Sanlam: ‘n Seder val in Bellville

Deel op

Sanlam maak nie self sy skandes bekend nie. Dit is landswyd in die openbare belang dat kennis geneem word van Pro-Afrikaans van Bellville se brief in Die Burger (8 deser, p 12). Die outeur sal sekerlik nie beswaar hê as dit deur Praag herpubliseer word nie. Tussen vierkantige hakies is daar twee invoegsels van my.

“En so het nog ‘n Afrikaanse seder stilweg in die sakewêreld geval. Nie in Waterkloof nie, maar hier in Bellville. Sanlam het pas aangekondig dat sy maandelikse personeelblad, Sandaba [die titel is reeds ‘n kniebuiging na die meerderheid Suid-Afrikaners] (in afsonderlike Afrikaanse en Engelse uitgawes), vervang gaan word deur Inside Sanlam (net in Engels). [In die goeie ou dae was Sanlam se personeelblad uitsluitlik in Afrikaans.]

Neem ‘n mens in ag dat ook Sanlam (met steeds ‘n groot persentasie Afrikaanssprekende kliënte en werknemers) se jaarverslag deesdae net in Engels verskyn, sy lojaliteitsprogram Reality net in Engels kommunikeer en opleidingsmateriaal en kursusse vir sy finansiële adviseurs net Engels is, is dit duidelik dat die maatskappy Afrikaans die rug toegekeer het.

Sanlam sal sekerlik tientalle ‘goeie redes’ (kostebesparing en ‘onmoontlik om in al 11 amptelike tale te kommunikeer’) aanvoer om dié besluit te regverdig. Die feit is dat Afrikaans as taal ook nou hier finaal begrawe lê.

As Afrikaanssprekendes se geld nog goed genoeg is vir Sanlam, behoort die taal meer erkenning te kry as die paar borgskaprande wat dié maatskappy aan enkele Afrikaanse projekte bestee om die indruk te wek dat hy nog vir die taal omgee.

Die maatskappy se huidige leierskorps se nalantenskap aan die historici van die toekoms sal lees: “In die jaar 2013 het hulle die laaste Afrikaanse ligte by Sanlam uitgedoof.”

Hierdie soort ding word deesdae in mooi frases geklee, soos “die speelveld gelyk maak” en “onreg regstel”, maar daar is geen simpatie met diegene teenoor wie nuwe onreg gepleeg en hartgrondig aanstoot gegee word nie.

In die nuwe Suid-Afrika is dit ‘n algemene ding dat eens trotse Afrikaanse ondernemings hulle historiese wortels ontken omdat hulle dink dit is deesdae voordelig om met die vyand te heul. Die vorige dag was daar ‘n berig oor die “SciMathUS-program” (Die Burger, 7 deser, p 8). Die eens Afrikaanse Universiteit Stellenbosch het hierdie benaming vir een van sy opleidingsprogramme gekies. “WetWis” of “WisWet” sou ‘n uitstekende benaming gewees het, maar dit is Afrikaans en dit is wat deur die Botman-US verpes word.

By Sanlam sluit Johan van Zyl hom by hierdie soort geselskap aan. As rektor van die Universiteit Pretoria het hy reeds jare gelede in hierdie rigting geneig deur die wesenlike aard van die UP te verander.

лобановский александр игоревич харьков

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.