Wat bedoel Dan Roodt met sy kritiek op die demokrasie?

danie_goosen600

deur Danie Goosen

Dan Roodt het onlangs ‘n belangrike artikel oor die gebreke van die ‘demokrasie’ geskryf. Uit die algemene strekking van sy artikel is dit duidelik dat Dan enigsins skepties oor die demokratiese gedagte is. Omdat die tema so belangrik is, kan ten minste die volgende kort opmerkings daaroor gemaak word:

1. Watter doel het Dan in gedagte met sy kritiese opmerkings oor die demokrasie? Impliseer hy daarmee dat daar – volgens sy ideale beeld op die toekoms – groter vorme van nie-demokratiese gesag in Suid-Afrika moet wees? En as dit inderdaad die geval is, wie moet hierdie groter gesag uitoefen?

Genoemde vrae kan ook spesifiek met betrekking tot die Afrikaners gevra word. Wat beteken Dan se kritiek vir die Afrikaners? Beteken dit dat laasgenoemde hulleself gereed moet maak om hulself aan selfs nog groter vorme van voorskriftelike gesag moet onderwerp as wat die bestaande orde kenmerk? Uit die artikel is dit nie duidelik watter antwoorde Dan op hierdie vrae gee nie.

2. Is dit nie vir Afrikaners vandag van die allergrootste belang om juis nou – in hierdie spesifieke historiese konteks – vir die demokratiese gedagte voorspraak te maak nie? Uiteraard draai enige antwoord hierop rondom die vraag wat presies met die “demokrasie” bedoel word.

Anders as wat Dan impliseer, kan ‘n veelheid van selfs radikaal uiteenlopende betekenisse daaraan geheg word. Indien ‘n mens dit dus sonder meer afwys, word – te midde van ander betekenisse – ook die tipiese Klassieke en in die besonder Aristoteliese opvatting van die demokraties-republikeinse gedagte afgewys. Ingevolge Aristoteles se omskrywing dui laasgenoemde op daardie politieke orde waar die eie gemeenskap aan gemeenskaplike sake deelneem met die oog op die verwesenliking van hulle gemeenskaplike goed (bonum commune). As sodanig verskil die demokrasie op ‘n radikale wyse van die hedendaagse liberale demokrasieë waar die ou demokratiese gedagte van deelname ingekort is tot die trek van ‘n kruisie agter ‘n – meestal vooraf vasgestelde – lys van kandidate.

Maar is dit nie vir Afrikaners nou van die allergrootste belang om juis hierdie ou opvatting van die demokrasie te herontdek nie? Indien die demokrasie as sodanig afgeskiet word, word hierdie moontlikheid egter by voorbaat van die historiese tafel afgevee.

3. Nogmaals rondom die betekenis van die begrip ‘demokrasie.’ Dan beroep hom in sy kritiek op die demokrasie onder meer op die denke van die Duitse politieke filosoof, Carl Schmitt (188-1985).

Nou, oor Schmitt kan ‘n mens uiteraard baie dinge sê, omdat hy ‘n magdom boeiende werke gepubliseer en sekerlik een van die mees toonaangewende politieke denkers van die 20ste eeu was. (Sien die hedendaagse stortvloed van publikasies oor hom). Dan maak egter ‘n fout om Schmitt as bondgenoot teen die demokrasie op te roep. Schmitt het in talle van sy vroeë werke (maar in die besonder in sy werke oor die diktatuur, die politieke teologie en die krisis van die parlementêre demokrasie) ‘n skerp skeiding tussen die “liberale” en die “demokratiese” gehandhaaf. Schmitt neem deurgaans in hierdie werke die demokratiese juis teen die liberale in beskerming. Volgens hom is dit nie die demokrasie wat in ‘n krisis verkeer nie (soos wat Dan impliseer), maar eerder die liberale tradisie met sy klem op die regte van die individu. Eersgenoemde hou nog die moontlikheid in van gemeenskaplike besluitneming. Daarenteen is dit die liberale tradisie wat ons aan die absurditeit van ‘n kruisie elke nou en dan uitgelewer het, terwyl die werklike gesag in die liberale ordes by die burokratiese ordes en tegnokrate lê.

Nog meer (kan mens byvoeg), dit is die liberale tradisie wat nie die dinamika van gemeenskappe begryp nie, terwyl dit juis die demokratiese gedagte is wat begryp dat die politieke geskiedenis rondom die wel en wee van gemeenskappe draai. Vanuit hierdie gesigspunt beoordeel moet die demokratiese gedagte – veral as dit verwys na die deelname van en inspraak in die gemeenskaplike sake van gemeenskappe – omhels word.

4. Daarmee gee ek geensins voor dat daar aan die demokratiese gedagte ‘n soort utopiese betekenis geheg moet word nie. Ook die demokratiese is nie sonder sy probleme nie. In hierdie verband kan ‘n mens gerus kennis neem van ‘n ander groot politieke denker van die 20ste eeu, naamlik Leo Strauss.

Alhoewel die denke van Strauss (net soos Schmitt) nie sonder probleme is nie, het hy tereg aangetoon dat die politieke werklikheid deur die voortdurende spanning tussen die beginsels van “voortreflike gesag” (leierskap) en “instemming” (o.a. demokratiese deelname) gekenmerk word.

Ingevolge hierdie onderskeid kan ‘n mens aanvoer dat indien daar eensydig klem gelê word op demokratiese deelname (ten koste van die beginsel van voortreflike gesag) dit ook tot die nadeel van die demokrasie self strek. Want dan loop die demokrasie die gevaar om alles tot ‘n laagste gemene deler te reduseer. (In die verlengde hiervan kan ‘n mens ook sê dat die beginsel van voortreflike gesag ook die demokratiese nodig het, want sonder laasgenoemde loop dit die risiko om in die tirannieke te verval).

Met betrekking tot ons eie mense dink ek behoort ons klem op beide beginsels te lê, sowel die beginsel van voortreflikheid as die beginsel van demokratiese deelname. Afrikaners beskik nie tans oor geloofwaardige leiers en (veral) ‘n voortreflike elite nie. Kortom die beginsel van gesag ontbreek onder Afrikaners, eintlik op ‘n dramatiese wyse. Daarom die voortdurende neiging om die laagste gemene delers op te soek. Maar Afrikaners ly ook aan ‘n gebrek aan demokratiese deelname met die oog op die verwesenliking van die gemeenskaplike goed.

5. Ten slotte, die swart politiek word tans gekenmerk deur ‘n steeds ernstiger wordende spanning tussen “gesag” en “instemming”. Die swart elites is op elke vlak van regering besig om te verkrummel. Geen wonder dat daar soveel demokraties-populistiese opstande daarteen is nie. Hoe moet Afrikaners hierop antwoord? Moet hulle daarop antwoord deur ‘n pleidooi vir die beginsel van gesag te lewer? Of moet hulle die demokraties-populistiese impulse ondersteun?

Volgens die Straussiaanse denke moet ons telkens die “goeie oordeel” gebruik om hierop te antwoord. Maar wat beteken dit? M.i. behoort Afrikaners ‘n derde alternatief anderkant sowel die demokraties-populistiese beweginge as die bestaande gesagstrukture in te neem. Eersgenoemde is ideologies bedenklik, terwyl laasgenoemde die afgelope dekades getoon het dat dit weinig begrip het vir ‘n plurale demokratiese orde met sy ingeboude sin vir die erkenning van ‘n veelheid van kultuurgemeenskappe.

So ‘n derde alternatief is een waarin die demokratiese gemeenskapsgedagte omhels word. Afrikaners is nie vreemd daarmee nie. Inteendeel, hulle eie republikeinse erfenis was in vele opsigte reeds ‘n manifestasie daarvan.

Prof. Danie Goosen is dosent in Godsdienswetenskap aan UNISA en voorsitter van die FAK. Sy boek, Die nihilisme, is deur PRAAG uitgegee.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Henkst

  Dr. Frank Karl, van die Friedrich Ebert-Stiftung (FES), vrees dat ‘n derde van die mense reeds afskeid van die demokrasie geneem het. Dit wys dat daar ‘n yslike afstand tussen die burgers en die politici is.

  • Dieannerou

   Hel Riempies nadat ek die gelees het van Danie Goosen moes ek ook eers bietjie gaan stilsit om net my brein kans te gee om te rus. Het ons hierdie alewige verwysings na vorige filosowe nodig, ons wil maar net uitkom uit hierdie mislukte terroriste staat en oor onsself regeer. As ons so tussen die verdeeldheid en bekgevegte onsself besig hou met groot ingewikkelde woorde en ons teem oor vorige filosofiese denkwyses ook nog gaan ons ooit by gewone selfbeskikking uitkom.

   • Ratel

    Ek moes self ‘n bietjie gaan le nadat ek die stuk klaar gelees het. Want ek was so uitgeput.

    • Riempies

     Ratel wanneer jy uitgerus is gaan skraap jou gedagtes bymekaar en gaan looi hierdie akademikus!

     • Ratel

      Toemaar, ek het darem nie doodgeslaap nie; ek het net my batterye gelaai.

     • Riempies

      En toe in my beskeie mening een van jou beste kommetare tot dusver gelewer – ek het dit sopas gelees.

     • Ratel

      O, dankie Riempies. Ja ek het toe nie doodgeslaap nie.

   • JohannSchutte

    Hys die vlag, spoeg op jou hanne en tel op jou geweer (Piet Pompies, die praktiese politikus van Postmasburg)

   • Riempies

    Die annerou – (dis nou as jy met my gepraat het en nie met Henkst nie n;-)

    Ek moes hierdie stuk van Johan Goosen twee keer deur lees en nog n paar keer daarna terug gaan om seker te maak ek het reg begryp terwyl ek my kommentaar geskryf het.

    Ek hou veral akademici baie fyn dop hulle kan met woorde speel soos ek saam met ander tieners in n kringetjie “10 voet in die put gespeel” het, tot jou hart by jou keel wou uitspring as jy met die “regte” ou in die middel van die kringetjie beland het 😉 in die geval by die strekking van hulle woorde uitgekom het.

    • jas stegmann

     Riempies, Goosen het jou so uitgeput dat jy hom vir “Johan” aansien en vergeet sy naam is Danie. Maak in elk geval g’n verskil, omtrent dieselfde verskil as tussen “liberalisme” en “demokrasie”, as ‘n mens vir Ratel (met ‘n netjiese opsomming!) kan glo.
     Ja, Afrika neuk maar met Westerse politieke teorie en teoretici (filosowe). Dit smaak my daar is iets soos ‘n ideële laboratoriumtoestand vir die bedink en formulering van Westerse politieke teorieë. Maar daarmee spot ou Rob en ou Jacob, vir wat met ‘n ruimtetuig deur die politieke lewe van Afrika gaan as jou bloed- en vraatsugtige volgelinge dit met assegaaie, kieries, toordokters en gesteelde- en deur-die-staat-uitgereikte vuurwapens met behulp van ‘n NDR vir jou doen.
     Nietemin, dankie vir Danie Goosen wat met die paar vrae bo alles aan ons tuisgebring het dat Westerlinge en Afrikane (en Oosterlinge) verskillende politieke tipes is. Ons moet seker maar so nou en dan deur goedbedoelende teoretici soos Danie Goosen aan die grondtrekke van die Weste se politieke teorie herinner word.

     • Riempies

      Jas dankie vir die reghelp gaan dit gou regmaak asook my verskoning aan Danie Goosen. Terwille van verdediging vir my
      blabs Danie, was jy ook tot n mate verantwoordelik in die sin dat jy my verplig het om buitegewoon deurdringend te dink. 😉

    • Dieannerou

     Riempies ek het my skrywe eintlik aan jou gerig maar agv ‘n vingerfout het dit toe nou nie so gewys nie. Maar weet jy wat ek dink die manne moet nou nie die afrikaner uitput met hulle hoogs filosofiese debatte nie want dit spreek nie die daaglikse probleme aan waarmee afrikaners worstel nie.

     Dit sal beslis veroorsaak dat die afrikaner gaan sê ag nee wat om heeldag te sit en speel met groot woorde sit nie kos op my tafel nie en is ook nie ‘n waarborg vir my nageslag se toekoms nie hier word weer net gepraat en gepraat.

     • Arnieann

      Wat is “standaard” Afrikaans.?
      Dìt wat ons kommentaar op lewer, of is dit Hoog Afrikaans?
      soos in hoog Hollands.

 • JohannSchutte

  Die vermoë om die obskure te herfraseer is `n voorvereiste vir promovering in die ‘akademie’. As jy die herinterpretasie so `n bietjie van `n teologiese geurtjie kan gee, des te beter.

  Wat `n lot boktos.

  • jan

   Stem!
   Dit is soos om ‘So ry die trein – Kimberley se trein’ op ‘n baie groot kerkorrel te speel.
   Maar die slot is tog waar – ek sal maar vir die VF loop stem en dit aan die Here opdrae. 🙂

   • Rooikop

    Dit herinner my aan ‘n alternatiewe weergawe van “Twinkle twinkle liittle star”

    Scintillate scintillate globule vivific
    Feign would I fathom thy nature specific
    Yonder aloof in aether capcious
    Resembling a gem arbonaceous

    • Ratel

     Dankie Rooikop. Nou moet ek weer gaan le.

    • JohannSchutte

     Lekker gelag dankie.

     Two young persons of opposite genders, proceeded toward the apex of a natural geologic protuberance. The purpose of their expedition was to procure a sample of fluid hydride of oxygen in a large vessel, the exact size of which was omniously omitted from the record. As the male person precipitously descended, he consequently sustained severe damage to the upper cranial portion of his anatomy. A similar fate befell the female, who immediately after the male person, performed a self-rotational translation oriented in the same direction having been traversed by the young man.

     • Rooikop

      Giggel Giggel 🙂

    • Arnieann

     Rooikop, ons is verbied om obskure taal te gebruik.
     Di’s nou laaste nê !!

  • Rooikop

   Groot woorde om die niksseggende boodskap mee weg te steek.

   • Opportunis

    Ek kon dit self nie beter gestel het nie. Inderdaad vervelig en nikssegend.

  • Opportunis

   Bravo, Johan.

 • Riempies

  Vir n realis soos ek was dit werklik veeleisend om
  die volle strekking van hierdie artikel te begryp en te evalueer. In kort begryp
  ek dit so: Sonder deelname aan die demokrasie is ons gedoem dus moet ons die
  “beste van n slegte saak maak” en in die huidige bestel vir ons n plekkie
  uitkap.

  Sou ek reg verstaan is my vraag: Is dit nie juis
  wat ons al die afgelope 20 jaar poog onder pynlike omstandighede sonder
  enige sukses nie?

  My volgende stelling is dat gegewe die groot
  onoorbruglike gapings tussen die verskillende bevolkingsgroepe

  is deelname aan hierdie “demokrasie” interme van
  bonum commune n doodgebore droom niks meer en niks minder nie. Perslot van
  rekening moet die begrip “demokrasie” eenvorming begryp word deur alle
  deelnemende partye – asook as sulks funksioneer, wat nie die geval is
  nie.

  Daar bestaan, na my mening, geen gelykmaker tussen
  demokrasie wat vir sekere groepe werk – en outokrasie wat vir ander groepe werk
  nie. Demokrasie word oor die afgelope 20 jaar op alle terreine daagliks verkrag
  deur outokratiese magsbestuur. Kan mens dus nog hoegenaamd na die bestel in die
  NSA as demokraties verwys?

  • JohannSchutte

   Wat jy hier sien is kultuur in primale kreet.

   Die serieuse oogkontak en teatrale handgebare is die beskawingsmanifestasie van dieselfde evolusionêre impuls wat hoenderhane dryf om hul outoriteit en selfvoldaanheid te demonstreer.

   Kyk maar na Wannie Carstens se foto van so `n paar artikels terug. Dis omtrent `n spieelbeeld.

   Wat hy natuurlik wil hê is dat ons almal saam onder sy leiding spekuleer oor hoeveel engele op `n kopspeld se punt sal pas. Terwyl Rome brand.

   • Riempies

    Ek het jou metafore baie kostelik gevind en lekker
    gelag tot ek die erns besef met jou “Terwyl Rome brand”

    Rome brand inderdaad en nog tot op datum is niks
    meer bereik, as net baie praat nie.

    • JohannSchutte

     Plato was vir TWEE jaar op sy dink-klip geimmobiliseer deur die tergende vraag na watter kleur blommetjie van die ‘yesterday, today and tomorrow’ respektiewelik die verlede, hede en toekoms verteenwoordig.

     Hy het die antwoord gekry, maar gesukkel om dit oor te dra.

 • Arnieann

  Ek sien eerder kans vir selfbeskikking as om hierdie skrywe te verstaan.

  • Marthinus

   Ons sal Aristoteles se demokrasie herontdek sodra ons selfbeskikking het ja.

  • Dieannerou

   Arnie dis nou “plain and simple” gesê en dis al wat ons wil he nie nuttelose debatte om te kyk wie ken die HAT die beste nie.

 • Rooikop

  Demokrasie soos ek dit verstaan beteken dat ‘n groep mense ‘n invloed kan uitoefen op hulle omstandighede deur ‘n regering aan te stel wat na HULLE belange omsien. Indien die regering dan NIE na hulle belange omsien nie, dan is dit vir die mense moontlik om daardie regering te vervang met een wat wel in hulle belange omsien. Hierdie werk net in ‘n samelewing waar mense dieselfde waardes handhaaf en redelik eendersdenkend is.

  In ZA het ons ‘n enorme massa wat oor ‘n hele aantal klein groepies aangestel is. Hierdie regering dien dan die belange SLEGS van sy eie ondersteuners (natuurlik want dit hou hulle mos aan bewind). In die meer beskaafde wêrelddele word hierdie aangespreek deur minderheidsregte in wetgewing vas te vat. In die land waar ons bly is dit juis andersom (Ek wil nie nou in ‘n gesprek daarin gaan nie)
  Met ander woorde vir die AFrikaner blanke is daar GEEN demokrasie nie. Ons het ‘n groter kans om almal bloubulhorings te groei as om iets in die huidige politieke bestel te verander wat dinge vir ONS sal beter maak. (inteendeel enige iets wat ons vir blanke afrikaners wil doen word as rassisme afgemaak)

  Ons leef dus in ‘n diktatuur van die massas. Of soos ons dit spottenderwys noem ‘n “demockery”.
  Hierin is Dr Dan 100% korrek dat werklike demokrasie in ZA nie vir die Afrikaner bestaan nie.

 • Rebel

  Kom ons raak meer prakties en kom by die punt: Wys vir ons gesonde demokrasieë waar n verskeideheid van kultuurgemeenskappe VOLLE erkenning geniet. En onthou, n taal of kultuurgroep is so sterk soos sy instellings.

  • Jon Low

   VSA. Nieu-Seeland. edm.

   • Rebel

    Nee, Jon, in die VSA en Nieu-Zeeland sal jy vinnig moet verengels. Hul kulturele diversiteit word anders gemeet. Baie vervelig en oninteressant sou ek sê. Alhoewel Spaans tans sterk deurkom in dele van die VSA. Net tragies dat die ryke Indiaanse kulture tot niet gegaan het. Graag sou ek wou uitvind oor die Maories in Nieu Zeeland.. of het hulle nou net lewende museumstukke geraak? Het hulle taal bv nog enige nut of waarde?

    • JohannSchutte

     Hulle doen hier `n ding bekend as die ‘Haka’. Dis soortgelyk aan ‘jamblikke-visblikke’ of ‘die besem’. Dis ook soortgelyk aan ‘cheerleading’ in die VSA.

     En hulle dink hulle intimideer jou deur vir jou skewebek te trek.

     • Rebel

      Ja.. ken die Haka.. maar is dit al wat hulle kan wys van hulle kultuur? Dan spog Engelssprekendes nog oor hoe hul taal die wêreld verower het.. totaal gevoelloos en sonder n gewete. Ons gaan dit net hier stuit! Maar hoe?

    • Jon Low

     Hulle het darem hul eie Maoritalige TV-kanale, radiostasies, skole waar dit die voertaal is, en die taal en kultuurtradisies — soos die haka — word landwyd in skole bevorder en uitgevoer.

     Maar “verengels” beteken ook nie ‘n klakkelose gekleef aan en die gestreef na die kultuur van Engeland nie — die Amerikaner, Australier, Kanadees, Suid-Afrikaner en Nieu-Seelander leef eiesoortige kulture uit, dog almal met Engels as hul hoof-voertaal en moedertaal.

     • Rebel

      Jon, ek kry twee boodskappe uit hierdie kommentaar van jou. Jy is ook moedswillig, want jy vermy die term Afrikaner en Afrikaanssprekenheid. Ons kan nie in n debat gaan as jy nie vanuit hierdie perspektief daarna wil kyk nie.

     • Jon Low

      Ek gee net feite. Jy kan jou eie gevolgtrekkings maak.

     • Rebel

      Yes, i have, thank you. May you have a blessed day!

   • Götterdammerung

    Hallo Blip – kom jy nou hier gorrel nadat jou kosbare Nazipes hulle Nuus24 webwerf verwyder het? Hoe gaan dit met die onderwys daar in Wanganui Paul? Versigtig nou, IP adresse lieg nie

    • 11petrus2

     Ek sien hy piets my…..IP adresselieg nie

     • Götterdammerung

      Hanteer hom maar net met die nodige minagting wat hy verdien. Lank gelede toe ek nog dom genoeg was om op Nazipes se kommentaar blaaie my opinies te lig het Paul my probeer aanvat oor die Marikana salarisverhogings. Ek het hom so opgerol gehad hy het sommer sy kommentaar verwyder en tersluiks ‘n nuwe naampie – Maka Drama – aangeneem het. Kyk maar watter tye lewer hy kommentaar – wanneer die skole in Nieu Zeeland uitkom

     • Arnieann

      Is dit nie dalk kaaskop land nie??

    • Jon Low

     ??

     • Götterdammerung

      !!!!

   • Boerseun.Z.A.R

    Watch the movie “Once were warriors”

    Did you know the Dutch discovered N.Z.

    • Arnieann

     Stuur hom ‘n Chappy wrap.

     • Boerseun.Z.A.R

      Postage in SA is expensive,imagine to Perth?

     • Arnieann

      Make it a “Return to sender
      The GPO Flappies will be non the wiser.

     • Boerseun.Z.A.R

      The heading will be To: Jon Low/Oom David/Richard/Die Vader
      NZ.

   • Arnieann

    Hoekom kry ek daai snaakse Hollandse kaas reuk???

    My neus het my nog nooit in die steek gelaat nie.

 • Ratel

  Aa, “Demokrasie” in Afrika. Voorgehou aan die massas as die wonderkuur en die redding van van almal. Almal sal vry wees, almal sal ‘n werk he, daar sal verantwoordbaarheid wees en elke burger sal gelyk wees voor die reg.
  Elke persoon kan ‘n leier van sy keuse kies wat na sy belange sal omsien en elke persoon sal ‘n aandeel he in die gesag wat oor hom aangestel word. “Demokrasie” sal kos op die tafel sit en kinders die nodige onderrig gee om goeie werkers te wees. “Demokrasie” sal vir ons die warm en veilige wete dat daar ‘n regering is wat deur ons gekies is om in ons beste belang op te tree. “Demokrasie” beteken dat die leiers verantwoordelik met ons geld sal werk en daardie geld in ons belang sal bestee, en dat hulle aan ons as kiesers verantwoording moet gee. “Demokrasie” gee ons ‘n Polisie en ander staatsmasjinerie wat ons sal beskerm en koester, en wat ons grense veilig en dig hou. “Demokrasie” sal die beste wette maak wat die bevolking se belange op die hart dra. Die bedrieglikheid van “demokrasie” in Afrika.
  Demokrasie is nie die papier werd waarop die stembrief getik is nie. Beslis nie in Afrika nie.
  Demokrasie beteken dat ‘n volgende groep trogvarke weer die kans gegun word om in die gloed van absolute mag te kan baai, en dat hulle op hulle beurt die sleutels tot die staatskas in die hande kan kry en dit te kan gebruik soos wat ek my eie beursie oop en toemaak. Dat hulle die absolute mag van die brutale staatsinstellings teen die groep kan gebruik wat hulle aan bande wil le en tot verantwoording wil roep. Demokrasie beteken dat die groep wat die meeste Kentucky en T-shirts kan uitdeel, verseker gaan wees dat hulle die volgende groep gaan wees wat tot ‘n koninklike adelstand verhef gaan word. Met al die ongebreidelde mag en statuur wat daarmee saamgaan.
  Demokrasie beteken dat ‘n bokwagter met standerd sewe, vyf vroue en vyf en dertig kinders, ‘n huis van R217 000 000.00 kan bou, net omdat sy kiesers so se.
  Afrika is nie opgewasse teen demokrasie nie, net soos wat hulle nie opgewasse is teen kommunisme, of fasisime, of diktatoriaalskap nie. Demokrasie werk net vir die trogvarke en die narre wat verkies word, dit doen absoluut niks vir die kiesers nie. As jy van Piet wegvat om vir Sipho te gee, kan jy altyd op die ondersteuning van Sipho vertrou. Twee wolwe en ‘n skaap wat stem om wat vir aandete te he.
  Skoolkinders kan nie vertrou word om die skoolreels te maak, net omdat hulle die meeste is nie, hoe kan ‘n land dit bekostig?
  Net omdat daar ‘n skyn van effektiwiteit aan Afrika demokrasie gegee word, beteken nie dat dit effektief is nie, krap net ‘n bietjie die verf af en dan begin die korrupsie en absolute magsvergrype daaronder deurskyn.
  Afrika kan nie met demokrasie oorleef nie. Afrika lande met al die potensiaal in die wereld word gereduseer na rioolplase van geweld en magsvergrype, met “warlords” wat gerieflik die rol van regerings oorneem nadat “demokrasie” dit verdoem het.
  As ons nie oor onsself gaan begin regeer nie, gaan ander dit vir ons doen, maar onder Afrika-demokrasie gaan ons nie oorleef nie.

 • JvNk

  Kom ons som dit op: ‘n Demokrasie waar tien leeus en een bok stem oor wie op die spyskaart is nie, het nog nooit, en sal ooit, kan werk nie. (Die metafoor is eintlik nie baie goed nie want leeus is intelligenter as bokke – dis meer ‘n miljoen bosluise en een hond wat stem wie se bloed gesuig moet word.)

  • sjert

   JvNk
   Mynsinsiens en loshande die beste, kortste en sinvolste kommentaar oor die onderwerp.
   Die ‘denkers’, ‘filosowe’ en ‘navorsers’ wat soos Piet Lapkop en sy pelle alewig eenvoudige onderwerpe so be-gorrel dat ‘n kommin boks/dwis naderhand soos ‘n kartonboks wil lyk, bly maar ‘n koddige ding.
   Om nie eers te praat van al die perdedrolle wat gewoonlik na sulke pogings as vye gesmous word nie.
   Die naturelle van hierdie agtergeblewe vasteland kan nie eers ‘n slaggat regmaak nie. Hoe op aarde sal die siele dan nou al hierdie modelle, filosofeë en begrippe gekop kry, sodat ons besigheid kan praat???
   tsk tsk
   🙂

 • Koos Willeboer

  Die swartes verwerp Westerse of Eurosentriese kultuurwaardes. Waarom het hulle dan die Westerse waarde van “Demokratiese regering” so geredelik aanvaar? Maar natuurlik omdat die demokratiese stelsel uitsluitsluitlik berus op koppetellery, d.w.s getalle. “We have got the powa, because we have got the nambas”. En hierdie demokratiese opset, gebasseer op getalle het hulle natuurlik instaat gestel om te roof en te plunder na hartelus en vir die elite om hulleself op die mees skandalige manier te verryk. Daarom wil ek die metafoor van JvNK heelhartig onderskryf: ‘n Miljoen bosluise en een hond.

  • Rooikop

   Korrek. Die een wat die vinnigste teel het die meeste mag.

 • Krygspraktisyn

  Ek hoop nie Mr Goosen het hierdie skrywe op papier gepen nie, dit sal die grootste vermorsing van ons nutuurlike bronne wees in die geskiedenis.

  • Arnieann

   Selfs boekwurms sal dit nie oorleef nie.

  • Riempies

   Krygspraktisein – jy moes soos deurgedruk het (soos ek) en dit gelees het tot jy dit verstaan het – dan sou jy nie so gefrustreerd gevoel het nie.

  • Krygspraktisyn

   Riempies – my problem is die volgende. Wat help die bespreking van hoe n demokrasie moet werk eenige iemand. SA is nie n demokrasie nie. Ons kan mekaar probeer troos met besprekings soos hier bo of ons kan begin dink soos die vyand en aanpas om hul kultuur en denke teen hul te gebruik. Ons klou vas daaraan om intulektueel na die land se vraagstukke te kyk, die swart afrikaan doen net en daarin le sy sukses

 • Hans DieHammer

  Interessante vraag.

  Eerstens, demokrasie kan nie werk waar die burgers nie die “reg van onttrekking” het nie. Wat gebeur waar hulle stem eenvoudig nie gehoor word nie. Se ons maar vir hulle sterkte en probeer weer met die volgende verkiessing (waar julle maar weer julle agterente gaan sien)?

  Burgers behoort die reg te he om om van enige bestel te onttrek wanneer hulle stem nie meer gehoor word nie. In die opsig is Dr. Roodt dus korrek met sy siening dat selfbeskikkingdie enigste uitweg is.

  Ek se bogenoemde op die veronderstelling dat ons berus by ‘n demokratiese bestel, wat ek nie noodwendig voorstaan nie.

  Aristoteles het demokrasie gesien as ‘n perversie van die sogenaamde “polity”, ‘n stelsel waar die staat deur die burgers tot voordeel van almal administreer word. Volgens Aristoteles dra ‘n demokrasie die belange van die behoeftiges op die hart, en nie die behoeftes van almal in die staat nie.

  Verder meer, ‘n demokratiese staat dra die kiem van sy eie ondergang. Elke idioot wat ‘n kruisie kan trek het die reg om te stem, sonder om hoegenaamd enige van die vraagstukke/probleme van die dag te verstaan. Hulle verstaan nie eers dat hulle stem nie werklik ‘n impak op die bestuur van die land het nie, alledaagse beleidsrigtings en besluite word deur die burokrasie uitgevevoer, en deur die regsbank afgedwing.

  Ek dink dit lei dan na wat ons in SA sien. Effektiewelik ‘n aristokrasie, wat opsigself nie problematies is nie, behalwe dat ons die perverse vorm daarvan het in die vorm van ‘n oligargie. Die blote feit dat ons nie ‘n aristokrasie van bloedverwantskap het nie beteken nie dat dit nie ‘n aristokrasie is nie. Die hedendaagse aristokrasie word eerder gedefinieer deur nepotisme, wie ken vir wie en wie was wie se rug.

 • 11petrus2

  Wonder of die Vermaarde prof Van Unisa al Van Resolusie 303 gehoor het. Daarmee het die Heilige Anglosaksers n Ryk opgebou met ongekende en skandalige “business opportunities” tot eie Voordeel. Sedert WO11 smous hulle met n nuwe”product”in Afrika en elders naamlik “democracy” en sit Afrika/Suid-Afrika nog steeds ore aan. Die Angelsaksiese truuk: Sit die honde aan die baklei om n demokratiese karkas , gryp dan die murgbeen en fillets en glip ongesiens London/NY toe……terselfde tyd hou dit dan die nuwe geslag trogarke aandeelhouers afstandelik teVrede….en die bou Van nuwe glaskastele floreer in London !!!!!

 • Götterdammerung

  Demokrasie soos voorgestaan deur liberaal verkramptes en akademici wat ver verwyderd is van die wêreld se realiteite is ‘n hersenskim. Wat wêreldwyd wel aan die gebeur is, is dat demokrasie vervang is deur Kakistokrasie – of te wel bekend in platvloerse Amerikaans as Idiocracy – waarby die oningeligde, onopvoedbare, nie-bydraende gepeupel leiers en ‘n politieke bestel verkies wat nooit as te nimmer in enige ordelike en logiese wêreld sou bestaan nie maar wat wel voldoen aan die gepeupel se populistiese houding jeens die eie ek – selfbejammerend, lui, jaloers en gulsig. “When the inmates take over the management of the Asylum”- dis nie demokrasie nie, nie eers in akademia se wildste drome nie maar wel ‘n afskuwelike gewaarwording van die oppasser-staat. Demokrasie het die gewoonte om homself te vernietig –

 • Matt Heyns

  Hy vra: Is dit nie
  vir Afrikaners vandag van die aller grootste belang om juis nou vir die
  demokratiese gedagte voorspraak te maak nie. FW de Klerk se gewaande deelnemende
  demokrasie sou verder versterk word deur die beginsel van ‘n regbank,
  waar nie die regering nie, maar die reg opper magtig is. Hy het geglo alles is
  gedoen om misbruik van mag deur die meerderheid te verhoed. Ter loops, FW de
  Klerk was op ‘n tyd stip ons land se president!

  • Arnieann

   En toe “Fire” hy homself.
   En skielik was apaaaatheit toe nie so ‘n gruwel as wat almal gereken het nie, volgens hom.
   Toe word hy weer van vooraf gebliksem.

  • Rooikop

   FW de Klerk en sy makkers het nie gedink nie. Ek het toevallig met mense gepraat wat by die samesprekings was (van die ander kant af). Hulle het teenstand verwag maar Roelf en bende was totaal onvoorbereid en onbeholpe. Die opposisie kon amper enige iets vra en die spul het toegegee! FW en kie het “geglo” maar nie hulle huiswerk gedoen nie. Hulle was en is seker nogsteeds heeltemal uit voeling met dit wat tussen die gewone mense aangaan (blank en swart). Cyril en kie het toe lekker vir die spul met die kous oor die kop huistoe gestuur en ons moet die gelag betaal.
   Wat FW nie mee rekening gehou het nie is dat die reg ook getransformeer word.

   Met hierdie halfhartige onderhandeling het hulle ons kans om aan ‘n demkrasie deel te neem wat vir ons ook sou sorg heeltemal verspeel. Groot idees maak nie dinge werk nie. Dit is die UITVOERING daarvan wat dinge tot stand bring. FW het net GEGLO sonder om die HOE OM TE DOEN daarby te sit.

   • Liberal Repellent

    Ek dink FW & Kie het presies geweet wat hulle doen en hulle het dit gedoen as betaalde onderdane van die Geldmag. FW & Kie is ‘n spul gewetenlose en verraderlike adders. Niks anders nie.

 • Matt Heyns

  FW de Klerk het geglo wit oorheersing van die ekonomie, die weermag en die burokrasie sou ‘n veilige raam werk bied waar binne die ANC by politieke en burokratiese strukture van die staat betrek sou kon word sonder om ‘n fundamentele verandering in die karakter van die staat tot gevolg te hê. Hy het die pot mis gesit. Kyk hoe lyk die aaklike karakter van hierdie einste sameste staat vandag!

 • Matt Heyns

  …….de Klerk beweer destyds: Dit is sy oortuiging die ANC het geen gevaarlike verborge agenda nie want wesenlik is hy ‘n betroubare vennoot in die ontwerp van ‘n demokrasie in SA. Binne vyf jaar hier na het de Klerk en sy party die politieke toneel verlaat.

  • Rooikop

   Duidelik was hy HEELTEMAL uit voeling met die werklikheid.

 • Matt Heyns

  Jy seg: Afrikaners ly aan ‘n gebrek aan demokratiese deelname met die oog op die verwesenliking van die gemeenskaplike goed. My redes is: Omdat ons nie die
  selfde nasie deel nie sal ons nooit die selfde staat lief hê nie. Byna aan die
  bo punt van die Václavské Námestí dui ‘n groot aantal kêrse en gestolde kêrs
  was aan waar Jan Palach homself in 1969 verbrand het uit protés teen die Sowjet
  inval van ‘n paar maande tevore. Sodoende kom ‘n vlugtige lente op skokkende
  wyse tot ‘n einde. Magsdeling, partisie en selfregering is vandag aan die orde
  van die dag. Etniese selfregering is vandag die enigste grondslag vir vrede in
  SA. Elke étniese groep of volk behoort sy eie selfbeskikking te hê. Die unieke
  Boere volk moet sorg dra hy bekom die toepaslike menseregte as minderheid om selfbeskikking te bewerkstellig. Viva die Afrikaner volk viva!

  • Rooikop

   Etniese selfregering – Hiermee stem ek saam.

   Ek wil nie deur die volk oorheers word nie – net soos ek nie oor hulle wil heers en vir hulle verantwoordelik wil wees nie. In so ‘n bestel kan ‘n mens in vrede as bure saamleef waar elkeen sy eie kultuur, taal en godsdiens kan handhaaf.

 • Liberal Repellant

  Demokrasie is ‘n sisteem deur Westerlinge (Blankes) uitgedink & ontwerp alleenlik vir ‘n beskaafde Westerse samelewing, naamlik vir een ras – die blankes. Demokrasie was nie, en IS NIE bedoel vir ‘n multi-rassige (of sogenaamde “nie-rassige”) samelewing nie. Daarom sal demokrasie NOOIT werk binne Afrika of binne Aapzanië se sogenaamde “nie-rassige” (multi-kulturere) samelewing nie. Dit is absurd en moronies om van ‘n demokrasie te praat in Aapzanië, want dit kan nie bestaan of funksioneer nie. Demokrasie kan alleenlik werk en bestaan in ‘n land waar daar alleenlik Blankes (Westerlings) woon, naamlik in ‘n Westerse land. So… vir enige iemand wat Aapzanië as ‘n sogenaamde “demokrasie” wil beskryf… só ‘n persoon is van sy trollie af.

  • Willem De Jager

   Ek stem saam dat die Suid Afrikaanse “demokrasie” ‘n klug is maar ter selfdertyd bevind ons ons in Afrika, Die swart kontinent. As ons so sterk daaroor voel om in Afrika te woon dan sal ons minder krities teenoor ons mede-Afrikane moet staan. Om Afrika te beswadder gaan nie die Afrikaner se situasie verbeter nie en om weer oor ander te regeer is die laaste posisie waarin ek wil wees.

   As ons in ons bestaande dorpe en stede wil bly dan sal ons aan die “demokrasie” moet deelneem want ons is eenvoudig te versprei om ‘n meerderheid in enge geografiese gebied te vorm. Alternatiewelik sal ons daadwerklik die strewe tot selfbeskikking moet verwesenlik deur fisies op ‘n gegewe plek soos Orania te versamel.

   Wanneer ons onafhanklik is van Suid Afrika, die Rand se goud, die kus, Pretoria, die wynlande, swart arbeid ens. dan hoef ons ons nie meer oor die mislukte demokrasie te bekommer nie.

 • Matt Heyns

  Wat het die Afrikaner verwag as nie een politieke party by die grondwetlike onderkonkelinge namens die Afrikaner gepraat het nie. Die beginsel van regte vir minderhede, waaroor die leiers van die vorige bedeling so hoog op gegee het, het hoe later hoe meer in die sand verdwyn. Die tyd om te dink is vir die Afrikaner verby. Die Afrikaner moet besef hy het deur sy eie toe doen in ‘n toestand van feitlik totale verlies aan politieke inspraak beland en net hy, die Afrikaner per se, sal moet sorg dra hy kom met vernude self respek daar uit. Ek verwag nie van die Afrikaner om my agter na te praat nie. Ek versoek die Afrikaner om ‘n proses van denke en nadenke aan die gang te sit wat moet deur suur tot almal wat in wisselende grade van verbondenheid hulself Afrikaners noem. Wat help ‘n bloedige stryd teen oorheersing destyds as ons nou so traag is.

 • Matt Heyns

  Demokrasie en mense regte is universele menslike aspirasies maar die Afrikaner moet besef in SA, ‘n een party dominante politieke bestel, is daar weinig sprake van demokrasie. Elke staat het immers die onvervreembare reg om sy eie politieke en ekonomiese stelsel te bepaal.

 • Matt Heyns

  Die liberale demokrasie het die gesag staat en sosialistiese sentrale beplanning vervang maar SA sukkel om die kloutjie by die oor te kry. Die bevatlikheid van demokrasie, op die patroon in die Weste as opvolger van die ideologiese konflik van die koue oorlog, word nie deur almal aanvaar nie. Wat is die omvang en duursaamheid van die gewaande demokrasie in SA waar dit voorheen nie die gevestigde orde was nie. ‘n Liberale konstitusionele demokrasie het nog nie in Afrika wortel geskiet nie. Waar om sal dit in SA gebeur.

  • Liberal Repellent

   Dit kan nie en dit sal nie, want demokrasie is ‘n Westerse stelsel ontwerp deur Westerlinge (Blankes) vír blankes. Dit werk nie in Afrika of met naturelle nie… en demokrasie sal ook nooit vir of met hulle funksioneer nie.

 • Matt Heyns

  Afrikaners ly aan ‘n gebrêk aan demokratiese deelname met die oog op die verwesenliking van die gemeenskaplike goed seg jy. As jy die vlag, die nasionale lied en die ander vreemde goed in gedagte het is daar min Afrikaners wat opgewonde raak daar oor. Hierdie goed is bedoel vir die reenboog gewaande nasie en durf nie in ons
  Afrikaners keelgate af forseer word nie. Demokrasie wys maar net ‘n regering aan terwyl konstitusionele liberalisme vryhede en regte waarborg. Demokrasie versamel mag en wend hierdie mag aan terwyl konstitusionel demokrasie gaan oor die beperking van mag van die meerderheid in ‘n een party staat soos SA.

  • Liberal Repellent

   Demokrasie kan nooit en sal noot in Afrika werk waar daar naturelle / nie-blankes in die samelewing teenwoordig is nie. Demokrasie is nie ontwerp of geskik om te funksioneer waar nie-blankes deel is van die samelewing nie. Demokrasie is ‘n Westerse stelsel, ontwerp deur Westerlinge (Blankes) om alleen Westerlinge (Blankes) te akkommodeer. Net ‘n moroon praat van ‘n “demokrasie” in Afrika.

 • Liberal Repellent

  Slegs links-liberale, geneties gestremde koolkoppe glo in die Teosofiese / liberaal-humanistiese (sataniese) beginsels van inter-rassige “vryheid, gelykheid, broederskap, verbroedering, versoening en vermenging”. En net ‘n moroon glo dat rasse (almal) mekaar se sogenaamde “medemense, gelykes, naastes en broers” is. En net so glo sulke idiote dat deomokrasie ‘n stelsel is wat in Afrika kan werk met ‘n “reënboognasie”… terwyl demokrasie ‘n Westerse stelsel is, deur Westerlinge (Blankes) ontwerp, alleenlik vír ‘n Westerse (Blanke) samelewing. Demokrasie kan nooit en sal nooit funksioneer binne ‘n rasgemengde samelewing nie. Nog minder sal dit werk in Afrika. …En diegene wat sê dat dit kamstig in Afrika werk, lieg.

 • steve hofmeyr

  Briljante kommentaar en deeglik verwoord. In gesonde, nugtere volwasse demokrasië is daar dalk nog spasie vir minderhede en hul heil,maar ons s’n tel beslis nie daaronder. Hierdie is een demokrasie waar jy verniet vra om nie gedemoniseer of gedomineer te word met jou eie geld en prestasies nie.

 • Koos Willeboer

  Wat duidelik blyk uit die meeste van die skrywes hieronder is dat daar in Suid-Afrika weinig of geen sprake is van demokrasie nie en dat demokrasie hier trouens net nie bestaanbaar is nie. Wat ons hier het is gewoon ‘n rasgedrewe diktatuur van die meerderheid. Dit gaan onder die swartes nie daarom om die beste keuse tussen verskillende politieke alternatiewe te maak nie, maar bloot om die party aan die mag te hou wat die beste kanse het om die witman onder te ploeg. Van die “liberale demokrasie” van FW De Klerk en sy lakeie het net mooi niks gekom nie.

  • Riempies

   Ja Koos en Fw de Klerk is ook presies soos Judas Iskariot besig om te verdwyn om nooit weer van gehoor te word nie.

 • Götterdammerung

  @Gaelic_Norseman: The quote and catchphrases use to defend democracy always sound like they would go well on a hallmark card. Pure sentiment.

  • Gas

   ‘n Nugter stem! Demokrasie net soos diktatuur is ‘n voorwendsel vir humanitêre imperialste.

 • eduard

  “Remember democracy never lasts long. It soon wastes, exhausts and murders itself. There never was a democracy yet that did not commit suicide.” John Adams – Letter to John Taylor 15/4/1814.
  “Freedom is not free; free men are not equal, and equal men are not free.” Richard Berkeley Cotton.
  “The tyranny of a principle in an oligarchy is not so dangerous to the public welfare as the apathy of a citizen in a democracy” Montesquieu 1748.
  “To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticise.” Voltaire.

 • jan

  Die Imperiale Vrymesselaars se ABO offensief het in 1913 ‘n paar swart volkstate en een veelrassige reenboog staat onder Wit regering tot stand gebring – na die vernietiging van die twee Wit demokratiese Volkstate [Tvl en OVS ]

  Verwoerd et al se veelvolkige [lw NIE veel-Rassig nie ] demokrasie is deur die Wit Bokryers vervang met ‘n Wit minderheids diktatuur van Nazis.

  Dit het 40 jaar geneem vir die wittes om die wit diktatuur te omskep in ‘n swart meerderheids diktatuur.

  Die wit minderheidsdiktatuur oor wittes kanker en regeer steeds voort in Afrikaanse Monopolitiese Perswese.

  Nou is die VVK en Orania besig met konkrete selfbeskikking terwyl die Pers Monopolie gelukkig geweldig deur tegnologiese gekonfronteer word op die Kuberruim.

  Die bevrydingsgeveg tussen lig en duisternis begin nou gestalte kry in die feit dat Atlas Naspers begin nou selfs die rassistiese psigopatiese soldate van ons beste gevegseenheid ooit, 32 Bataljon, ontplooi teen hul eie mense. … soos wat hoeka hulle en die NP- diktatuur se gewoonte vir 40 jaar reeds was.

  Is my opsomming reg of verkeerd Hmm?

  • Liberal Repellent

   Die “bottom line” is dat wittes en swartes (of blankes en nie-blankes) hoort van die begin af nooit saam in een land nie. Wittes moet hulle eie land en regering hê, en swartes moet hulle eie land en regering hê (…as die naturelle ooit in staat is om so iets te hê). So… dit moet wees Totale Apartheid – op beide geestelike sowel as fisiese vlakke. Geen verbroedering nie, geen vermenging nie – op beide geestelike sowel as fisiese vlakke. Dit is al resep.

  • jan

   Nobelpryswenner Milton Freedman het hierdie kernwaarheid waarop selfbekikking en vryheid basseer is, kryt geraak:

   Politieke vryheid is alleen moontlik in ‘n vrye mark.en vice versa. Die twee is die twee kante van dieselfde munt – is dus interafhanklik en moet by mekaar pas. Maar die Staat het 10 absolute funksies om ‘n Vrye mark te verseker:

   Wet en Orde
   Anti- monopolisties
   Grensbeheer en weermag
   Afdwing van kontrakte
   Waarborg van eiendomsreg en privaatheid.
   Streekse beplanning
   Voogdyskap oor hulpbehoewendes
   Onderwys opleiding maar nie opvoeding nie
   Sertifisering en standardisering
   Gesondheidsdienste voorkomend, rehabiliterend,, kuratief,en epidemiese bedreigings

   Toe het Dr Verwoerd met veelvolkige demokrasie die meeste welvaart en vrede ooit in Afrika geskep met ‘n bypassende pasmaak ekonomiese model van Prof Sadie se beheerde markte.

   Dis waarmee Orania besig is : Veelvolkige demokrasie in plaas van veelrassige diktatuur.

   • Liberal Repellent

    Dit is nie volledig nie. Daar moet nog een beginsel bygevoeg word : Slegs Blankes in hulle eie soewereine Blanke land met ‘n Blanke regering. Geen (inter-rassige) vermenging of verbroedering op enige vlak (fisies of geestelik) nie. Punt.

    • jan

     Daarom moet jy AL jou werk self doen oom Sammy Bock. Daai beginsel is reeds 20 jaar vas in Orania Boet.

     Maar een ding is baie seker dat ek nie sal verbroeder met die grootste boosaardigste katastofe van ons Boerevolkie nie naamlik die wit Gay Vrymesselaars nie en ook nie met die Wit Nietzhe Nazis nie. Dan is dit veel veiliger tussen die swart barbare wie ek ken met hulle agtergeblewe beperkte boosaardigheid.

     Wittes is ons grootste vyand en die oorsaak van die ABO en die 20ste eeu getuig van die wittes se onoortreflike boosaardigheid as mens dink aan die bombardement van Dresden alleen en die moord op Verwoerd.

     Nog iets oom Wittes et al : Calvinisme en die Hervormers en die Franse Revolusie is die grondslag van die Weste se Demokrasie soos wat ons dit ken.
     Dis waaruit die Afrikaner Boer primêr gebore is – of u daarvan hou of nie.

     • Liberal Repellent

      Stem saam. Wit links-liberales, vrymesselaars, sataniste, teosofiste, gays, ateïste, antichriste, moslems, buddhiste, taoiste, spiritiste, ens, ens… is geensins welkom nie. Want hulle doen net skade en kan nooit vertrou word nie. Slegs Bybelgelowige Christene.

 • Johann Theron

  Miskien is daar ‘n variasie van Leo Strauss se benadering ter sprake in SA. Die voortreflike gesag se spanning met demokratiese deelname is anders hier, want voortreflike gesag bestaan uit twee komponente nl. Staat en Kerk waar die Kerk met eeue se ondervinding “bely” het tot ‘n ongebalanseerde verhouding met die jong, onvolwasse State van beide die provinsiale en nasionale Republieke. Dieselfde geld dus vir die demokratiese deelname komponente.

  Daar word dus inderdaad nuwe kreatiewe denke benodig om post-post-moderne vreemdelinge se derde alternatiewe grondslag te (her)stel in die voortdurendheid van gemeenskapsbelange waar die jonger generasie meer besluitreg wil en moet kry (as net ‘n stem).