AU skep probleme vir Frankryk, Brittanje by IS

Deel op
Anton du Plessis
Anton du Plessis

Die Afrika-Unie (AU) se versoek dat die Internasionale Strafhof die saak teen Kenia se leierskap uitstel, sal nie deur die Verenigde Nasies (VN) se Veiligheidsraad ondersteun word nie, maar skep ‘n dilemma die Westerse moondhede, sê ontleders.

‘n AU-beraad verlede Saterdag het dringend gevra vir die uitstel van die sake teen die Keniaanse president Uhuru Kenyatta, en sy adjunk, William Ruto, sodat hulle hul pligte kan volvoer.

“Hierdie verklaring stuur die verkeerde boodskap dat politici in Afrika hul politieke belange sal plaas bo dié van slagoffers van die oorlog, misdade teen die mensdom en volksmoord,” het Amnestie Internationaal se adjunk-direkteur gesê.

Die Keniaanse leiers is aangekla van misdade teen die mensdom weens etniese geweld waarin ten minste 1100 dood is nadat betwiste verkiesings in 2007 plaasgevind het. Geregtigheid vir die slagoffers en ‘n duidelike standpunt teen immuniteit vir staatshoofde is onder die sleutelargumente teen ‘n verhooruitstel, sê ontleders.

“Daar is geen kans dat immuniteit verleen sal word nie. Dit is ‘n kernbeginsel van die hof. Almal moet antwoord vir sy dade en veral diegene wat die meeste verantwoordelik is,” sê Herman van der Wil , ‘n internasionale regsprofessor by die Universiteit van Amsterdam .

Frankryk en Brittanje was nog altyd baie ondersteuners van die internasionale reg en as permanente lede van die Veiligheidsraad kan hul vetoreg gebruik.

Die aanval verlede maand deur die Somaliese al-Shabaabgroep op ‘n Nairobi-winkelsentrum het die dinamiek en die politiek rondom Kenia verander en waarskynlik die prioriteite vir die twee lande verskuif, sê die Instituut vir Sekerheidstudies se Anton du Plessis in Johannesburg.

Alex Vines, hoof van die Afrika-program by Chatham House, wys ook op die dilemma waarmee die Weste sit op die Veiligheidsraad.

Kenia is “ekonomies en strategies belangrik vir Westerse lande” en hulle “kan ook nie ignoreer dat Kenyatta verkies is deur ‘n geloofwaardige verkiesingsproses” in Maart nie, het Vines gesê.

“Dit is nuwe grond vir die Westerse vennote oor hoe om hul belange versus waardes in hierdie geval te bestuur.”

Kenia het onsuksesvol probeer Mei aksie te kry van die Veiligheidsraad, wat kan uitstel ICC verrigtinge vir een jaar.

Die hof het sedert sy oprigting in 2002 beslissings wat verband hou met konflikte in agt lande, almal in Afrika, gegee.

Du Plessis sê dat hy “baie verbaas” sal wees as die Veiligheidsraad instem om uitstel. Maar hy het gesê dat die AU “nie so ver gegaan het as om te onttrek nie”, die hof se oppergesag dus erken en “besef dat hulle nodig het om regsroetes te volg”.

Tog, is dit steeds onduidelik watter optrede die AU volgende oorweeg indien die Veiligheidsraad sy versoek afkeur. Die blok het gewaarsku dat hulle Kenyatta ondersteun as hy gaan wegly as ‘n uitstel geweier word. Sy verhoordatum is 12 November.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.