Erfgoedstatus Suriname in gevaar

Deel op
Paramaribo
Paramaribo

De historische binnenstad van Paramaribo dreigt te verdwijnen van de Unesco-lijst voor werelderfgoed. Suriname heeft tot 31 december de tijd gekregen om te komen tot een pakket van maatregelen om het tij te keren. De Surinaamse hoofdstad staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst vanwege de vele oude houten gebouwen waarvan sommige honderden jaren oud zijn.

“Paramaribo is een uniek voorbeeld van de contacten tussen de Europese cultuur van Nederland en de inheemse culturen en het milieu van Zuid-Amerika in de jaren van intensieve kolonisatie van deze regio in de 16e en 17e eeuw”, schreef de Unesco in 2002. Maar de gebouwen worden verwaarloosd en gesloopt. Vaak komen er nieuwe betonnen panden voor in de plaats.

Een adviescommissie heeft daarom voorgesteld de binnenstad van de Unesco-lijst te verwijderen tenzij er maatregelen getroffen worden om onherstelbare schade aan de nog bestaande gebouwen te voorkomen.

Stephen Fokké, directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname, waarschuwt al jaren voor de verloedering van de binnenstad. “De overheid heeft geen oog voor monumenten. Andere belangen gaan voor en naar onze waarschuwingen is nooit geluisterd”, zegt hij. “Iedereen bouwt maar raakt en er wordt niet tegen opgetreden. De overheid heeft ook geen monumentenbeleid. Dat moet echt veranderen.”

De adviescommissie van de Unesco heeft onder meer kritiek op het feit dat de Surinaamse overheid het Onafhankelijkheidsplein heeft heringericht zonder overleg met de organisatie en spreekt van “een onherstelbaar proces van instorting en grote veranderingen”.

De Unesco heeft Suriname nu concrete maatregelen voorgesteld. Stephen Fokké vindt dat de regering geen andere keuze heeft dan de voorstellen uit te voeren.

Een plek op de Werelderfgoedlijst wordt internationaal gezien als een grote opsteker voor een land. Het geeft status en trekt veel toeristen. Het gebeurt niet vaak dat een land van de lijst verwijderd wordt. NOS.nl

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.