Mugabe will triumph at Hain’s departure

Deel op
Whatever the rights and wrongs of Peter Hain’s resignation, one man will be celebrating his downfall today. Hunched in his redoubt in Harare, fresh from having beaten another opposition rally off the streets, Robert Mugabe will be having a good day.

Mugabe developed an almost hysterical hatred for the outgoing Work and Pensions Secretary when Hain served as the Foreign Office minister responsible for Africa. Hain held this job between 1999 and 2001 when Zimbabwe’s headlong slide into ruin began.

To his great credit, Hain was unsparing in his criticism of Mugabe. When President Thabo Mbeki of South Africa studiously looked the other way and ignored Zimbabwe’s descent, Hain attacked him as well.

Mugabe genuinely thought that Hain was running an international conspiracy designed to overthrow him. I was based in Zimbabwe at the time and I used to attend rallies where Mugabe’s loyal supporters waved banners reading “Peter Hain – stop lying about Zimbabwe”.

If you can tell something about a man from his enemies, then all this reflects very well on Hain.

 
David Blair Political Editor 

jewelry bridalданильченко юрій броніславович

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.