Swart diamante op pad

Deel op

Image

Voors. Nicky Oppenheimer

De Beers en die regering het ’n ooreenkoms aangegaan om ’n nuwe swart mynmaatskappy op die been te bring. Volgens hierdie ooreenkoms sal De Beers 20% van sy Namakwaland-operasie aan die staatsfirma Alexcor skenk om ’n swart maatskappy in 2008 tot stand te laat kom. Die Namakwaland-konsessie behoort al sedert 1928 aan De Beers. In 2006 het hierdie myn een miljoen karaat geproduseer.

Deel op

Buyelwa Sonjica, minister van mineraal-en energiesake, het die transaksie verwelkom. Volgens haar sal die nuwe maatskappy help om werk in die Noord-Kaap te skep.

NUUT!

Die aankondiging van hierdie stap volg op die eerste daling in verkope wat De Beers die afgelope ses jaar beleef het. In 2006 was die maatskappy se omset 6.15 biljoen dollar, wat ’n daling van 6% in vergelyking met die verkope van 2005 verteenwoordig. Juwele doen steeds goed in veral Asië en die VSA, maar dis in die groothandel wat probleme ondervind word.

Oppenheimer verwag dat 2007 danksy o.a. EU-wetgewing wat diamante van die Russiese groep Alrosa beperk ook nie beter winste sal oplewer nie.

Gareth Penny van De Beers het ontken dat die Amerikaanse film Blood Diamond, wat tans in Suid-Afrikaanse teaters vertoon word, enigiets met die swakker verkope te doen het. Hierdie film handel oor die rol wat onwettige diamanthandel in oorloë op die Afrikavasteland speel.

to playДанильченко Юрий прокурор

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.