Sirië se chemiese wapenafbouprogram begin volgende week

Deel op

opcwDie wêreldwaghondliggaam wat chemiese wapens beheer, se kundiges sal waarskynlik Dinsdag begin om Sirië se voorraad chemiese wapens te inspekteer.

’n Ooreenkoms betreffende die wapenafbouprogram is Vrydagnag ná middernag in Den Haag, Nederland, deur die uitvoerende raad van die Organisasie vir die Afskaffing van Chemiese Wapens (OPCW) bereik.

Die organisasie het ’n beroep op lidlande gedoen om vir die vernietiging van Sirië se chemiese wapens te betaal. Die OPCW het nie self genoeg personeel om die taak te behartig nie en nog kundiges sal aangestel moet word.

Anglo-Amerikaanse intelligensiedienste beraam dat Sirië sowat 1 000 ton sarin-, mosterd- en VX-senugas het wat dekades lank versamel is en op tientalle plekke landwyd geberg word.

Kundiges meen dit gaan riskant en duur wees om die chemikalië op te spoor en te vernietig in dié land, waar meer as 100 000 mense nou al in die burgeroorlog dood en miljoene haweloos gelaat is.

Sirië se chemiese wapens moet binne nege maande vernietig word – ’n proses wat lande soos Rusland en die VSA meer as tien jaar geneem het.

Sirië moet inspekteurs se veiligheid verseker en aan hulle “onmiddellike en onbeperkte toegang” tot alle wapenopslagplekke gee. Die OPCW-inspekteurs het 30 dae om al die opslagplekke wat deur Sirië uitgewys is, te besoek.

Sirië het nie sy eie inventaris van chemiese en ander wapens beskikbaar gestel nie en sekere bergings- en vervaardigingsaanlegte is nog nie bekend gemaak nie. Alle vervaardigingsaanlegte moet teen 1 November vanjaar vernietig word.

Dis nog nie duidelik hoe en waar die chemikalieë vernietig gaan word nie. Dié proses moet teen middel 2014 afgehandel wees.

Die Verenigde Nasies se Veiligheidsraad stem eerskomende Vrydag oor die plan. – Reuters

 

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.