Op 15 Januarie 1876 is die eerste Afrikaanse koerant uitgegee!

Deel op

Vandag, presies 128 jaar gelede, is die eerste koerant in ons taal, die Afrikaanse Patriot, gepubliseer. As ‘n mens kyk na die kwessies op die voorblad, het dit in byna 130 jaar geensins verander nie. Vandag skryf ons op die internet, maar veg steeds vir die erkenning en behoud van Afrikaans. Daar is ook min of meer drie identiteite onder Afrikaners: dié met “Engelse harte”, dié met Kaaps-Kreoolse harte wat meen dat Standaardafrikaans afgeskaf moet word en die “ware Afrikaners” met Afrikaanse harte wat steeds die ideaal van die Patriot-beweging nastreef: ‘n trotse eie taal, met ‘n beskaafde kultuur en letterkunde wat vir geen ander ter wêrreld hoef terug te staan nie.

Is dit nie ironies dat ons in byna 130 jaar gevorder het, maar tog ook nie? Aan die ander kant: sonder ons voorgangers wat jare lank so hard vir volk en taal gestry het, was daar geen Afrikaners of Afrikaans meer oor nie.

Hulle het 5 sjielings gevra; ons vra R50!

Die voorblad van die 'Afrikaanse Patriot' se eerste uitgawe
Die voorblad van die ‘Afrikaanse Patriot’ se eerste uitgawe

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.