IAEA stem Arabiese resolusie oor Israel se kernwapens af

Deel op

iaeaLidlande van die VN se kernagentskap het ‘n Arabiese-gesteunde resolusie teen die Joodse staat afgestem om sy geheime kernarsenaal vir inspeksie oop te stel.

Een-en-vyftig lande het teen resolusie gestem en 43 lande het daarvoor, in wat beskou word as ‘n oorwinning vir die Verenigde State van Amerika, wat gekant was teen die inisiatief.

Arabiese state, gefrustreerd oor die onbepaalde uitstel van ‘n internasionale konferensie verlede jaar oor die verbod op kernwapens in die streek, het by die jaarlikse lidstaatbyeenkoms van die VN se Internasionale Atoomenergie Agentskap (IAEA) dié plan voorgestel.

Indien goedgekeur, sou Israel verplig gewees het gewees om by die Kernsperverdrag aan te sluit en sy kernfasiliteite vir IAEA monitering oop te stel. Diplomate het ‘n naelskraapoorwinning met die stemmery verwag.

Die Verenigde State het gesê die skuif sal breër diplomatieke pogings om wapens van massavernietiging te bekamp in gevaar stel. Israel het gesê dit sal pogings om streeksveiligheidsamesprekings op dreef te kry, ondermyn.

Ten spyte van dié waarskuwings, het ambassadeur Ramzy Ezzeldin Ramzy, hoof van die Arabiese Liga-groep by die IAEA, vroeër gesê die ontwerp-resolusie moet voortgaan.

Moondhede het in 2010 tot ‘n Egiptiese plan ingestem wat bedoel is om die grondslag te lê vir ‘n Midde-Ooste sonder wapens van massavernietiging.

Die VSA, mede-borg van die destydse vergadering, het gesê dat dit nie sal nie meer plaasvind soos geskeduleer in Desember verlede jaar nie maar het nie tot ‘n nuwe datum ingestem nie.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.