Mielieblare en mynbouslyk vervang sement

Deel op

betonMielieblare en mynbouslyk is net twee bestanddele wat die konstruksie-groep Murray & Roberts ( M & R ) in plaas van sement gebruik in ‘n nuwe beton. Toetse wys dit is sterker as die ou resep, verlaag die koste met 30% en beperk kweekhuisgasse .

‘n Blad van die geopolimeerbeton is reeds gegooi vir Transnet se ontwikkelings by City Deep, Johannesburg, die eerste in Suid-Afrika, sê M & R -groep se beton- en navorsingsbestuurder Cyril Attwell.

“Dit is nogal ‘n deurbraak vir Suid- Afrika,” het senior lektor by die Concrete Institute se Skool vir Betontegnologie John Roxburgh Dinsdag gesê.

“Hulle het dit gedoen in Australië, maar baie duurder,” sê mnr Attwell . ‘n Polimeer is ‘n groot molekule saamgestel uit baie herhaalde subeenhede, en ‘n geopolimeer is “‘n polimeriese struktuur wat ‘n tipe van rots is,” het hy gesê.

Een van die afvalstowwe wat gebruik kan word is as, ‘n neweproduk van steenkool-aangedrewe energie produksie. Dit kan chemies verdeel in aluminiumoksied en silikaat. Wanneer hierdie twee saamgevoeg word in polikondensasie – ‘n aksie waarin ‘n watermolekule wegval  – vorm ‘n “seolietmembraanmateriaal” wat as “die gom vir die stelsel” beskryf word, het Attwell gesê.

‘n Mengsel silikaatmateriaal word bygevoeg om die sementplaasvervanger vir beton te skep.

Seoliete is “molekulêre hokke” om swaarder elemente te vang, het Attwell gesê. Dit beteken dat wanneer die afval chemies reageer dit tot pseudo-seoliete lei wat selfs voorheen onbruikbaar afval soos radioaktiewe afval vasvang.

“Jy kan ‘n kernkragsentrale bou met hierdie materiaal wat die radioaktiewe deeltjies kan absorbeer, en verminder die risiko van kernbestraling van die omliggende omgewing,” het Attwell gesê.

In Gauteng, waar industriële afval is geredelik beskikbaar is, die vermindering van koste van tot 30 % reeds bereik, en die werk is gedoen op tegnologie om koste verder te sny met 75%, het hy gesê .

Die geopolimeer is sterker as normale beton.

“Op die terrein het ons 51MPa ( megapascals ) behaal in 28 dae . Dit is gelykstaande aan 10 olifantbulle wat staan ​​op ‘n vierkante meter voor dit meegee,” het Attwell gesê.

Beton geskep met behulp van die geopolimeer verminder kweekhuisgasse met 60% -70% , het hy gesê , want sementproduksie se “voetspoor” per kubieke meter is 350kg – 400kg van koolstofdioksied ekwivalent per kubieke meter, terwyl die geopolimeer ongeveer 100kg / m³ is.

Sementproduksie is die tweede grootste bydraer tot die mensverwante globale kweekhuisgasvrystellings , het hy gesê.

 

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.