en is besig om terug te keer uit diaspora.
  U sal sien dat daar net soveel ongewensde swangerskappe is as aborsies maar dat die totale geboortes minder is as die begrafnisse in ons dorpie is absoluut seker. Neonatale sterftes is geweldig.

  So laat ons wittes maar 3 kindertjies oordentlik grootmaak.
  In Indie het hulle tot 13 kinders maar slegs 2 oorleef waarvan een ‘n priester word en die ander na sy ouers moet kyk
  Ons kinders sal ook noodgedwonge na die ouers moet kyk wie nie vermoor word nie.
  Dis MI juis die groot krisis met Orania. ‘n Hospitaal en Aftree-oord en Versorgingsoord is ‘n 6de soort nywerheid. Die primêre nywerhede is
  1 Kos
  2 Klere
  3 Kommunikasie
  4 Vervoer
  5 Bouwerk ens ens

  So skep moed en stem vir die party wat wet en orde sal herstel
  Of hoe?

 • Rifrug

  Ek glo die rede waarom die DA en VF+ verkeerd is, is omdat hulle onder een sambreel boer … die ANC-sambreel!

 • david ras

  Al ooit gehoor van Regstellende Aksie Johann ? Dis ‘n stelsel wat deelname aan die ekonomie deur blankes sover moontlik belet. As mens nog dieper in die geskiedenis van hierdie stelsel gaan krap, kop jy onvermydelik by die skepper daarvan, Adolf Hitler uit. Hitler se plan was om die Jode deur deelname aan die ekonmie te belet, hulle uit Duitsland te dryf. As jy verder fyn oplet sal jy agterkom dis presies wat die ANC besig is om te doen.
  Die VF+ het al male sonder tal teen hierdie stelsel uitgespreek en daarteen gestem in die parlement. Daarenteen is die DA op rekord dat hulle die stelsel steun
  Die VF+ het nog nooit daarop gesinspeel “as ons in beheer is”–die DA wel.
  Die DA is ‘n veelrassige party waarvan die oorgrootte meerderheid deur AA bevoordeel word. Gaan plaas asb jou beskuldiging voor Zille se deur.
  Jy is duidelik ‘n voorprater vir die NF. Jou goeie reg. Maar moet asb nie wanneer iets by die DA tuishoort sommer die VF+ aan die hare bysleep nie.
  Dis soos ‘n gr 2 onderwyseres wat ‘n seun van kattekwaad beskuldig en dan sommer al die seuns beskuldig.Andersyds is dit soos die Yanks dit noem “a cheap shot !”