China vra onmiddellike skietstilstand in Suid-Soedan

Deel op

chinasouthsudanChina, die grootste belegger in Suid-Soedan se olie-industrie, het Maandag vir ‘n onmiddellike skietstilstand in die wêreld se nuutste staat gevra, terwyl rebelle en die regering se onderhandelaars stry oor die omvang van die vredesonderhandelinge drie weke se gevegte tot ‘n einde moet bring.

Die Chinese minister van buitelandse sake Wang Yi het gesê Beijing is diep bekommerd oor die onrus in Suid-Soedan wat meer as ‘n duisend mense se lewens geëis en die regering gedwing het om olieproduksie te sny met sowat ‘n vyfde .

Soedan, wat ook ‘n ekonomiese belang het in sy suidelike buurman se olie-uitvoer , het gesê die regering bespreek die ontplooiing van ‘n gesamentlike mag om sy olievelde te beveilig.

Die geveg is die ergste in Suid-Soedan.

‘n Ethiopiese afgevaardigde het gesê Wang het beide rebelle- en die regeringsafvaardigings ontmoet.

Die gevegte wat in die hoofstad uitgebreek het, maar intussen versprei het, met duidelike etniese verdelingslyne, het president Salva Kiir se SPLA-regeringsmagte teen rebelle wat lojaal aan die voormalige vise-president Riek Machar teen mekaar opgestel.

Die vredesonderhandelinge het Saterdag formeel in Ethiopië afgeskop, maar afgevaardigdes het nog nie van aangesig tot aangesig ontmoet nie.

Suid-Soedan het onafhanklikheid van Soedan in 2011 verkry na ‘n vredesooreenkoms wat geëindig het na een van Afrika se langste burgeroorloë .

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.