Konfederasie: die alternatief vir liberalisme en sosialisme

Dr Christo Landman
Christo Landman

deur Christo Landman

Die Suid-Afrikaanse politiek word tans gekenmerk deur ‘n keuse tussen die sosiaal-demokratiese inmengingstaat en liberaal-demokratiese meerderheidstirannie. ‘n (Kon)federale raamwerk bied vir ons uitkoms.

‘n Sosiaal-demokratiese mag/inmengingstaat ken aan die staat soveel oorkoepelende magte toe dat die regering-van-die-dag  op elke terrein, ook op die terrein van burgerlike instellings, inmeng en voorskryf wat mag en wat nie mag nie.

Die liberaal-demokratiese meerderheidstirannie is die koppetel-benadering waarvolgens individuele regte die bevoegdhede van die staat bepaal, die magte van die staat aan bande lê en burgerlike vryhede tot persoonsvryhede beperk.

In ‘n diep-plurale samelewing soos die RSA, behoort die demokrasie die volgende verreken:

 • Individuale burgerlike vryhede
 • Die vryheid van burgerlike instellinge (soos kerke, opvoedkundige instellinge, ens.)
 • Die interne vryheid en aspirasies van gemeenskappe volgens ‘n bepaalde lewens- en wêreldbeskouing, kulturele etos en religieuse rigting

Die oogmerk van hierdie artikel is om so ‘n alternatiewe bedeling binne die konteks van die grondwet en aan die hand van streeksontwikkelinge te beredeneer. Die towerwoord  vir hierdie alternatiewe model is die reg op selfbeskikking.

Grondwetlike selfbeskikkingsvorme

Die Grondwet van die RSA maak voorsiening vir die volgende selfbeskikkingsvorme/modelle:

 • Die reg van (nie-regerings-) burgerlike instellinge op interne selfbeskikkingsreg.  Artikel 31(1)(b) van die Handves  bepaal dat persone wat aan ‘n kultuur-, godsdiens- of taalgemeenskap behoort die reg het om saam met ander mense kultuur-, godsdiens- en taalverenigings te vorm, in stand te hou en om daarby te mag aansluit.
 • Die reg van taal-, godsdiens-, kultuur- en ander rade om te funksioneer ter bevordering en beskerming daarvan en ter versterking van die demokrasie (a. 185).
 • Die reg van ‘n raad om deur die Kommissie vir Gemeenskapsregte  as sodanig erken te word (a.185).
 • ‘n Vorm of vorme van territoriale selfbeskikking vir gemeenskapsrade volgens eiesoortige taal-, godsdiens- en kultuur- en ander-eienskappe en -behoeftes (a.185).
 • ‘n Oorhoofse wet op selfbeskikking (a.235) wat bg. vorme/modelle sistematiseer, asook erkenning gee aan die VN se deklarasie van die regte van inheemse groepe (by name die Koi en San) as eerste mense van die subkontinent.

Kommissie vir Gemeenskapsregte

Die genoemde selfbeskikkingsvorme kan net effektief funksioneer as die werksaamhede van alle rade behoorlik en effektief deur die Kommissie vir Gemeenskapsregte by die regering bevorder en juridies beskerm word.

Die onafhanklikheid van die 185-kommissie kan net verseker word as die lede/kommissarisse  daarvan deur ‘n onafhanklike regskommissie benoem en met magte beklee word. Vir die afgelope tien jaar is die Kommissie as nasie-bou-instrument gebruik en die funksie daarvan tot beskerming en bevordering van gemeenskapsregte onderspeel.

Wat van stamowerhede?

Stamowerhede staan in die post-1994-bedeling as swart gemeenskapsowerhede bekend. Die regte van stamowerhede is gegrond op die interne gewoontereg van sodanige gemeenskappe. Daar word in artikel 211 en 212 van die Grondwet hiervoor voorsiening gemaak. Die tersaaklike wet wat hier geld is die konsepwet op Tradisionele Leierskap. Ook hierdie vorme van selfbeskikking vra om erkenning.

Die gelykheidsklousule

Die gelykheidsklousule van die Grondwet stel die eis aan die organe van die staat en aan die regering en wetgewende, asook regsprekende instellinge dat burgerlike instellinge en rade volgens die Romeins-Hollandse regsposisie nie in ‘n nadelige posisie vis-à-vis die inheemse instellinge geplaas sal word nie.

Funksies van die plurale staat

Van die belangrikste funksies van die plurale staat, wat beide individuele en gemeenskapsregte erken, is:

 • Desentralisasie van magte bo/sentraal na onder/regionaal, sodat die gemeenskap se inspraak op die plaaslike owerheidsvlak gemaksimaliseer kan word.
 • Desentralisasie van taal-, godsdiens- en kultuur-gemeenskappe na regio/gebiede/deelstate waar sodanige gemeenskappe se kollektiewe regte ten beste administratief hanteer kan word.
 •  ‘n Handves van Kultuur- en Gemeenskapsregte (a.30)
 • ‘n Handves van Godsdiensregte (a.15)
 • ‘n Handves van Amptelike Taalregte (a.6 en 31).

Onstuitbare (kon)federale staat in aantog

Dit staan vas dat die subkontinentale ekonomiese samewerking van en tussen Suider-Afrikaanse state onstuitbaar grondwetlike politieke vorme sal aanneem, en wel binne ‘n stelsel wat as ‘n konfederale gemenebes van state bekend sal staan.

In hierdie verband kan aanvaar word dat etniese nasiestate soos Swaziland, Botswana en Lesotho net so ‘n konfederasie sal binnegaan  as hulle interne etniese soewereiniteit gewaarborg is en hulle assosiasie ook deur sesessie verbreek kan word.

Burgerlike reg en politieke alliansievorm as noodsaak

Daar is tans ‘n uitsigloosheid onder kiesers oor die alternatief vir sosialisme en liberalisme. ‘n Politieke alliansie van gelykdenkendes insake bostaande kan die politieke toneel radikaal wysig.  Met ander woorde: die derde alternatief, wat eintlik die eerste keuse moet en behoort te wees, moet as saak van uiterste belang geskep en gevorm word.

Daarom dat ‘n politieke leiersberaad van die allergrootste belang vir Suid-Afrika en vir die subkontinent is. Wie gaan dit vir ons doen?

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Afrique

  Ek sou konfederalisme as regeringsvorm eerder sien as die teenpool van ‘n eenheidstaat (aldus die huidige NSA). Die teenfoeter vir liberalisme/modernisme sou dan eerder kon wees konserwatisme. Wat word verstaan onder sosialisme? Die ondersteuning van behoeftiges deur die staat, soos in “social support”, of die eienaarskap deur die staat van die “means of production” waarvoor die teenpool eerder kapitalisme kon wees. Die beginpunt om ‘n behoorlike strategie in plek te kry in enige konflik situasie is gewoonlik om eers die speelveld behoorlik te verstaan.

  • Seg

   Afrique ons as Afrikaners vat nou al 20 jaar om die speelveld, soos jy dit noem, behoorlik te verstaan. Verstaan ons dit nou nog nie? Nee my vriend ons verstaan dit d0nners goed. Maar om week in en week uit elke keer na een of ander oplossing deur die manne met di dik brille te moet luister, elke en met sy eie agenda, sal niks aan ons saligheid doen nie. Niemand van daardie dikraam bril manne doen iets nie, maar praat dit kan hulle goed doen.

   • Riempies

    Seg – Jy is n bitterbek man so na my hart!

    • Seg

     Ai tog

   • Afrique

    Seg, wat stel jy voor doen ons? Verklaar oorlog of begin terreur saai sodat ons kinders en kleinkinders die muishonde van die wereld kan bly? Verder, ek is ‘n ingenieur en het nie politiek bestudeer nie, maar as die manne met die dik brille goed se wat my laat dink dat ons leiers wat ‘n politieke strategie vir ons behoud moet formuleer nie mooi weet wat hulle doen, of nie mooi dink oor wat hulle se nie, dan raak ek bekommerd.
    Enige goeie leier aanvaar kritiek, evalueer dit, leer daaruit indien nodig, en word so ‘n beter leier. Ek het geen eie agenda nie, behalwe om te wil sien dat my kinders in hul Vaderland kan bly nie.
    Jy praat van ‘n politieke leiersberaad. Sonder ‘n wel deurdagte strategie sal ons daar instap en soos ons vorige leiers anderkant uitstap – met niks.

    • Seg

     Afrique, Ek is nie ‘n politikus, ingenieur of geleerde nie my vriend. Ek is ‘n doodgewone Afrikaner met ‘n gesonde verstand. Ek het nie geensins gepraat van ‘n politieke leiersberaad nie, maar Leon Wessels aangehaal. My punt is net indien die Afrikaanse volk, wat volgens my, leierloos is, se sogenaamde leiers in 20 jaar nog geen strategie of plan op die tafel het nie, hoe lank gaan dit nog vat om net by onderhandeling uit te kom?

     Ons almal is bekommerd oor ons kinders en klein kinders en dit wat jy hier seg is nou aan die gebeur. Die Afrikaner is op hierdie oomblik die muishond van di land en het nie ers meer seggenskap oor watse skool onderrig sy kind mag kry nie om maar een basiese reg te noem. Onder die huidige regering sal dit net al erger gaan en die Blanke sal al meer onderdruk word tot daar niks van sy waardigheid oorbly nie.
     Daar moet daadwerklik iets aan gedoen word.

     • Afrique

      Seg, ek begin laterlik al hoe meer respek kry vir ouens wat juis nie politici, ingenieurs of geleerdes is nie.
      Baie mense praat van kon/federalisme as die beste uitweg (en ek verskil nie noodwendig hiervan nie), maar ons moet onsself eers afvra wat die primere voorvereiste is om op federalisme te begin aanspraak maak. Probleem nommer een – ons is ‘n minderheid en oor die hele land verstrooi. Oplossing…..?

     • Riempies

      Kantonne.

     • Seg

      Al oplossing en klaar. Niks anders kan en sal werk nie.

     • Seg

      Maak die feit dat ons die minderheid in die land is van ons tweedehandse burgers? Mens wat van die oorskiet van die regering moet leef terwyl hierdie minderheid die meerderheid van kos voorsien en die ruimste tot die staatskas bydrae?
      Hierdie minderheid het regte en is geregtig op dit wat sy eie is te beskerm. Ongeag die metode.
      Wat het die meerderheid van hierdie land al in die land tot stand gedring? Wat het hulle al afgebreek wat die minderheid opgebou het?

     • Arnieann

      “”Oplossing ? “””
      Afrikaners is plesierige mense. Soek ‘n vêraf geleë gebied in die Noord Kaap en begin ‘n nuwe Orania plesier-oord.
      ‘n Lekker veilige blanke vakansie plek. Ons het nie meer soiets nie. Orania het juis ‘n stuk grond reg teen die see, en daar is ‘n lekker groot rivier wat ook deur die plek vloei.
      Algaande ontwikkel mens die plek, en stig nuwe besighede ens daar. Daar is ook honderde ander plekke langs die Oranje rivier wat uitstekend is vir so iets.
      Net ‘n paar manne is nodig om daardie vuurtjie brand te maak. Die res sal vinnig gebeur. Veral nou.

     • Ken

      Vra vir dr Landman om verslag te lewer oor die aktiwiteite van die NBR. Hy is die sekretaris van die NBR wat druk besig is met oa die konsep wetgewing vir interne selfbeskikking van minderhede soos die unieke Afrikaner Volk.

 • Seg

  Mnr. Landman ek verstaan wat u vir ons hier probeer seg. Wat het van al die partye waarby u betrokke was in die verlede geword? Waar is die VVK en die Christen demokratiese party van u en die geelbek Pieter Marais? Ons weet wat ons wil hê. Daar is elke week iemand wat vir ons hierdie goed seg. Wat help dit? Wat doen u en die mense in posisie om iets te doen? Nou vra u en ek haal u aan:

  Daarom
  dat ‘n politieke leiersberaad van die allergrootste belang vir
  Suid-Afrika en vir die subkontinent is. Wie gaan dit vir ons doen?

  Is dit nie presies wat elke Afrikaner vanaf 1994 elke dag vra nie en waarom ons sit waar ons sit. Ons is doodgewone kiesers en wag, soos u seg wat gaan ons doen. Kom ek seg u wat gaan ons doen. Laat daar een leier vir die Afrikaner na vore kom ons leiding te gee en ons doen wat ons voorvaders gedoen het en dit is veg vir wat aan ons behoort. Dit is wat ons gaan en sal doen.
  Los die praat ons weet wat jy en ander gaan seg. Doen is nou die ding. Moet tog in heemels naam nie nog ‘n Afrikaner politiek party stig nie.

 • Dieannerou

  Alles hang van die regime af want ons glo mos alle wette is in beton gegiet hulle’ bepaal dat “Die genoemde selfbeskikkingsvorme kan net effektief funksioneer as die werksaamhede van alle rade behoorlik en effektief deur die Kommissie vir Gemeenskapsregte by die regering bevorder en juridies beskerm word”

  en ook

  “Die onafhanklikheid van die 185-kommissie kan net verseker word as die lede/kommissarisse daarvan deur ‘n onafhanklike regskommissie benoem en met magte beklee word. Vir die afgelope tien jaar is die Kommissie as nasie-bou-instrument gebruik en die funksie daarvan tot beskerming en bevordering van gemeenskapsregte onderspeel”

  Christo sit vir ons art. 1 van die grondwet uiteen wat ek dink art 235 totaal waardeloos maak maar ek vra ook steeds waar het die afrikaner die huidige grondwet amptelik aanvaar, niemand kan my antwoord nie.

  • Arnieann

   fw de klerk het gemaak soos hy wou. Hy het gereken dat hy nou volle regte gekry het met die Ja-lieg stem.
   Verhoor hom vir sy dade. As hy dit nie bywoon nie, sal hy in afwesigheid verhoor en ook skuldig bevind word.

   • Ken

    Jy is besig om al nader na die African bangles te beweeg.

   • Ken

    Jy is verkeerd. Nelson Mandela maak wat hy wil.

  • Riempies

   Die Annerou kom ek vertel vir jou n paar feite:

   FW de Klerk het ons gestoomroller verby die tweede verkiesing vir goedkeuring vir aanvaarding van die voorgestelde grondwet deur
   ons Afrikanervolk – die adder het geweet ons sou dit nooit aanvaar nie –
   gedagtig daaraan dat Roelf alreeds ons weermag twee jaar van tevore aan die terroriste oorhandig het – dit het FW ook geweet en moes hy hulle verraad beskerm met alles tot sy beskikking.

   Die spul swartes was nog nie geregistreer as burgers van die land toe hulle sommer met n kruisie wat enigiets kom beteken mag stem of hulle nou in Suid Afrika gebore is of in Timbaktu of Tanzanie.

   Hierdie ANC regering is so onwettig in beheer geplaas as wat dit kan kom. Die verraderlike onderhandelde grondwet van die spul swartes en die spul swartes met die witvelle is nie die papier werd waarop dit geskryf is nie – daarom maak hierdie terrroriste net soos hulle wil, want hulle weet dit baie goed.

   • Dieannerou

    Riempies ek weet nie of ek dalk verkeerd kan wees met die grondwet aanvaarding nie want ek is nie ‘n regsgeleerde of ‘n politiekus nie maar my logika sê net vir my dat as jy al die omstandighede in ag neem voor 94 en die posisie van die afrikaner (geskiedenis) dan moes ons kans gegun gewees het om die grondwet op ‘n regverdige wyse te aanvaar of nie.

    Nou moet ons selfbeskikking beding volgens ‘n grondwet wat ons nie aanvaar het nie en boonop volgens hulle voorwaardes. Ek dink mense soos Christo Landman moet eers die ANC grondwet bepalings wat betref selfbeskikking vir ons uitstippel en dan kan ons besluit of ons dit aanvaar of nie. Hier gaan nou weer namens ons onderhandel word wat ek nie aanvaar nie.

    • Riempies

     Niemand gaan namens my sonder my toestemming onderhandel nie – en ek glo ek praat namens die oorgrotermeerderheid van Afrikaners.

     • Ken

      Die NP het in 19 voertsek al namens die Witman en Witvrou die oorgawe bewerkstellig.

   • Ken

    Ou wywe praatjies: Jy mag nie in die verlede leef nie. Selfs jou eie Bybel/Venus ………………………..plagiaat gepleeg leer dit elke dag.

    • Trippie Trip

     Tsek !

  • Ken

   Jy vergeet die politieke stelsel wat Mandela verkies het en gekry het deur ‘n reuse meerderheid van stemme. Die Afrikaner was en is ‘n toeskouer …….op ‘n sylyn gerangeer deur sy eie stompsinnigheid.

 • Arnieann

  Aangesien hierdie regering onwettig is, hoef ons nie hulle wette te gehoorsaam nie.
  Om op die grondwet staat te maak word die regering erken.
  Ons moet besluit watter van die twee ons wil aanvaar of nie.
  Dwing die internasionale instansies wat “Godfather” speel, om met ‘n oplossing te kom.
  As hulle nie kan nie, dan het ons die volle reg om self besluite te maak.

  • Ken

   Ek stel voor jy oortree doelbewus een van hierdie wette en kyk wat met jou gebeur.

   • Seg

    Ek stel voor jy lewer nie meer kommentaar op die forum nie.

    • Ken

     Dis die eerste maal dat ek my hond hoor lag vir ‘n wit man.

     • Seg

      Hel ou Mad Max dat ‘n hond vir jou kan lag? Dit moet ‘n eerste wees. Daar is verseker baie groot fout met jou. Goeie raad gaan sien so gou moontlik jou sangoma.

 • Seg

  Riempies hierdie is ‘n argument wat baie lank aan die gang is en gaan bly. Sunette het Rooi Oktober gely. Daar was nie die nodige getalle wat verwag is nie. Met die bewusmaking was sy beslis suksesvol. Wat Jaap Kelder gedoen het weet ek glad nie, moontlik kan jy my inlig. Vat Malema in minder as maand na registrasie trek hy duisende na sy bekendstelling. Watter sal jy nou steun noem? Nou seg jy vir my dit gaan nie oor saamstaan nie? Die Afrikaner is verdeeld en soos jy terg seg het ons nie die regte politieke leiers nie.
  Dit is mos duidelik waarheen die land op pad is.

  • Riempies

   Seg ek dink nie Afrikaners is meer verdeeld nie – nie soos 5 jaar gelede nie. Wat die leiers betref n leier in die ware sin van
   die woord sal n plan op die tafel sit en voortgaan daarmee – ongeag van wat ookal en as hy lei sal hy sukses behaal.

   Dit tyd is reg – die omstandigehede is reg – en die Afrikanervolk is gereed. Hoekom dink jy maak die veraaiers en die ANC regering sulke wilde spronge? Hulle besef dit ook!

   • Arnieann

    Een van jou vele vroulikke instinkte wat weer pragtig in die kol is.

   • Seg

    Riempies wie is daardie leier of leiers waarvan julle weet, maar ons gewone mense nie? Wanneer sien of hoor ons gewone Afrikaners van daardie leiers? Ek ken hulle nie en ek glo die meeste Afrikaners ook nie.

    • Arnieann

     Seg !! Jy het net-nou geseg dat jy niks van Jaap Kelder weet nie.
     Ek het sy adres vir jou gegee al geruime tyd gelede. Het jy al gaan oplees oor hom, en wat hy doen??
     Ons het hier ‘n leier wat net meer ondersteuning moet kry, en dan sal ons op koers kom.

     • Seg

      Arnie ek het opgelees, my maat. My punt is waarom hoor ons nie van die man nie. Ek sou nou nog nie baie van hom geweet het indien ek dit nie deur jou van hom gehoor het nie. So is daar baie Afrikaners wat nog nooit van hom gehoor het nie.
      Is dit nie dalk die probleem dat die leiers daar is maar nie na vore kom nie en dat ons nie van hulle weet nie? Hoop jy verstaan wat ek probeer seg.

     • Arnieann

      Ai Seg.!!
      Jy vra hoekom hoor ons nie van hom nie.
      Deur “wie” wil jy van hom hoor Seg???

     • Seg

      Arnie ek weet wat jy seg dit is net vir my baie frustrerend indien daar leiers is wat wel ‘n verskil kan maak maar wat nie in die openbaar te voorskyn kom nie. Hoe moet “ons” weet van sulke mense en hoe moet hulle ondersteun word indien niemand van hulle weet nie. Ek weet nie hoe om dit vir jou te stel hoe ek voel nie.

      Jou woorde: Ons het hier ‘n leier wat net meer ondersteuning moet kry, en dan sal ons op koers kom.

      My vraag. Hoe moet “ons” die man ondersteun indien “ons” nie van hom weet nie?

      Dit is soos ek het die lotto wen kaartjie, maar ek weet dit nie.

     • Arnieann

      Was jy by die ‘Rooi Oktober” in Pretoria ???
      Jy het opgemerk dat daar nie veel mense was nie.
      As jy daar was, sou jy Jaap Kelder in lewende lywe ontmoet het, en gehoor het wat hy alles te seg gehad het.
      Dit is die goed wat jy NIE in die media sal hoor nie.
      Dit is ook waarom ek gal braak dat ons nie ;n enkele woord daaroor op Praag kon lees nie.
      Ja, jy is reg.
      Waarom hoor ons nie hiervan nie.

     • Seg

      Arnie ons kon nie almal in Pretoria gewees het nie, saak van onmoontlikheid. Vir dieselfde redenasie kan ek vir jou of enige iemand vra was julle hier of waar ook al om te hoor wat daardie sprekers te seg gehad het.

     • Arnieann

      Baie waar wat jy sê Seg. Ek glo dit is ook die rede waarom daar nie meer mense kon wees nie.
      En ja, ek weet ook nie wat gesê was daar waar jy was nie.
      Niemand, sovêr ek weet, het dit gepubliseer nie.

     • Rooikop

      Sy bedrywighede word stilgehou – nie deur hom nie maar deur die media – hy maak groot golwe en dit maak die staat en sy aanhangers baaaaie bekommerd.

     • Seg

      Wat jy nou daar seg Rooikop maak vir my glad nie sin uit nie. Waarom al hierdie geheimhouding? Van die golwe waarvan jy praat en niemand van weet nie is vir my verseker baie, baie snaaks.

     • Rooikop

      Hy is die een groot dryfveer agter die belastingterughouding by munisipaliteite wat faal. Ek het van hom gehoor destyds toe die moeilikheid by Sannieshof aan die gang was – Sy bedrywighede word nie deur die media genoem nie al het hy baie sukses. Die enigste rede wat ek aan kan dink dat jy nie van hom hoor nie is dat dit verswyg word want hy is verseker aktief.
      Ek kan nie glo jy weet nie van die belastingbetalersvereniging wat Jaap gestig het nie – miskien lees en luister ek en jy net verskilende dinge.

     • Arnieann

      Baie groot waarheid wat jy hier noem Rooikop.
      Die liberale media se nagmerrie hierdie Jaap Kelder.
      Die prag van hierdie verhaal is dat dit al van die liberales se oge geopen het. En dan bedoel ek nou die usefull idiot liberales.

     • Seg

      Rooiko, ek het dit geseg en seg dit weer. Ek ken nie politiek nie ek seg net wat ek voel en wat my gesonde verstand my toelaat om te seg of te dink.Ek volg glad nie politiek nie en is slegs bewus wat deur die media berig word. Ek stel in boerdery belang en in my en my kinders en kleinkinders se toekoms. Ek werk my dinge op my manier uit en is afhanklik van die regering of enige iemand anders nie.
      Soos ek ook vir Arnie geseg het, ek het van Jaap al gelees, maar het nou eers van hom opgelees.

      Moet asb. nie wat ek hier op die forum seg vat as enige iets anders as dit wat ek persoonlik dink nie en NIKS anders nie. Seg weer van politiek weet ek net mooi BOGEROL. Is nie aktief betrokke daarby nie en is ook nie van plan om ooit daarby betrokke te raak nie.
      Doen my ding soos ek goeddink en klaar, my eie Orania op die plaas.

     • Arnieann

      Die DA gaan jou kom roer broer.
      Weet jy van die Kleinfontein geval???

     • Seg

      F_k hulle en die ousie wat hulle abba Zille. D0nner Arnie ek wonder wat ek sal doen as die klomp op my plaas moet aankom. Iets tot nadenke? Nee wat maat vir hulle is ek nie bang nie.

     • Arnieann

      Nee ou Boeta. Die DA leer ook uit hulle foute.
      Hierrie keer bring hulle Malema saam.

     • Seg

      Ja dit is ‘n moontlikheid, onthou net daar is van ons wat voorbereid is, seg niks verder nie. Praat nie uit nie.

     • Arnieann

      Skielik is ek baie trots op jou.

     • Seg

      Arnie die ou spreekwoord van die ander mense se boeke is soms van toepassing op baie van ons mense, selfs op hierdie forum of moet ek seg veral op hierdie forum.

     • Ken

      Kontak die NBU waar Jaap die kitaar slaan

     • Lizzie

      Met rede hulle beskik nie oor die opgeleide mense wat kan oorneem nie dus n redelike groot bekommernis vanuit n magtelose posisie vir hulle, met die ongemaklike posisie van die skoen vir n slag aan hulle voet.

    • Riempies

     SEg ek weet net soveel of so min as jy – maar ek lees en luister baie – ook na die vyand – en iets is erens aan die gang of dit Afrikanerleiers byeenkomste is of ANC met nuwe vergrype of beide kan n mens net oor bespiegel.

    • Pretorius

     Seg jy is doodreg korrek. Ek weet ook nie meer wie ons wil probeer lei nie. Het nog nie so iemand ontmoet nie. Ek wag ook. Daar was al n paar met voorstelle die kom en gaan. Ons het nodig iemand wat na die regering toe gaan en se ons soek ons land terug. Daarvoor het ond die televisie radio en geskrewe media nodig. Hoe anders sal die Afrikaner weet wat aangaan. Ek weet ook nie of die selbeskikking storie volkstaat sal werk nie, ek bedoel die Afrikaners wat ek ken is boere hulle het plase wat hulle by hulle ouers ge erf het. Orania ek weet nie eers waar dit is was nog nooit daar nie. Ek se die dorpe waarin ons bly is deur ons voor ouers gebou ons wil dit terug he.Laat die swartes gaan self beskik daar waar hulle vandaan kom.

 • theoprinse

  Blij te lezen heer van Baar dat volgens Geyl in de breuk met de Zuidelijke Nederlanden de Oranjes volgens hem inderdaad een dubieuze rol hebben gespeeld.
  http://www.dagelijksestandaard.nl/comment/reply/41962
  Als aanhanger van de Groot Nederlandse gedachte had Geyl – in tegenstelling tot wat Meindert Fennema Martin Bosma en de NSB vlag van Voorpost op het Koekamp liet ontbinden – niets met Oranje. Niets met de Oranje-Nassau’s van de laat 16e en 17e eeuw, Niets met de Oranje Lippe-Biestervelds, von Amsbergs en Zorreguietta.

  Martin Bosma zegt in zijn boek ‘De schijn elite van de valse munters’ op p.317 dat hij geen historicus is en op p.327 dat de Bourgondische Filips de Goede bij de rede van de Fazant de Staten Generaal oprichtte en de oorlog verklaarde tegen de islam.

  Bosma maakt op p.300 een analyse van de demonische convergentie van de belangen van links en de islam en verder suggereerde Bosma onlangs bij Powned dat Michiel de Ruyter een Orangist was omdat op de schilderijen die jaren later geschilderd zijn een oranje vlag werd afgebeeld maar de Ruyter was een aanhanger en vriend van de Witt die door Oranje werden vermoord en ook zei Bosma onlangs dat hij heilig gelooft in Sinterklaas.

  De Oranjes van Bosma – Willem de Rijke (van Oranje) – collaboreerde echter met de islam.

  Voor het verloop van de Opstand was niet alleen de situatie in de Nederlanden van belang; Spanje stond in het Middellandse Zeegebied onder druk van het Ottomaanse Rijk, dat net als Spanje in die tijd op het hoogtepunt van zijn macht was.

  Een oude vriend van Willem van Oranje uit Antwerpen, de jood Josef Nasi, was adviseur geworden van de sultan in Istanboel.

  Toen in 1566 de Beeldenstorm Antwerpen bereikte, stuurde Süleyman I in oktober een brief aan de vergadering te Antwerpen, waarin hij de opstandelingen financiële en militaire hulp aanbood, opdat zij samen tegen de Spanjaarden zouden strijden.

  Kort daarna stierf hij. De Turkse vlaggen van de Watergeuzen en hun geuzenpenningen met de tekst ‘Liever Turks dan paaps’, die zij ook vanaf het jaar 1566 droegen met een Turkse halve maan, verwijzen naar dit aanbod.

  In 1568 stuurde Willem van Oranje een delegatie naar de nieuwe sultan, Selim II, om de samenwerking voort te zetten.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Tachtigjarige_Oorlog#Val_van_Antwerpen

  Mijn opinie is dat Bosma als vriend van het Afrikaans een van de vele Zuid Afrikaanse vlaggen die een Oranje band heeft verward met de Groot Nederlandse gedachte die Bosma uitdraagt als voorzitter van de Nederlandse Taal Unie.

  Die Zuid Afrikaanse Oranje vlag heeft net zo weinig relatie met de Oranjes van de 16 en 17e eeuw.waar Bosma cs trots aan de PVV wil opdringen .. noch met de NSB Prinsenvlag zoals de Wit Blauw Rode vlag van Rusland geen relatie heeft met de Rood Wit Blauwe vlag van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

  Zelf blijf ik – met weerzin van de oranje fixatie van Martin Bosma – pleiten voor een zo mogelijk staatkundige confederale hereniging van gebieden waar de Nederlandse taal … maar ook het van de Nederlandse taal afgeleide Afrikaans gesproken wordt zoals in delen van Zuid Afrika en Namibië op basis van de historie van de taalontwikkeling van de Ripuarische en Salische Franken.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ripuarische_Franken

 • Ken

  Der Marxismus dauert ewig. Die gesagstaat en sosialistiese sentrale beplanning is lankal vervang deur die ideologie van potensieel universele geldigheid naamlik die liberale demokrasie. Rusland en SA is nog nie gereed om hierdie liberale demokrasie hulle eie te maak nie. Hier het FW ook lelik gefaal want met die aanvang van die
  onderkonkelinge was dit nie ‘n uit gemaakte saak demokratiese bedelings sal suid van die Sahara pos vat nie. Soos gewoonlik was die meeste Afrikaners vas aan die slap toe Nelson Mandela die lakens begin uitdeel. Die derde golf (wat die Kremlin insluit) is so swak, dit kan nie eens ‘n bydrae lewer om demokrasie in Afrika te bevorder nie. Die meeste Afrikaners het geglo die kommunisme was in duie toe die muur geval het vandaar hulle ongegronde geloof(mistasting) die nuwe bedeling in SA sou demokraties wees. Weereens is die power leiers(Circe/Kerke/Politiek) aanspreeklik vir hierdie korrupte, onbekwame kwasi- diktatuur wat nou afgedwing word op ons unieke Boere Volk.

  • Jou Moses

   Matt nou hoe moet iemand nou verstaan wat jy hier
   kwytraak, was die was dit nie die Vrymesselaars triliogie wat ons “Unieke Boere
   Volk” uitverkoop het nie?

 • Ken

  1. The groundwork for today’s Swiss Constitution was laid with the promulgation of the Constitution of 12 September 1848, which was influenced by the ideas of the constitution of the United States of America and the French Revolution. This constitution provided for the cantons’ sovereignty, as long as this did not impinge on the Federal Constitution. This constitution was created in response to a 27-day civil war in Switzerland, the Sonderbundskrieg.
  2. The Constitution of 1848 was partly revised in 1866, and wholly revised in 1874. This latter constitutional change introduced the referendum at the federal level. Beginning in 1891, the constitution contained the “right of initiative”, under which a certain number of voters could make a request to amend a constitutional article, or even to introduce a new article into the constitution. This mechanism is called federal popular initiative. Thus, partial revisions of the constitution could be made any time.
  3. The Federal Constitution was wholly revised for the second time in the 1990s, and the new version was approved by popular and cantonal vote on 18 April 1999. It replaces the constitution of 29 May 1874, and it contains nine fundamental rights which up until then had only been discussed and debated in the Federal Court. It came into force on 1 January 2000.
  4. Owing to constitutional initiatives and counter proposals the Swiss Constitution is subject to continual changes.

  • Seg

   Gaan versuip jouself Maltroos

   • Ken

    Ek is ‘n geheel onthouer wat nie kan swem nie en vrek bang is om kos te word vir die haaie.

 • Ken

  The 26 cantons of Switzerland are the member states of the federal state of Switzerland. Each canton was a fully sovereign state with its own border controls, army and currency from the Treaty of Westphalia (1648) until the establishment of the Swiss federal state in 1848. The most recently created canton is the Canton of Jurua, which separated from the Canton of Bern in 1979.The name is derived from the French language word canton meaning corner or district (from which the term Cantonment is also derived).

  • Seg

   Liewe Blixem Mad Max het jy nie einde nie?

   • Ken

    Voertsek sleg seg.

 • Ken

  Praag word vriendelik versoek om vir dr Landman te nader om verslag te lewer oor die aktiwiteite van die NBR. Hy is die sekretaris van die NBR wat druk besig is met oa die konsep wetgewing vir interne selfbeskikking van minderhede soos die unieke Afrikaner Volk.

  • Riempies

   Matt is dit waar dat jy n Vrymesselaar is? – n eenvoudige Ja of Nee sal dit doen.

 • Ken

  Jaap Kelder kan gekontak word by die NBU maar ek versoek u om hom nie met praaglastige snert op te saal nie.

  • Trippie Trip

   Enigste Praag-lastige is JY !

 • Ken

  Tradisionele hoofde(Owerhede) word besoldig. Die staat betaal ‘n fortuin om hulle lojaal te hou aan die regering van die dag.

  • Shannon

   Ie. my kroon Piet Muller van die Swazi Reyneckes ?

 • Ken

  ‘n Beraad van politieke leiers seg jy. Jy blaf vir die maan. Kry eers die rade vir gemeenskappe (eerste trap op die lange leer na interne selfbeskikking) in plek dan praat ons weer. Polito-krasie behoort hoog op die agenda te wees. Terloops, jy skryf te hoog vir die Praag ouens soos die outeur van “Gaan versuip yourself Maltroos” faam.

 • Ken

  Die vryheid van burgerlike instansies soos kerke seg jy. Kerke/circe/geboue/heidense tempels moet eers ontsmét word en daar na gesloop word. Hulle amptenare doen presies wat die Ceasers destyds gedoen het. Business has become the most powerful institution on the planet. Net so was dit ook in die tyd van “die Christus”. Die Herodiane, met hulle internasionale besigheid gesetel in Herodus se handelstempel en valutamark in Jerusalem, was betrokke by die sluipmoord op Julius Ceaser, het senators omgekoop in Rome en later die Romeinse Ryk oorgeneem. Die mag van geld was te groot vir enige leier wat nie wou saam speel nie.

 • Ken

  Desentralisasie van magte sodat die gemeenskap se inspraak op die plaaslike owerheidsvlak gemaksimaliseer kan word. Vandaar die nood saaklikheid van Rade vir Gemeenskappe. Stig dit dadelik.

 • Ken

  Sosiaal-demokratiese inmengingstaat seg jy. Ek neem aan jy bedoel in geo-politieke taal sosialistiese sentrale beplanning en gesagstaat. Jy het vergeet die liberale demokrasie is ‘n potensieële universele geldigheid MAAR sy teenstanders verkeer nog op hulle voete in die kryt. Nie een van hulle is uit gekikker nie. Qui vive my unieke Afrikaner volk.

 • Shannon

  Wonderlik ! Dankie aan Mr Landman vir nog `n potpouri van poserings – so ietsie van als en nog wat. Nie seker waar om te begin proe nie maar kom ons val weg met die slot paragraaf. Ek haal aan :
  “Daar is tans ‘n uitsigloosheid onder kiesers oor die alternatief vir sosialisme en liberalisme”.
  U stel dit as feit Mr Landman .. ? Dat kiesers `n dors het vir `n alternatief ? Ek stel dit aan u dat : dit nie die geval is nie en dat die kiesers heel in hul noppies is met die huidige stand van sake. Anders moet ek aanneem dat u, met u ‘kiesers’, verwys na `n minderheids groepering binne die groter suid afrikaanse perspektief ?
  Maar dit vir eers daar gelaat.

  Sien, soos wat die Afrikaner – en ook `n groot deel van die ganse wêreld – by nou al besef, daar is nie genoegsame eenheid onder die Afrikaner nie. Trouens, die blote definisie van Afrikanerdom is blykbaardebatteerbaar. Dus, wanneer ons weer terugkom na die vraag ‘wie verteenwoordig wie ?’ dan kan ek u belowe dat uvoorsiene kongres weereens, van meet af aan, gedoem is. Veral as mens in ag neem dat mense soos Dottor Piet Muller(wanneer die geleentheid hom met genoegsame roem en prestige kan beloon) teen die spoed van weerlig sal opdaag en die leisels met gebare van nederige dankbaarheid sal oorneem. So ook sal die teenwoordigheid van ex pop sterre en ‘leiers’ soos die ontwaakte Steve Hofmeyer lei tot kits polarisering en dus stagnering.
  Aan die ander kant sal ons die ‘ou’ikonoklastiese line-up van Afrikaner verteenwoordigers hê – domini so en so van die God Volk party vanaf Stilfontein(ledetal 6), vier of vyf afgestigde mikro partye (ledetal 24), die AWB, Solidariwatookal (verraaiers), die Volks Kerk en nog twee ander ware Afrikaner kerke (ledetal 100, minus 38 wie eersdaags `n vierde kerk gaan stig).
  Die punt ? Daar is nie `n kat se kans dat `n volwasse Afrikaner beweging van enige aard binnekort tot stand sal kom wat ‘insluiting’ in stede van ‘uitsluiting’ beklemtoon nie.
  Tensy ek u posering mis verstaan … ? Is dit juis gemik daarop om `n nuwe leierskorps van ‘Young Turks’ te begin kweek ?

  Die ander rede waarom die bg. kongres op sy tweede dag sal vrek is die feit dat die verdeelde Afrikaner ook geen benul het oor hoe om die oorgang van PRAAT tot AKSIE te voltooi nie. Trouens, daar is vyandige mense wie die gerig versprei dat Afrikaners praat siek is en nie juis hul gatte wil lig as dit kom by hand-aan-die-ploeg -slaan. Ek verwys na die verwagte lys van akademici en ander teoreties verslaafdes wie waarskynlik die stoele sal vol sit by die beoogde tee en melk tert geleentheid. As verslaafde grondwet teoretikus sal u waarskynlik self nou kan oog knip, kop knik en my gelyk gee ?

  Tog, watter wonderlike geleentheid ! `n Volle dag (of twee) van toesprake oor ‘Hoe die grondwet voorsiening maak vir dit, dat, ag alles en nog wat’. Kom ons spring in en verlustig ons aan die praat fees. Nuwe vriende word gemaak en nuwe meme word in koppe geplant. Ek voorsien dat, as opvolg van hierdie kongres, die selfaangestelde leiers hul dan sal wend tot die regering en ook hul konfederale ‘bondgenote’ en hartlike uitnodingssal sal rig vir samesprekings – als met baie positiewe en progresiewe afsluitings. Ek voorsien ook dat – in `n ander positiewe ontwikkeling – die Den Haag Internasionale Regs faksie onder leiding van ouers wie se kinders vir Europese regs firmas werk, sal aansluit en verderemomentum sal verleen aan hierdie nuwe breins trust. `n Tweede kongres sal volg en Dottor Piet Muller kondig `n nuwe era aan vir Afrikaners – `n era waar BA studente vir mekaar sal vertel dat hulle aan die derde Afrikaner Renaissancegeboorte geskenk het.

  • Riempies

   Twak ou Twak …………….(Met apologie aan Matt)

   • Ken

    The Swiss (German:
    die Schweizer, French:
    les Suisses, Italian:
    gli Svizzeri, Romansh:
    ils Svizzers) are
    citizens or natives of Switzerland.[4]
    The demonym
    derives from the toponym
    of Schwyz
    and has been in widespread use to refer to the Old Swiss Confederacy since the 16th century.[5]

    Although the Swiss Confederation,
    the modern state of Switzerland,
    originated in 1848, the period of romantic nationalism, it is not a nation-state,
    and the Swiss are not usually considered to form a single ethnic
    group, but a confederacy (Eidgenossenschaft)
    or Willensnation (“nation of will”,
    “nation by choice”, that is, a consociational state), a term coined in conscious
    contrast to “nation”
    in the conventionally linguistic or ethnic sense of the term.[6]

    The number of Swiss nationals has
    grown from 1.7 million in 1815 to 6.76 million in 2009, 90% of them living in
    Switzerland. About 60% of those living abroad reside in the European
    Union (423,300); the largest overseas expatriate community is in Argentina
    (150,000).

    Political allegiance and patriotism was directed towards
    the cantons, not the federal level, where a
    spirit of rivalry and competition rather than unity prevailed. C. G. Jung
    advanced the view that this system of social order was one of a “chronic
    state of mitigated civil war” which put Switzerland ahead of the world in
    a civilizatory process of “introverting” warlike aggression.[10]

   • Puma0163

    Ek was so ‘n wyle nie op Praag nie maar ek kan sweer hierdie Ken se ander naam is Matt Heyns!

    • Trippie Trip

     KORREK ! Dit is Matt Heyns en hy aanbid nog steeds RA.

  • Ken

   Ek het baie empatie met
   jou siening. Met ander woorde AS die unieke Afrikaner Volk interne
   selfbeskikking be-oog sal hy eers vir die regering moet bewys die politieke
   samehorigheid bestaan wel onder hierdie Volk. So nie sal die Afrikaner
   groepering geen bedreiging inhou vir die ‘gesagstaat’ van SA nie. Die unieke Afrikaner
   moet voorentoe leef maar agtertoe verstaan. Vandag en môre se situasie van
   individu, kultuurgemeenskap, etniese-groepering, volk en staat in enige vorm van
   ordening speel af teen ‘n breë doek. Op hierdie breëdoek moet patrone gesoek word
   in wêreldwye historiese verband. Verlede, hede en toekoms skuif gedurig in meer
   dimensionele vlakke oor mekaar. Die een kan nooit onafhanklik van die ander
   beskou word nie. Die politieke omwentelinge en vernuwings het die swak
   voorbereide en stompsinnige Afrikaner onkant gevang. As gevolg van power leiers
   en hulle verwarrende leiding, het hy die tekens van die tye verkeerd gelees.
   Die unieke Afrikaner is so by so uit-gerangeer uit die politieke hooflyn. Die
   VF+ bied die unieke Afrikaner en ander minderhede, wat interne selfbeskikking
   opeis, die ideale voertuig om hulle stem te laat hoor sonder om by die
   meerderheid aan te sluit soos wat die poster buoy gevra het. Die vlottende stem
   van hierdie unieke Volk beteken bykans niks nie. Intérne selfbeskikking vir
   minderhede is haalbaar daarom sal ons wys wees om vorentoe te leef deur moontlikhede
   vir die toekoms na te jaag!

 • Deon

  Ek hou van Dr Landman se planne. Wat my egter pla is dat dit begin lyk dat die Volk eers in beweging sal kom wanneer ‘n strategie of beweging wat gekoordineer word deur die Afrikaner Vrymesselaars, AB, Afriforum, VF en VB in die lewe geroep word. Dan is die volksdood weer in die pot. Kan die leiers nie asb ‘n Volkselfbeskikkingsbelofte onderteken sodat vertroue herstel kan word nie?

 • 11petrus2

  Ons weet nou ten minste wat die ‘ingredienten’ van die Afrikaners se politieke ‘lottokaartjie’ onder ideale omstandighede gaan/behoort te lyk. (Het niemand voor 1994 daaraan gedink om n duidelike haalbare ‘as’/uitkoms alternatief in te bou nie, of was daar net deur die’ happy go lucky kick back chappies’ op paaibare ‘kammas’ gekomsentreer ) Soos iemand egter tereg opmerk, betaal die regime n stewige bedrag aan opperhoofde om hul lojaal te hou, so ook kry groot ‘mafaduka’ en Afrikaner opperhoof Dotter Mulder sy deel spesifiek om die brullendes ( tuislanders) in die sirkustent se sterte tussen die bene in te rem. Dan die Afrikaanses media monopolie en hul neutraliserings aksies deesdae ook op sosiale media nogal met eie ‘slim’ Afrikanernarre, die negatiewe Anglikaanse Marxistiese media/sosiale media, my kerk wat rigting Belhar dwing, Zille se ANC gevryery (wat lyk na n bakleiery maar eintlik n gevryery is) die Afrikanerskapies en ‘die volk’ met hul Duitse simiet voor in die koor. En waar pas die Engelsprekende broers onder verdrukking met hul eie establishment sandsakke in en dan die naamlose soortvan Afrikaner rioolrotte, van binne en van die buite die grense. Dis tog n konkoksie vir jarre se getoutrekkery alvorens die 1000 jaar van Afrikaner vrede in Afrika gaan aanbreek.
  Net n towenaar gaan uit so n opposisie senario sin maak. Verblydend tog is egter dat iets definitief aan die broei is , broeiery is egter een een ding, sukses le uiteindelik in die grootmaak van die broeisel!!!!

 • Ken

  1. Prayers offered up in Christian worship in the earliest days of the faith were addressed to ‘Our Lord the Sun,’ evidencing that ‘primitive’ Christians were quite in the spirit of Pagan forms and ideologies.” See: Easter: The Birthday of the Gods.

  2. The Christian religion and Masonry have one and the same common origin: Both are derived from the worship of the Sun. The difference between their origin is, that the Christian religion is a parody on the worship of the Sun, in which they put a man whom they call Christ, in the place of the Sun, and pay him the same adoration which was originally paid to the Sun.” See: Age of Reason.

  3. The Sun has attracted the attention of mankind for adoration all over the world from the very beginning of human history. It has attained the position of pre-eminence among the deities of nature in ancient times. The prominence and glory of the solar orb, its beauty and splendor, its importance in the creation and maintenance of life, its regularity in diffusing light and enlightening the whole earth, its primal role in the cosmic evolution and consequent mystery surrounding it, had
  secured for the Sun a history of interest and importance equaled by none to
  which every age and every race has contributed its pages.” See: Sun-Worship in
  Ancient India.

  4. Qui vive Afrikaner Volk vir produkte van engele fabrieke en politieke misleiers!

  • Puma0163

   Matt, jy praat nou ‘n lot twak!

 • Riempies

  Spesiaal vir Matt.

  Cults and False Teaching

  Israel visie – Vince Aslett

  British Israelism (also called Anglo-Israelism) is the belief that people of
  Western European descent are also the direct lineal descendants of the Ten Lost
  Tribes of Israel, and it is often accompanied by the belief that the British
  Royal Family is directly descended from the line of King David.[1][2]

  Owing to the amorphous nature of this idea over the years, there has not been
  a single head or an organisational structure to the movement. This has led to a
  diverse set of beliefs and claims that are ancillary to the core genealogical
  theory.

  The central tenets of British Israelism contradict modern genetic,
  linguistic, and historical evidence, and have been accorded little scientific
  credibility.[3][4] It has resultantly been the subject of much criticism.

  To view the rest of the article go to

  http://en.wikipedia.org/wiki/British_Israelism

  Die Israelvisie

  Hulle noem hulself die Israelwaarheid, maar ‘n blinde kan met ‘n stok aanvoel
  dat hierdie dwaalleer alles behalwe die waarheid is. Die Israelvisie is ‘n
  dwaling. In tye van swaarkry en in tye van moedeloosheid is mense geneig om meer
  by dwalings en valse strome aanklank te vind, omdat daardie groepe meestal die
  Bybel so interpreteer dat dit “belangegroepe” nader lok. So is die huidige
  politieke klimaat in SA die ideale broeiplek vir die leer van die Israelhipotese
  onder die Afrikanervolk. Teen die middel vyftigerjare van die vorige eeu was
  daar reeds meer as 2 miljoen aanhangers van hierdie dwaling wêreldwyd.

  Wie is hulle?
  Aanhangers van die soort dwaling is mense wat meestal deel
  is van die bestaande kerke, maar verkondig hulle leer onderlangs, of stilweg in
  die gemeentes. Die Israelvisie is ‘n versamelnaam vir ‘n verskeidenheid van
  groepe, wat die bedenklike leer aanhang dat God se verkiesing beperk is tot
  sekere volke en rasse en ander volke en rasse uitgesluit is uit die
  genadeverbond. Hierdie groepe probeer bewys dat hulle direkte afstammelinge van
  Israel is (die verlore tien stamme), en dat alle ander volke nie deel het aan
  God se genade nie, en derhalwe nie die ewige lewe kan erf nie. Vraag: Wat is die
  grondfout wat hierdie dwaling maak?

  Om die res van die artikel te leeas, kyk gerus op

  http://www.ankura.net/index.php?option=com_content&view=article&id=19:die-israelvisie&catid=20:dwalings&Itemid=49

  • Snoeshaan

   Do you really think it all began with a sanctimonious Jewish wonder-worker, strolling about 1st century Palestine? Prepare to be enlightened.

   Jesus – The Imaginary Friend

   Christianity was the ultimate product of religious syncretism in the ancient world. Its emergence owed nothing to a holy carpenter. There were many Jesus es but the fable was a cultural construct.

   The nativity yarn is a concatenation of nonsense. The genealogies of Jesus, both Matthew’s version and Luke’s, are pious fiction. Nazareth did not exist in the 1st century AD – the area was a burial ground of rock-cut tombs.

   With multiple authors behind the original gospel story it is no surprise that the figure of “Jesus” is a mess of contradictions. Yet the story is so thinly drawn that being a “good Christian” might mean almost anything.

   The 12 disciples are as fictitious as their master, invented to legitimize the claims of the early churches. The original Mary was not a virgin, that idea was borrowed from pagan goddesses. The pagan world knew all about virgins getting pregnant by randy gods: The Mythical “Virgin Mother”.

   Scholars have known all this for more than 200 years but priest craft is a highly profitable business and finances an industry of deceit to keep the show on the road.

   Jesus better documented than any other ancient figure? Don’t believe a word of it. Unlike the mythical Jesus, a real historical figure like Julius Caesar has a mass of mutually supporting evidence.

   The case for a mythical Jesus – Nailing Jesus. Book review: Ehrman – Did Jesus Exist? Popular scholar recoils from the abyss. A rescue mission for the “Jesus of history” – The New Apologists.