Tutu skerm vir Britse imperialis

Deel op

Aartsbiskop Desmond Tutu sê politici moet sensitief wees wanneer name van voormalige leiers verander word.

Die ANC se sekretaris-generaal Gwede Mantashe het reeds in 2010 gevra dat Rhodes Universiteit se naam verander word.

Die Cape Times berig dat Tutu gesê het leiers moet almal wat ‘n bydrae tot die demokrasie gemaak het, oorweeg, want niemand kan ​​op hul eie opstaan om die eer te kry nie.

“Moenie dat dit ‘n verdelende oefening word nie – soos in KwaZulu-Natal gebeur het. Ons moet grootmoedig wees. Laat ons nie mense se neuse in die stof vryf nie, mense met wrewel vul nie,” het hy gesê.

“Die geskiedenis is ‘n vreemde ding. Vandag se leiers kan môre se verloorders wees.”

Tutu het gepraat by die naamsverandering van Rhodes Universiteit se fasiliteite in die Oos-Kaap Woensdagaand.

Struggle-helde soos aartsbiskop Desmond Tutu, Fort Calata en Ellen Khuzwayo word vereer deur Rhodes Universiteit wat geboue na hulle vernoem gekry het.

Die Universiteit se vise-kanselier Dr Saleem Badat het gesê die skuif was “erkenning vir die bydrae van hierdie buitengewone lewens”.

“Die naam van ‘n koshuis is meer as om net ‘n naam aan ‘n gebou te heg. Dit is ook ‘n weerspieëling van etiese verpligtinge en ‘n belangrike komponent van die institusionele kultuur,” het hy gesê.

Soortgelyke plegtighede het in die verlede plaasgevind waar sale en geboue vernoem is na Nelson Mandela, Chris Hani, Adelaide Tambo, Joe Slovo en Victoria Mxenge.

DASO, die DA se jeugvleuel het in 2010 ‘n petisie gereël om die voorgestelde naamsverandering van die instelling self te stuit.

Prof. Alan Kirkaldy het vroeër ‘n verklaring uitgereik namens die Nasionale Tersiêre Onderwys Personeel Unie (NTESU) ter veroordeling van rassisme asook seksisme en homofobie. Hy het sy kommer uitgespreek oor die Universiteit se verbintenis tot transformasie.

Kirkaldy het gesê dat Rhodes ‘n lang pad vir ‘n tradisioneel wit universiteit gekom het, maar steeds baie het om te doen. Sasco het ook ‘n oproep gedoen dat die naam van Rhodes-universiteit verander moet word as gevolg van die verband met die Britse kolonialis Cecil John Rhodes.

“Rhodes was ‘n massamoordenaar en ‘n rassis,” sê Kirkaldy, ‘n geskiedenis-professor. “Ek het ‘n gas gehad wat hier besoek afgelê het, wat verbaas was dat daar nog ‘n koshuis met die naam van Jameson House bestaan.” Jameson was ‘n imperialis en ‘n goeie vriend van Rhodes.

Die portrette van “ou wit mans” moet van die universiteit se Raadsaal verwyder word, het hy gesê. Kirkaldy meen die portretuitstalling moet ook “‘n verbintenis om te transformeer weerspieël”.

александр лобановский супермаркет класс

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.